Kiselgur för hästar

Kiselgur används ibland som ett kosttillskott för hästar, och det finns flera anledningar till detta. Det kan vara för att förbättra matsmältning, stärka benvävnad eller som naturligt avmaskningsmedel. I den här artikeln får du mer information om kiselgur och användning på bland annat hästar.

Det bör noteras att medan vissa ägare och uppfödare svär vid användning av kiselgur som ett kosttillskott för hästar, är den vetenskapliga dokumentationen begränsad. Det är viktigt att noggrant undersöka produktens kvalitet och säkerhet, och om möjligt, rådgöra med en veterinär innan du börjar med någon ny form av kosttillskott till din häst.

Det finns olika typer av kiselgur, inklusive de som är avsedda för industriellt bruk, och det är avgörande att använda en produkt som är lämplig och säker för djur.

Köpa kiselgur tillskott till häst

 • Fodertillskott Eclipse Biofarmab Kiselgur Forte 500g

  Fodertillskott Eclipse Biofarmab Kiselgur Forte 500g
  Naturligt kiseltillskott med hög renhet för häst. Passar perfekt vid behov av starkare hovar och bättre hårrem.
 • Eclipse Biofarmab Kiselgur Forte – 0,5 kg

  Eclipse Biofarmab Kiselgur Forte – 0,5 kg
  Eclipse Biofarmab Kiselgur Forte – 0,5 kg Mineralfoder innehållande rent kisel i pulverform. Kisel bidrar till att upprätthålla friska och starka leder, senor, ligament och hovar samt en hälsosam hud och hårrem. Kiseltillskott kan med fördel ges till

4 anledningar till användning av kiselgur i djurhållning

Kiselgur används inom djurhållning av bland annat hästar och höns. För fåglar är det främst som puder ifall hönsen drabbats av hönskvalster. Till hästar ges det som kosttillskott och då är det främst de här anledningarna som föranleder bruket:

 • Parasitkontroll: En av de mest traditionella användningarna är som en naturlig avmaskningsmedel för att hjälpa till att kontrollera invärtes och yttre parasiter. De mikroskopiska partiklarna i kiselgur kan skada det yttre skyddande lagret av vissa typer av parasiter, vilket leder till att de torkar ut och dör.
 • Förbättring av hov och päls: Kisel är en viktig komponent för kroppens produktion av kollagen, ett protein som är viktigt för hår, hud, och hovar. Därför kan kiselgur möjligen bidra till att förbättra hästens päls och hovkvalitet.
 • Matsmältning: Kiselgurs höga absorptionsförmåga kan också hjälpa till att binda fukt och därmed bidra till en bättre matsmältning, även om vetenskapliga bevis för detta är begränsade.
 • Källa till kisel: Kisel är en mikronäringsämne som spelar en roll i bildandet av benvävnad. Tillskott av kiselgur kan därför vara av intresse för att stödja hästens skelettstruktur, särskilt hos unga växande hästar.