Hästfoder

Varumärken på hästfoder

För att en häst ska må bra och hålla sig frisk behöver man utfordra den med bra hästfoder. En komplett kost för hästar utgörs i grunden av ett bra grovfoder som kan toppas med kraftfoder och extra tillskott i form av vitaminer och mineraler. Se till att du ger hästen rätt sorts foder och i lämpliga mängder. När man köper hästfoder ska man utgå ifrån hästens beräknade foderstat.

Kategorier av hästfoder: Grovfoder | Kraftfoder | Vitaminer | Mineraler | Fodertillskott | Hästpellets | Hästgodis

 • Vitaminal NAF 5 liter

  Vitaminal från NAF är ett fodertillskott med en flytande formula som ger stöd för allmän god hälsa hos hästar och ponnyer. Tillförs till daglig fodergiva året om. Volym: 5 liter.
 • Hästfoder Krafft Plus Protein, 20 kg

  Koncentrerat kompletteringsfoder som tillför protein i kombination med fett, fibrer samt vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Hästfoder Luzerne Höveler Puritan 25 kg

  Puritan Luzerne från Höveler är en tillsatsfri kvalitetslusern i form av pellets med en hög andel näringsrika blad. Fodret är fritt från tillsatser, aromer och melass.
 • Finish Line Fluid Action HA Liquid, 946 ml

  Ledhälsa med HA för hästar, hundar och katter. Fluid Action® HA liquid ger samma goda fördelar som original Fluid Action® förutom tillsatt natriumhyaluronat (HA) för extra stöd för att främja friska leder. Natriumhyaluronat, eller hyaluronsyra, stöder frisk ledfunktion genom att smörja lederna. Fluid Action® HA innehåller glukosamin, Yucca, MSM, C-vitamin, och många andra nyttiga ingredienser.
 • Emin Psylliumfrö 1000 gram

  Digestion improvement.
 • Hästfoder Krafft Plus Energy, 20 kg

  Koncentrerat kompletteringsfoder som tillför skonsam energi. Rikt på fibrer och fett i kombination med kvalitetsprotein samt vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Svaveltillskott Eclipse Biofarmab MSM, 500 g

  MSM är ett organiskt svaveltillskott till häst. Bidrar med naturlig näring till hästens hovar, muskler, senor och ligament.
 • Global Herbs Ti-Free 1 kg

  En traditionell formula som utformats för att upprätthålla normal muskelfunktion. Detta tillskott ger en antioxidanttypsaktivitet samtidigt som det är lugnande. Används för regelbundet stöd av muskeltillstånd eller för rörelse och funktion. Ti-Free har blivit alltmer populärt i en mängd olika situationer i Storbritannien. Det passar både den genomsnittliga privata hästägaren och den professionella tävlingsryttaren. Ti-Free är en produkt du verkligen kan lita på för både snabbt och långsiktigt stöd.
 • Trikem Sport Trikem Vimital Harmoni, 900 gr

  Förbättrar hästens näringsupptag och immunförsvar Nutritionstillskott med jäst av arten Saccharomyces cerevisiae som har behandlats för att komma åt funktionella ämnen, näring och viktiga spårämnen. Jästen främjar utveckling av nyttiga mikroorganismer och balanserar pH i mage och tarm. Detta leder till bättre nedbrutet foder vilket i sin tur ger bättre näringsupptag av grov- och kraftfoder. Ett väl utnyttjat foderupptag är grunden för en harmonisk och sund häst. Tillsats av komplett vitamin- och mineraltillskott som kombinerat med jästkulturen och den förbättrade tarmfloran boostar hästens allmäntillstånd.ANVÄNDNINGHästar i träning och tävling utsätts för ständiga miljöombyten och stressande upplevelser som påverkar tarmfunktionen genom förändrad tarmflora och därmed sämre näringsupptag. VIMITAL Harmoni stabiliserar tarmfloran vid miljöombyten, stress, foderbyte och kyla. Ett miljöombyte är inte bara att man byter stall eller ägare. Nya platser som t.ex meeting eller träningar kan påverka hästen på samma sätt som när vi åker på semester. Känsligare och nervösare hästar påverkas mer och då ska man framför allt beakta inre stress som ofta kan vara värre än den utagerande nervositeten. Foderbyte är inte bara en förändring av grov- eller kraftfoder, utan i lika stor grad minskad utevistelse på hösten, mindre mängd färskt gräs etc. TIPS! Var mycket försiktig med att släppa ut hästen på nyfruset gräs. Det är en mycket vanlig orsak till tarmstörningar, diarrer och kolik. Dåligt näringsupptag visar sig ofta i allmäntillståndet och kan vara tecken på försämrat immunförsvar. Åtskilliga kunder som haft hästar med t.ex eksem, hudutslag, dålig päls och mugg har kunnat eliminera problemen genom att balansera tarmen med VIMITAL Harmoni. Ges med goda resultat även till fölsto då den håller både sto och föl friskare.DOSERING1 dosmått/dag (ca 20 g) till stor häst (550 kg). Halva mängden till åringar. En förpackning räcker i 45 (90) dagar.INNEHÅLL per dos 20g * Jästkultur 55 % * TILLSATT * Vitamin A 15000 IE * Vitamin D 3000 IE * Vitamin E 38 IE * Vitamin B1 20 mg * Vitamin B2 20 mg * Vitamin B6 20 mg * Vitamin B12 175 mcg * Nikotinsyra 25 mg * Pantothensyra 15 mg * Koppar (kopparsulfat) 15 mg * Magnesium 500 mg * Mangan 25 mg * Selen 200 mcg * Kobolt 250 mcg * Zink (Zinksulfat) 50 mg * Jod (kalciumjodat) 0,5 mg * Järn 50 mg * Natrium 67,5 mg * Svavel 30 mg * Fosfor 40 mg * Biotin 1000 mcg
 • Horse Master HorseMaster Gastrix, 1,89 L

  Mot magsår. Stress kan vara en faktor i utveckling av magsår hos hästar. GASTRIX är formulerad för att hästen ska slippa effekterna av syraansamling i matsmältningssystemet.GASTRIX är framställlt av växtextrakt.Äppelcidervinäger gynnar den allmänna hälsan och bidrar till att neutralisera frätande magsyra.Kål bidrar till att skydda och återbilda mag- och tarmkanalen samt lindra ärr i mage och tarm.GASTRIX är en unik formula för hästar med:- dålig aptit & prestation.- dålig eller torr päls.- viktminskning. Teknisk beskrivning: Aloe Vera, äppelcidervinäger, kålpulver, C-vitamin, MSM,kamomill, morotpulver, kanel, äppelpektin, druvfröextrakt,läkemalva, öljäst, lakritspulver, natriumklorid,zinkglukonat, kaliumsorbat, xantangummi. Analytiska beståndsdelar:Råaska 1,17%.Råprotein 0,40%.Råfiber
 • Cavalor Gastro 8, 15 tuber x 50 g

  Cavalor Gastro 8 paste kan administreras direkt i munnen. Produkten är idealiskt för hästar med dålig aptiti på grund av irriterad mage. Cavalor Gastro 8 paste kan även användas under en längre period (1 tub/dag) eller följas upp med Cavalor Gastro powder.AnvändningsområdeAlla som vet något om hästar vet om hur känslig hästens mage är. Problem relaterade till tjocktarmen och tunntarmen är väl förstådda och kontrolleras rutinmässigt. Vad som däremot kan vara förvånande är hur ofta magen påverkas särskilt av magsår och särskilt hos tävlingshästar. Olika undersökningar (obduktioner och gastroskopier) visar att 75 - 89% av aktiva träningshästar lider av magsår. Orsaken till magsår är att slemhinnan utsätts för långvarig exponering av magsyra. Det enda skydd hästen har mot detta är salivproduktionen. Spannmålsfoder och längre perioder av fasta ökar magsyreproduktionen utan att öka salivproduktionen i samma grad. Hård träning är också en bidragande faktor till ökad produktion av magsyra i så hög grad att slemhinnan utsätts för kraftig exponering. Hästar med magsår kan visa symton som t ex kraftig minskad prestationsförmåga, dåligt humör, glanslös päls, tandgnissling, förlust av aptit viket i sin tur leder till viktminskning osv. Behandling av magsår består av bl a hämmande av magsyrasekretion, neutralisering av producerad magsyra eller skydd av slemhinnan mot exponering. Cavalor Gastro 8 är ett kosttillskott som neutraliserar syreproduktionen och stimulerar återhämtning. Det skyddar även magens slemhinna på olika nivåer med hjälp av olika näringsmässiga tillvägagångssätt (liksom de flesta Cavalor-produkter gör).ProduktsammansättningCavalor Gastro 8 innehåller nukleotider, bioflavonoider, örter och "U-vitamin"""DoseringDag 1-5: 2 tuber/dag. Dag 6-10: 1 tub/dag. Därefter fortsätt med Gastro 8 powderFörpackningLåda med 15 sprutor
 • Fodertillskott Emin Psylliumfrö, 2500 g

  Fodertillskott Psyllium (loppfrö) har länge använts till hästar med ökad risk för sandkolik.
 • Muskel-E

  E -vitamintillskott för häst. Ges då fodret ej innehåller tillräckligt med E-vitamin samt vid hård ansträngning, tex vid tävling samt hårdare träning. Innehåller råvaror av högsta kvalitet. Smaklig. Innehåller inga dopingsubstanser. Utmärkt även till avelshästar. Godkänd av Jordbruksverket. Obs! Innehåller ej selen - speciellt framtaget för att tillgodose E-vitaminbehovet hos hästar son får tillräckligt med selen via mineralfoder, fullfoder, slicksten etc.
 • Hästfoder Krafft Groov Sensitive, 20 kg

  Ett kompletteringsfoder anpassat för den havrekänsliga hästen. Fodret säkrar intaget av kvalitetsprotein, fibrer och fett. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästgodis Krafft Electrolytes, 550 g

  Funktionellt hästgodis från Krafft som gör hästen extra gott! Treats+ Electrolytes är godbitar av hög kvalitet med smak av morot som ersätter förlorade elektrolyter och bidrar till återhämtning och vätskebalans.
 • Hästfoder Krafft Muscle Up, 20 kg

  Ett extra proteinrikt kompletteringsfoder med låg andel stärkelse. Ger ett koncentrerat tillskott av kvalitetsprotein (främst potatisprotein). 
 • Ensilage Balans NAF Pulver 1,8 kg

  Ensilage Balans från NAF är ett fodertillskott med en naturlig formula som hjälper din häst att maximera det näringsmässiga upptaget av hösilage. Tillförs till daglig fodergiva. Vikt: 1,8 kg.
 • Optimum Foderbalans NAF Pellets 3 kg

  Optimum Foderbalans Pellets från NAF maximerar det dagliga intaget av näringsämnen och optimerar effektiviteten hos matsmältningssystemet. Rekommenderas för alla typer av hästar. Vikt: 3 kg.
 • Fodertillskott Eclipse Biofarmab FiberPlex, 2,7 kg

  Dietiskt fodertillskott baserat på fibrer, fermenterad jäst, lecitin, metionin och vitaminer. Motverkar kroniska matsmältningstörningar hos hästar.
 • Fodertillskott Emin Vitamin E Flytande, 2500 ml

  E-Vitamin håller muskler och leder mjuka och smidiga. Den hjälper även till med syresättning av blodet vilket i sin tur ger bättre muskeltillväxt och bättre upptag av syre.
 • Fodertillskott Lantmännen Protect Vitamin E-Selen, 25 kg

  ProtectVitamin är en torr vitaminprodukt som används för att täcka ett ökat behov av extra E-vitamin och selen. Fungerar som kompletteringsfoder för samtliga djurslag.
 • Gastro Support

  Kraffts bästsäljare som säkrar en sund grovtarmsfunktion (hette tidigare mag/tarm) En unik sammansättning av B-vitaminer, jästorganismer samt ämnen som motverkar försurning. Används både förebyggande och vid problem t ex stressituationer som miljöombyte, transporter, foderbyte och betessläpp.
 • Emin Reumaguard Nyponpulver, 3000 gram

  Det kompletta vitamin- och mineraltillskottet. Innehåller samtliga B-vitaminer, A-, D-, E- och c-vitaminer samt mineraler och spårämnen. Reumaguard har inga tillsatser, är helt naturligt, bara nypon. Produkten har ingen karenstid före tävling. Nyponpulver är rikt på ett antal naturliga näringsämnen som gynnar hela kroppen, inklusive hjärta, leder, hud och päls. Det är rikt på naturliga antioxidanter som hjälper till att skydda mot fria radikaler (fria radikaler degenererar cellerna och påskyndar åldrande). Nyponpulver kan bidra till ökad rörlighet. En frisk häst är lyckligare och mer lekfull.
 • Master Muscle Biofarmab 90x20 g

  OBS! Beställningsvara.Master Muscle är ett dospackat fodertillskott för hästar som har svårt att sätta muskler. Kartongen innehåller 90 dagsgivor á 20 gram.
 • Vitaminal NAF 2,5 liter

  Vitaminal från NAF är ett fodertillskott med en flytande formula som ger stöd för allmän god hälsa hos hästar och ponnyer. Tillförs till daglig fodergiva året om. Volym: 2,5 liter.
 • Emin Chondriglucos 500 gr

  Mycket potent tillskott av de kroppsegna ämnena glukosamin och chondroitin. Rekommenderas av såväl foderrådgivare som veterinärer till hästar och hundar. Brist på dessa ämnen kan leda till besvär med leder och ledfunktion. Chondriglucos innehåller glukosamin och har 96 timmars karenstid före tävling.
 • V.S.L Foran vitamin E flytande 5 liter

  Flytande Vitamin E, Selen och Lysin att använda när fodrets E-vitamininnehåll inte är tillräckligt för att tillgodose hästens behov. Kan exempelvis vara lämpligt att ta till när hästen utsatts för hård ansträngning.
 • Trikem Sport Trikem Vimital Glucosamine, 1000g

  Med lättupptagligt glukosaminsulfat En naturlig produkt framställd av skaldjur, med extra hög upptagningsförmåga. Glukosamin ingår naturligt i kroppen och deltar i bildandet av ledbrosk. Tillsatsen av Mangan främjar uppbyggandet (nybildandet) av brosk. Vimital Glukosamin tas lätt upp i mag- / tarmkanalen då den föreligger som glukosaminsulfat. Sulfaten tillför svavel vilket också är nödvändigt i broskuppbyggnad. Andra typer av glukosamin är mer svårlösliga och kan därför ha sämre upptagningsförmåga hos hästar. Glukosamin, är ett kroppseget ämne som finns i tex, brosk, senor och ligament. Stärker leder hos hästar i träning och motverkar stelhet. Med stigande ålder minskar kroppens egen förmåga att tillverka glukosamin, vilket kan vara en orsak till att äldre hästar lider av stela leder. Teknisk beskrivning: DOSERING:30 ml/dag (20g) till stor häst (550 kg) i foder fördelat på minst 2 givor. Räcker i 50 dagar per kg produkt. Övriga i proportion till kroppsvikt eller enligt veterinärs föreskrift.INNEHÅLL:Dextros 38 %.Glucosaminsulfat - KCL 61 %.arav ren glukosamin 36 %.Mangan (kelaterad) 0,1 %. Användning:Glukosamin är förmodligen det mest beprövade ledtillskottet och många hästägare har upplevt betydande rörelseförbättring på äldre hästar. Idag vet vi att Glukosamin endast är en av flera nödvändiga byggstenar och vi rekommenderar att man överväger att istället använda VIMITAL Form, som är ett mer komplett tillskott samt VIMITAL Hyaluron 100, som förbättrar ledvätskans smörjande funktion för att förebygga slitage på lederna. Med VIMITAL Glukosamin får man något lägre kostnad än med kombinationen VIMITAL Form och VIMITAL Hyaluron 100 som enligt vår erfarenhet ger långsiktigt bättre resultat.
 • Shy Feeder B Foran 2,5 lit

  Välsmakande B-vitaminpreparat i sirapsform. Används när fodrets B-vitamin innehåll ej räcker för att tillgodose hästens behov, tex vid hård ansträngning, stress, pälsfällning och pälssättning.
 • Hästfoder Brogaarden Mash, 12 kg

  Brogaardens Mash är ett havrefritt hästfoder med örter som passar särskilt bra till tävlingshästar och hästar i hårt arbete. Ett smakligt tillskott till den dagliga fodergivan som kan ges torr eller uppblött.
 • BioMineral Total Biofarmab 1,2 kg

  BioMineral är ett mineralfodertillskott för hästar. Utfodras då foderstaten inte innehåller tillräckligt med med mineraler för att tillgodose hästens behov. Vikt: 1,2 kg.
 • Like Magic NAF Pulver 750 g

  Like Magic Pulver från NAF är ett lugnande fodertillskott i en unik blandning av magnesium och örtbaserat stöd. Utfodras i syfte att få hästen lugn och fokuserad på prestation. Vikt: 750 gram.
 • Emin SynoviCort 650 gram

  Effektivt kvalitetstillskott av Hyaluronsyra (Tuppkam). Rekommenderas ofta som komplement eller som ersättning till glukosamin. SynoviCort™ är ej belagt med någon karenstid före tävling.
 • Global Herbs Restore Liq 1 l

  Liver Tonic and Detoxifier gör att din häst både känner sig och ser fantastisk ut. Det stöder effektiv matsmältning och är ett traditionellt tillskott som hjälper till att upprätthålla normal leverfunktion och stöder ett allmänt gott välbefinnande. Denna produkt är ryggraden för många växtbaserade tillskott och resultat kan ses på några dagar. Hästens päls ändrar ofta färg med denna formula eftersom dennes matsmältning förbättras och maten utnyttjas bättre. Hjälper till att upprätthålla allmänt gott tillstånd, tillväxt och kroppsvikt hos alla hästar.
 • GastriAid NAF Pulver 1,8 kg

  GastriAid från NAF tillför ett dagligt stöd vid stressrelaterade matsmältningsbesvär. Utfodras till hästar och ponnyer med en historik av nedsatt mag- och tarmhälsa. Vikt: 1,8 kg.
 • Foran Shy Feeder B-vitamin product

  Välsmakande sirapsbaserat vitamin-B tillskott. Utmärkt för hästar som tränas hårt, transporteras eller fäller. Teknisk beskrivning: Shy Feeder-B-vitaminblandning 1L.
 • Emin Glucsamin Vegan 500 gram

  Glucosamin Pure Vegan är ett helt rent tillskott av glukosamin sulfat. Glukosaminet är utvunnet ur majs och produkten innehåller inga tillsatser, bara rent glukosamin sulfat. Innehållet är certifierat och håller högsta kvalitet och renhet.
 • Farnam Fluid Flex, 3,78 L

  Exclusive formula with the 3 most preferred ingredients for healthy joints. Contains the perfect balance of glucosamine HCl, chondroitin sulfate and potent antioxidants.
 • BioGlucomin 450 g

  Högkoncentrerad glukosamin med inulin och oligofructose för häst. Näringstillskott för hårt tränande, tävlande samt äldre hästar.
 • Horse Master HorseMaster Muscle Builder, 1kg

  Stödjer utveckling av muskelmassa. Muscle Builder är ett riskliextrakt som används som fodertillskott för förbättring av muskelmassa För maximal muskelbildning.Egenskaper:Muscle Builder är ett extrakt av riskliolja.Forskning har visat att hästar som fick gamma-oryzanol förbättrade förhållandet mellan muskler och fett med bättre muskeldefinition över bakdel, hals och manke. Hästar som fick gamma-oryzanol bibehöll även aptiten. Teknisk beskrivning: Sammansättning:Risextrakt.Analytiska beståndsdelar:Råprotein
 • Hästfoder Krafft Groov Protein, 20 kg

  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Innehåller en hög nivå protein. Rekommenderas som substitut till tidigare GROOV 125.
 • In the pink senior

  In the Pink Senior är speciellt utformat för att uppfylla alla de näringsmässiga krav som en äldre häst har. Det är även utformat för att ge hästen allt stöd den behöver för att hålla sig aktiv och känna sig evigt ung. In the Pink Senior hjälper till att balansera kosten och matsmältningssystemet, vilket gör det möjligt för hästen att maximera värdet av sitt foderintag. Det ger pre-och probiotika för primärt stöd av tarmen och ger alla de vitaminer och mineraler som krävs för den äldre hästens totala hälsa. In the Pink Senior rekommenderas för alla äldre hästar och ponnyer. KARENS SWE 2015 96h (glukosamin), FEI Internationellt karensfritt.
 • Cavalor Artitec 2 l

  Egenskaper: * Glukosamin, kondroitinsulfat, hyaluronsyra. Glykosaminoglykaner är en viktig * Byggsten för ledband, senor, skelett och synovia (synovialvätska) * Hyaluronsyra * Örtmix: Specialiserad örtblandning, sammansatt utifrån vetenskaplig litteratur. Dessa örter har * En synergisk effekt Användning:Blanda i den dagliga fodergivan i minst 4 veckor. Underhållsdos: 2 x 30 ml/dag. Vid kraftig träning: 3 x 30 ml/dag. Maximalt per häst: 200 ml/dag.
 • Immuforte NAF Pulver 150 g

  Immuforte Pulver från NAF är ett fodertillskott som tillför en unik kombination av näringsämnen som stödjer hästens immunförsvar. Utfodras som veckokur om inget annat direktiv lämnas. Vikt: 150 gram.
 • Horse Master HorseMaster Dolophyt, 900 ml

  Flexibilitet och mottaglighet i arbetet. DOLOPHYT har snabbverkande effekt på åkommor i rörelseapparaten som:- stel rygg och lemmar.- oregelbunden gång.- smärta (i muskler, leder och senor).Snabbverkande.Innehåller inte dopingämnen.För bruk på sporthästar och äldre hästar.DOLOPHYT är en effektiv produkt som kan användas för både tävling och kapplöpning som behandling av rörelseproblem.Egenskaper:DOLOPHYT är ett naturligt tillskott av utvalda växtextrakt med antiinflammatoriska egenskaper.Flexibilitet, effektivitet och mottaglighet i arbetet. Teknisk beskrivning: Natriumklorid, dextros.Analytiska beståndsdelar:Fukt 96,8%.Råaska 3,2%.Råprotein 0,2%.Råfett
 • D-Tox NAF Pulver 500 g

  D-Tox från NAF är ett fodertillskott som främjar optimal hälsa för alla hästar och ponnyer. Utfodras när hästens hälsotillstånd är påfrestat. Vikt: 500 gram.
 • Fodertillskott Trikem Vimital Multi Pro Balance, 2,5 l

  Vimital Multi Pro Balance är ett komplett vitamin- och mikromineralpreparat för din häst. Tillskottet är särskilt anpassat för att balansera eventuella brister som kan uppstå ur modern hästhållning och hård träning.
 • Hästgodis Treat Me Good - Äpple 1 kg 12 st/frp

  Den naturliga belöningen för din häst - med smak av äpple.
 • BioGlucomin+HA Biofarmab 450 g

  Bioglucomin + HA är ett tillskott innehållande högkoncentrerad glukosamin med inulin och hyaluronsyra som är en naturlig produkt av läkemedelskvalitet, som även har extra hög upptagningsförmåga.
 • Hästfoder Krafft Miner Balance P Pellets, 20 kg

  Ett mineralfoder för hästar som får sin grovfodergiva baserad på kalciumrikt grovfoder eller som tillbringar sommarhalvåret på speciellt kalciumrikt grovfoder. Miner Vit balanserar inslaget av kalcium så att en sund jämvikt med övriga mineraler bibehålls.
 • In the Pink NAF Pulver 700 g

  In the Pink från NAF optimerar tarmfunktionen och den naturliga matsmältningsprocessen hos många olika hästar och ponnyer. Tillsätts till daglig fodergiva. Vikt: 700 gram.
 • Shy Feeder B Foran 5 liter

  Välsmakande B-vitaminpreparat i sirapsform. Används när fodrets B-vitamin innehåll ej räcker för att tillgodose hästens behov, exempelvis vid hård ansträngning, stress, pälsfällning och pälssättning.

Vanliga frågor om hästfoder

Här kan du läsa och lära genom de vanligaste frågorna vi fått om foder till hästar.

Hur vet man om hästen får i sig tillräckligt med foder?

Hö eller hösilage ger i regel hästen alla kalorier den behöver. Problemet är att man inte kommer tillföra alla vitaminer och mineraler som den behöver. Kvalitén på höet kan skilja sig från omgång till omgång. Ett välbalanserat grovfoder som analyserats för dess innehåll, kombinerat med kraftfoder ger komplett fodergiva.

Vad är en foderhäst?

En foderhäst är en häst som placeras i ett stall för utfordring och skötsel men där hästägaren inte bor på gården. Ett fodervärdsavtal skrivs som reglerar kostnader och ansvar för både fodervärden och ägaren av hästen.

Är det nån skillnad på hö och halm?

En del säger hö och halm om allt torkat gräs men det är faktiskt skillnad på dessa. Hö är det vallfoder man ger till hästar och består av torkat gräs och klöver. Halm är likt till utseendet men är torkade stjälkar från sädesslag. Halmet ges inte som hästfoder utan används som byggmaterial eller liknande.

Vad är kompletteringsfoder?

Det är ett annat namn på Kraftfoder och ges som komplement till hästens grovfoder. Det innehåller extra tillskott av vitaminer, mineraler och protein. Olika kraftfoder ges anpassat till vilken typ av häst man har.

Viktigt att räkna ut hästens foderstat

För att man ska vara trygg och säker på att hästen får den näring den behöver måste räkna ut en foderstat. En foderstatsberäkning ska göras till varje enskild häst i stallet. Hur mycket en häst måste äta beror främst på vikt och vilken typ av arbete den utför.

En vuxen häst som inte används i arbete har ett lägre behov av näring än en digivande häst eller en häst som travtränas. Hästens storlek och ras avgör vilket underhållsbehov av näring som den har. Till det ska man göra tillägg för den typ av arbete som hästen utför.

kg torrsubstans (ts) och kg foder

I en foderstat används enheterna kg torrsubstans (ts) och kg foder. Torrsubstansinnehållet är mängden foder som återstår om man räknar bort vatteninnehållet. Olika sorters foder, om det är hö, ensilage eller hösilage, innehåller olika mycket vatten. Eftersom vattnet inte tillför någon näring måste man veta hur mycket torrsubstans man ger hästen. Man brukar då räkna om från kg ts till kg foder.

En foderstat ser olika ut till en smal häst, svårfödd häst, tjock häst osv. För att ta reda på din hästs behov, se till att du har en aktuell foderstat. På HästSveriges hemsida kan man räkna ut det själv, gratis med deras foderstatsprogram.