Vitaminer

För att en häst ska må bra och vara frisk behöver den bra foder och rätt nivåer av vitaminer och mineraler. Vitaminbehovet för hästen är olika beroende på ras, arbete och ålder. Hästen har förmåga att bilda några av vitaminerna själva men ibland kan det behövas tillskott. Vattenlösliga vitaminer kan inte överdoseras då överskottet lämnar kroppen. Fettlösliga vitaminer ska man däremot vara försiktigare med. Kolla med din veterinär innan du börjar ge din häst tillskott.

Kategorier: B-vitamin | E-vitamin | Multivitamin

Populärt inom vitaminer

 • Fodertillskott Lantmännen Protect Multivitamin Flytande, 1 l

  Fodertillskott Lantmännen Protect Multivitamin Flytande, 1 l
  Protect Multivitamin från Lamtmännen är en flytande vitaminprodukt för blandning i foder eller vatten. Speciellt lämplig för enkelmagade djur då särskilda behov föreligger.
 • V.s.l Vitamin E Foran 2.5 Kg

  V.s.l Vitamin E Foran 2.5 Kg
  Detta kosttillskott främjar hästens muskeluppbyggnad. Hinken om 2,5 kg ger omkring 100 dagsgivor vid en dos om 25 gram per dag.
 • V.s.l Foran Vitamin E Flytande 1 Liter

  V.s.l Foran Vitamin E Flytande 1 Liter
  Detta flytande kosttillskott främjar hästens muskeluppbyggnad. Flaskan om 1 liter ger omkring 33 dagsgivor vid en dos om 30 ml per dag.
 • V.s.l Foran Vitamin E Flytande 5 Liter

  V.s.l Foran Vitamin E Flytande 5 Liter
  Detta flytande kosttillskott främjar hästens muskeluppbyggnad. Dunken om 5 liter ger omkring 165 dagsgivor vid en dos om 30 ml per dag.

Fler tips på vitaminer

 • Fodertillskott Foran Shy Feeder B-vitamin

  Fodertillskott Foran Shy Feeder B-vitamin
  Fodertillskott som används då det dagliga fodret ej täcker hästens behov av B-vitamin. Passar perfekt vid till exempel pälsfällning och pälssättning eller vid hård ansträngning.
 • Selo-e Biofarmab 900 G

  Selo-e Biofarmab 900 G
  behovet av ekstra tilskudd av e-vitamin varierer avhengig av forstatus, samt på hestens prestasjonsnivå. Organisk selen er tilført for økt opptaksevne av e-vitamin.ettersom selo-e inneholder organisk&hellip:
 • C-vitamin Emin 500 Gram

  C-vitamin Emin 500 Gram
  c-vitamin (askorbinsyra) finns i hög halt naturligt i bland annat citrusfrukter, bär och paprika. I andra växter, såsom gräs eller spannmål finns det inte alls eller i väldigt låga halter. De flesta&hellip:
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B, 1 l

  Fodertillskott Krafft Vitamin B, 1 l
  Krafft Vitamin B är ett flytande fodertillskott som säkrar intaget av vitaminer ur B-komplexet, vilka har en viktig funktion bland annat vid hästens energiutvinning.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B, 3 kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin B, 3 kg
  Krafft Vitamin B tillför i pelleterad form B-vitaminer som är viktiga för bland annat muskelutvecklingen och grovtarmens funktion. Krafft Vitamin B finns även i flytande form.
 • Fodertillskott Trikem Vimital B-vitamin, 1000 ml

  Fodertillskott Trikem Vimital B-vitamin, 1000 ml
  Vimital B-Vitamin är ett av de få B-vitamintillskott som innehåller alla de för hästen nio viktigaste och nödvändigaste B-vitaminer. För att göra tillskottet extra smakligt är vitaminerna formulerade i en glukoslösning.
 • Selo-e Biofarmab 1.8 Kg

  Selo-e Biofarmab 1.8 Kg
  behovet av ekstra tilskudd av e-vitamin varierer avhengig av forstatus, samt på hestens prestasjonsnivå. Organisk selen er tilført for økt opptaksevne av e-vitamin.ettersom selo-e inneholder organisk&hellip:
 • E-jolt Emin 1000 Gram

  E-jolt Emin 1000 Gram
  E-vitamin är en kraftfull antioxidant och syretransportör i kroppen, som dessutom är viktig för muskelbyggnad. E-jolt är inte belagd med karenstid.
 • Fodertillskott Emin B-vitamin

  Fodertillskott Emin B-vitamin
  Komplett och prisvärt B-vitamintillskott för hästar. Innehåller samtliga B-vitaminer i en så hög styrka att vid en dagsgiva på bara 30 ml får din häst mer än 100 % av dagsbehovet (RDI) av samtliga B-vitaminer.
 • B-vitamin Emin 2500 Ml

  B-vitamin Emin 2500 Ml
  B-vitamintillskott från emin som innehåller alla de b-vitaminer som din häst behöver.
 • V.s.l Vitamin E Foran 1 Kg

  V.s.l Vitamin E Foran 1 Kg
  Detta kosttillskott främjar hästens muskeluppbyggnad. Hinken om 1 kg ger omkring 40 dagsgivor vid en dos om 25 gram per dag.
 • V.s.l Vitamin E Foran 10 Kg

  V.s.l Vitamin E Foran 10 Kg
  Detta kosttillskott främjar hästens muskeluppbyggnad. Hinken om 10 kg ger omkring 400 dagsgivor vid en dos om 25 gram per dag.

Översikt av olika vitaminer för hästar

A-vitamin, också kallad retinol, är ett fettlösligt vitamin som behövs för tillväxt och bra benstruktur. Vitamin A är också viktig för ett fungerande immunförsvar. Ett förstadium till vitamin A är Betakarotin och återfinns i växande gräs, gröna grönsaker och mycket i morötter. Hästar kan bilda A-vitamin från betakarotin.

B-vitamin, finns i många olika varianter där de vanligaste är B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) och B12 (cyanokobalamin). B-vitaminerna är alla vattenlösliga och bidrar till lite olika saker i kroppen som energiomvandling, proteinsyntes och bildning av röda blodkroppar. Många ger tillskott av B-vitamin till sina hästar under pälssättningen. Överdosering av ett enskilt B-vitamin kan leda till utsöndring av andra b-vitaminer. Ge därför ett väl sammansatt vitaminkomplex.

C-vitamin (askorbinsyra), deltar i immunförsvarets bildande av antikroppar. Det är ovanligt med C-vitaminbrist hos hästar då de kan producera det själv.

D-vitamin (kolekalciferol) är ett fettlösligt vitamin som är en del av tarmens mekanism för upptag av kalcium och fosfor. Bildas när hästens hud utsätts för solljus.

E-vitamin (tokoferol) är också fettlösligt och finns i vegetabiliska oljor och spannmål. Verkar antioxidativt och har roll i immunförsvar och fertilitet.

ilead