Vitaminer

För att en häst ska må bra och vara frisk behöver den bra foder och rätt nivåer av vitaminer och mineraler. Vitaminbehovet för hästen är olika beroende på ras, arbete och ålder. Hästen har förmåga att bilda några av vitaminerna själva men ibland kan det behövas tillskott. Vattenlösliga vitaminer kan inte överdoseras då överskottet lämnar kroppen. Fettlösliga vitaminer ska man däremot vara försiktigare med. Kolla med din veterinär innan du börjar ge din häst tillskott.

Kategorier: B-vitamin | E-vitamin | Multivitamin

Populärt inom vitaminer

 • Fodertillskott Foran Equine E-Vitamin Selen/Lysin VSL 2,5kg

  Fodertillskott Foran Equine E-Vitamin Selen/Lysin VSL 2,5kg
  Smakligt E-vitamintillskott med selen och lysin för häst. Ges vid hård ansträngning, till exempel vid tävling och hårdare träning.
 • Fodertillskott Emin E-Vitamin Flytande 2,5L

  Fodertillskott Emin E-Vitamin Flytande 2,5L
  E-Vitamin håller muskler och leder mjuka och smidiga. Den hjälper även till med syresättning av blodet vilket i sin tur ger bättre muskeltillväxt och bättre upptag av syre.
 • Fodertillskott Emin E-Vitamin Flytande 1000ml

  Fodertillskott Emin E-Vitamin Flytande 1000ml
  E-Vitamin håller muskler och leder mjuka och smidiga. Den hjälperäven till med syresättning av blodet vilket i sin tur ger bättre muskeltillväxtoch bättre upptag av syre.
 • Fodertillskott Emin B-Vitamin 1L

  Fodertillskott Emin B-Vitamin 1L
  Komplett och prisvärt B-vitamintillskott för hästar. Innehåller samtliga B-vitaminer i en så hög styrka att vid en dagsgiva på bara 30 ml får din häst mer än 100 % av dagsbehovet (RDI) av samtliga B-vitaminer.

Fler tips på vitaminer

 • Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 5L

  Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 5L
  5 liter. Används då det dagliga fodret ej täcker hästens behov av B-vitamin, till exempel vid pälsfällning eller vid hård ansträngning.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin E Häst 3kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin E Häst 3kg
  Krafft Vitamin E är ett viktigt tillskott för störningsfri muskelfunktion hos hårt arbetande hästar. Tillför högkoncentrerad, ren E-vitamin, utan tillsats av selen.
 • Fodertillskott Granngården B-Vitamin 1000ml

  Fodertillskott Granngården B-Vitamin 1000ml
  Granngården B-vitamin är ett svensktillverkat vitamintillskott i flytande form som innehåller samtliga åtta B-vitaminer som din häst behöver.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B 3kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin B 3kg
  Krafft Vitamin B tillför i pelleterad form B-vitaminer som är viktiga för bland annat muskelutvecklingen och grovtarmens funktion.
 • Fodertillskott Foran Equine Honey + Vitamin C 1L

  Fodertillskott Foran Equine Honey + Vitamin C 1L
  En välgörande kombination av örter, honung och c-vitamin för hästens mun, näsa och svalg. Blandas i fodergivan eller ges direkt i munnen.
 • E-jolt Emin 1000 Gram

  E-jolt Emin 1000 Gram
  E-vitamin är en kraftfull antioxidant och syretransportör i kroppen, som dessutom är viktig för muskelbyggnad. E-jolt är inte belagd med karenstid.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B 10kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin B 10kg
  Krafft Vitamin B tillför i pelleterad form B-vitaminer som är viktiga för bl a muskelutvecklingen och grovtarmens funktion.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin Multi 10kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin Multi 10kg
  Krafft Vitamin Multi kombinerar viktiga vitaminer i pelleterad form. Säkrar basintaget av vitaminer till dräktiga ston och ston som ska betäckas.
 • Fodertillskott Trikem B-vitamin 2,5L

  Fodertillskott Trikem B-vitamin 2,5L
  Flytande B-vitamintillskott som rekommenderas vid pälsfällning/pälssättning, foderbyte, obalans i mage och tarm samt vid hårdare träning eller tävling.
 • Fodertillskott Foran Equine E-Vitamin Selen/Lysin VSL 1kg

  Fodertillskott Foran Equine E-Vitamin Selen/Lysin VSL 1kg
  Smakligt E-vitamintillskott med selen och lysin för häst. Ges vid hård ansträngning, till exempel vid tävling och hårdare träning.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin E 1L

  Fodertillskott Krafft Vitamin E 1L
  Krafft Vitamin E är ett flytande fodertillskott som tillför högkoncentrerad, ren E-vitamin, utan tillsats av selen. Ett viktigt tillskott för störningsfri mulskelfunktion hos hårt arbetande hästar.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B 1L

  Fodertillskott Krafft Vitamin B 1L
  Krafft Vitamin B är ett flytande fodertillskott som säkrar intaget av vitaminer ur B-komplexet, vilka har en viktig funktion bland annat vid hästens energiutvinning. Krafft Vitamin B finns även i fast form.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin Multi 3kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin Multi 3kg
  Krafft Vitamin Multi kombinerar viktiga vitaminer i pelleterad form. Fodertillskottet säkrar basintaget av vitaminer till dräktiga ston och ston som ska betäckas.
 • Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 1L

  Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 1L
  Fodertillskott som används då det dagliga fodret ej täcker hästens behov av B-vitamin. Passar perfekt vid till exempel pälsfällning och pälssättning eller vid hård ansträngning. 
 • Fodertillskott Krafft Vitamin E Häst 10kg

  Fodertillskott Krafft Vitamin E Häst 10kg
  Krafft Vitamin E är ett viktigt tillskott för störningsfri muskelfunktion hos hårt arbetande hästar. Tillför högkoncentrerad, ren E-vitamin, utan tillsats av selen.
 • Selo-e Biofarmab 1.8 Kg

  Selo-e Biofarmab 1.8 Kg
  Behovet av extra tillskott av e-vitamin varierar beroende på förrådsstatus, samt på hästens prestandanivå. Organiskt selen är tillsatt för ökad upptagningsförmåga av e-vitamin. Eftersom selo-e&hellip:
 • C-vitamin Emin 500 Gram

  C-vitamin Emin 500 Gram
  C-vitamin (askorbinsyra) finns i hög halt naturligt i bland annat citrusfrukter, bär och paprika. I andra växter, såsom gräs eller spannmål finns det inte alls eller i väldigt låga halter. De flesta&hellip:
 • Fodertillskott Granngården Multivitamin 600g

  Fodertillskott Granngården Multivitamin 600g
  Svenskproducerade Granngården Multivitamin är ett smakligt och välbalanserat tillskott med ett brett och heltäckande innehåll av vitaminer och aminosyror.
 • Fodertillskott Krafft Vitamin B 5L

  Fodertillskott Krafft Vitamin B 5L
  Krafft Vitamin B är ett flytande fodertillskott som säkrar intaget av vitaminer ur B-komplexet, vilka har en viktig funktion bland annat vid hästens energiutvinning. Krafft Vitamin B finns även i fast form.
 • Fodertillskott Emin C-Vitamin 500g

  Fodertillskott Emin C-Vitamin 500g
  Vitamintillskott med askorbinsyra vilket är lättupptagligt c-vitamin i högkoncentrerad form. Bidrar bl a till att stärka immunförsvaret.
 • Fodertillskott Emin B-Vitamin 2,5L

  Fodertillskott Emin B-Vitamin 2,5L
  Emins B-Vitamin är ett högkoncentrerat kompletteringsfoder som används när halten B-vitamin i det dagliga fodret inte räcker till.
 • Fodertillskott Trikem B-vitamin 1L

  Fodertillskott Trikem B-vitamin 1L
  Ett av få B-vitamintillskott som innehåller alla de för hästen nio viktigaste och nödvändigaste B-vitaminer. För att göra tillskottet extra smakligt är vitaminerna formulerade i en glukoslösning.
 • Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 2,5L

  Fodertillskott Foran Equine Shy Feeder B-vitamin 2,5L
  2,5 liter. Används då det dagliga fodret ej täcker hästens behov av B-vitamin, till exempel vid pälsfällning eller vid hård ansträngning.
 • Fodertillskott Lantmännen Protect MultiVit Flytande 1L

  Fodertillskott Lantmännen Protect MultiVit Flytande 1L
  Flytande kompletteringsfoder avsett att använda som vitamintillskott till fjäderfän, grisar, idisslare och hästar. Passar bra vid stressiga situationer.

Översikt av olika vitaminer för hästar

A-vitamin, också kallad retinol, är ett fettlösligt vitamin som behövs för tillväxt och bra benstruktur. Vitamin A är också viktig för ett fungerande immunförsvar. Ett förstadium till vitamin A är Betakarotin och återfinns i växande gräs, gröna grönsaker och mycket i morötter. Hästar kan bilda A-vitamin från betakarotin.

B-vitamin, finns i många olika varianter där de vanligaste är B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) och B12 (cyanokobalamin). B-vitaminerna är alla vattenlösliga och bidrar till lite olika saker i kroppen som energiomvandling, proteinsyntes och bildning av röda blodkroppar. Många ger tillskott av B-vitamin till sina hästar under pälssättningen. Överdosering av ett enskilt B-vitamin kan leda till utsöndring av andra b-vitaminer. Ge därför ett väl sammansatt vitaminkomplex.

C-vitamin (askorbinsyra), deltar i immunförsvarets bildande av antikroppar. Det är ovanligt med C-vitaminbrist hos hästar då de kan producera det själv.

D-vitamin (kolekalciferol) är ett fettlösligt vitamin som är en del av tarmens mekanism för upptag av kalcium och fosfor. Bildas när hästens hud utsätts för solljus.

E-vitamin (tokoferol) är också fettlösligt och finns i vegetabiliska oljor och spannmål. Verkar antioxidativt och har roll i immunförsvar och fertilitet.

ilead