Kraftfoder

Hästens mag-tarmsystem är utvecklat för att primärt bryta ner och leva på gräs. I grovtarmen sker en jäsningsprocess av de växtfibrer som finns i gräset. Jäsningen sköts av den mikroflora av bakterier som finns i tarmen hos hästen. Vid jäsningen frigörs kortkedjiga fettsyror som verkar som primär energigivare åt hästen.

Kraftfoder till hästar är oftast gjort på spannmål som t.ex. havre, korn, vete eller majs. I den typen av foder är nivåerna av stärkelse väldigt hög. Hästens förmåga att spjälka stora mängder stärkelse är begränsad. Av den anledningen ska man inte utfodra hästar med stora givor kraftfoder.

Olika sorters kraftfoder

Kraftfoder kan delas in i olika sorter – spannmål, kvarnbiprodukter, proteinfoder och sockerfoder. Här hittar du kraftfoder som du kan beställa på nätet.

Populärt inom kraftfoder

 • Hästfoder Granngården Betfiber Mash, 20 kg

  Hästfoder Granngården Betfiber Mash, 20 kg
  Betfiber Mash är ett fiberrikt och smakligt blötläggningsfoder med låg socker- och stärkelsehalt. Ges enbart eller tillsammans med övrigt kraftfoder.  
 • Hästfoder Krafft Plus Protein, 20 kg

  Hästfoder Krafft Plus Protein, 20 kg
  Koncentrerat kompletteringsfoder som tillför protein i kombination med fett, fibrer samt vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Hästfoder Krafft Senior Sensitive, 20 kg

  Hästfoder Krafft Senior Sensitive, 20 kg
  Kompletteringsfoder speciellt anpassat för äldre hästar, eller hästar som har svårt att sätta hull i alla åldrar. 
 • Hästfoder Granngården Original Müsli 20 kg

  Hästfoder Granngården Original Müsli 20 kg
  Havrefritt kompletteringsfoder för vuxna hästar med lätt eller normalt energibehov som fritids- och ridskolehästar samt till heta eller känsliga hästar.

Fler tips på kraftfoder

 • Hästfoder Krafft Foal, 20 kg

  Hästfoder Krafft Foal, 20 kg
  Kompletteringsfoder speciellt utvecklat för föl och unghästar innehållande extra mycket kvalitetsprotein, vitaminer och mineraler.
 • Hästfoder Krafft Sport Original, 20 kg

  Hästfoder Krafft Sport Original, 20 kg
  Energirikt kompletteringsfoder för prestationshästar, som är rikt på fiber och fett och innehåller kvalitetsprotein. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Granngården Elit Proteinspecial, 15 kg

  Hästfoder Granngården Elit Proteinspecial, 15 kg
  Extra proteinrikt kompletteringsfoder som kan användas till alla hästar, särskilt lämpligt vid ökat behov av kvalitativt protein (potatisprotein).
 • Hästfoder Krafft Groov Protein, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Protein, 20 kg
  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Innehåller en hög nivå protein.
 • Hästfoder Granngården Elit Müsli, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Müsli, 20 kg
  Energirikt kompletteringsfoder för tävlingshästar och hästar i hårt arbete. Baserat på ångkokta råvaror för ökad smältbarhet.
 • Mjölkersättning Krafft Milk, 5 kg

  Mjölkersättning Krafft Milk, 5 kg
  En stomjölksersättning som är framtagen speciellt för hästar. Under vecka 11-12 minskas mängden Krafft Milk tills fölet äter tillräckligt med grovfoder och kraftfoder.
 • Hästfoder Krafft Performance Low Starch, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Low Starch, 20 kg
  Kompletteringsfoder med endast 4% stärkelse och 4% socker, där energin framförallt kommer från en extra hög andel fibrer och fett.
 • Hästfoder Granngården Elit Koncentrat, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Koncentrat, 20 kg
  Koncentrerat och energirikt kompletteringsfoder särskilt utformat för högpresterande tävlingshästar. Passar foderstater med en stor andel grovfoder. 
 • Hästfoder Krafft Performance, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance, 20 kg
  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer. Ger en snabbare normalisering av vätskebalansen och påskyndar återhämtningen.
 • Hästfoder Granngården Elit Fiber, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Fiber, 20 kg
  Fiberrikt kompletteringsfoder med en hög halt av fett och fibrer som ger skonsam energieffekt för tävlingshästar, konvalescenter eller seniora hästar.
 • Hästfoder Dodson and Horrell Suregrow, 20 kg

  Hästfoder Dodson and Horrell Suregrow, 20 kg
  Högkoncentrerat kompletteringsfoder för hästar med fokus på optimal tillväxt och utveckling. Passar föl, unghästar och avelston men även lättfödda hästar.
 • Hästfoder Brogaarden Mash Light 15 kg

  Hästfoder Brogaarden Mash Light 15 kg
  Smakligt kompletteringsfoder med lågt innehåll av socker och stärkelse till bl a lättfödda hästar och ponnyer. Ska blötläggas innan utfodring.
 • Hästfoder Krafft Plus Energy, 20 kg

  Hästfoder Krafft Plus Energy, 20 kg
  Koncentrerat kompletteringsfoder rikt på fiber och fett som tillför skonsam energi. Kvalitetsprotein, vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Hästfoder Krafft Performance Low Starch Müsli, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Low Starch Müsli, 20 kg
  Kompletteringsfoder med extra lågt stärkelse- och sockerinnehåll, med tillsatt levande jäst för att balansera hästens fodersmältningssystem.
 • Hästfoder Granngården Betfiber Mash Elit, 20 kg

  Hästfoder Granngården Betfiber Mash Elit, 20 kg
  Kompletteringsfoder för tävlingshästar. Fodret har en låg socker- och stärkelsehalt och innehåller levande jästkultur för att stödja prestation.
 • Saltsten Equisalt Enriched, 2 kg

  Saltsten Equisalt Enriched, 2 kg
  Equisalt Enriched är en saltsten från naturligt bergsalt berikad med viktiga mineraler och spårämnen för att främja hästens hälsa. Enriched är perfekt för hästar på bete eller som får en låg kraftfodergiva.
 • Hästfoder Krafft Performance Low Starch Gastromash 15 kg

  Hästfoder Krafft Performance Low Starch Gastromash 15 kg
  Kraftfoder med extra lågt stärkelse- och sockerinnehåll, tillsatt aktiv levande jäst och Acid Buf som balanserar hästens matsmältningssystem.
 • Hästfoder Krafft Groov Original, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Original, 20 kg
  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Krafft Muscle Up 15 kg

  Hästfoder Krafft Muscle Up 15 kg
  Extra proteinrikt kompletteringsfoder med låg andel stärkelse. Krafft Muscle Up ger ett koncentrerat tillskott av kvalitetsprotein, främst potatisprotein.
 • Hästfoder Krafft High Energy Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft High Energy Muesli, 20 kg
  Kompletteringsfoder i müsliform för tävlingshästar. Tillsammans med ett lämpligt grovfoder täcks det totala näringsbehovet hos de flesta tävlingshästar.
 • Hästfoder Krafft Groov Sensitive, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Sensitive, 20 kg
  Kompletteringsfoder anpassat för havrekänsliga hästar. Fodret säkrar intaget av kvalitetsprotein, fibrer och fett. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Granngården Protein Müsli 120, 20 kg

  Hästfoder Granngården Protein Müsli 120, 20 kg
  Proteinrikt kompletteringsfoder till föl, växande hästar samt dräktiga eller digivande fölston. Passar även andra vuxna hästar med extra behov av protein.
 • Hästfoder Krafft High Protein Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft High Protein Muesli, 20 kg
  Kompletteringsfoder i müsliform som ger en balanserad tillförsel av viktiga näringsämnen för avelsston, föl och unghästar.
 • Hästfoder Krafft Performance Energy, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Energy, 20 kg
  Energirikt kompletteringsfoder för prestationshästar, som är rikt på fiber och fett och innehåller kvalitetsprotein. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Saltsten Equisalt Enriched, 6 x 2 kg

  Saltsten Equisalt Enriched, 6 x 2 kg
  Equisalt Enriched är en saltsten från naturligt bergsalt berikad med viktiga mineraler och spårämnen för att främja hästens hälsa. Enriched är perfekt för hästar på bete eller som får en låg kraftfodergiva.
 • Int. Sports Champions Claim 20 kg

  Int. Sports Champions Claim 20 kg
  Till den högpresterande hästen Kraftfodret som säkrar ett gott hull och optimal muskelstyrka till prestationshästen. Utvecklat i samarbete med Kentucky Equine Research Institute. Kan användas som komplement till grovfodret för extra energi beroende på häs
 • Hästfoder Krafft Sensitive Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft Sensitive Muesli, 20 kg
  Havrefritt, hälsosamt och smakfullt kompletteringsfoder i müsliform för hästar i lätt eller normalt arbete.
 • Hästfoder Krafft Performance MaxBalance, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance MaxBalance, 20 kg
  Kompletteringsfoder för högpresterande eller känsliga hästar. Fodret har en hög SPC-effekt per kg foder, vilket påskyndar återhämtningen efter träning.
 • Hästfoder Granngården Original Fiber, 20 kg

  Hästfoder Granngården Original Fiber, 20 kg
  Fiberrikt pelleterat kompletteringsfoder särskilt anpassat för känsliga, lättfödda hästar och ponnyer med lågt energibehov. 

Riktlinjer för giva av kraftfoder

Eftersom hästens förmåga att bryta ner stärkelse är så pass begränsad kan en för stor giva resultera i störd mikrobflora i grovtarmen.

Man bör inte ge mer än 0,4 kg spannmålsprodukter / 100 kg kroppsvikt och giva. Försök också att begränsa mängden stärkelse till maximalt 150 g / 100 kg kroppsvikt och giva. Maximal mängd per dygn ska hållas under 500 g. Även innehållet av fett måste kontrolleras och här är riktlinjerna att man inte bör ge mer än 75 g olja / 100 kg kroppsvikt och dag.

Se också till att inte ge hästen stråfoder eller vallfoder för du ger en giva med kraftfoder.

ilead