Kraftfoder

Hästens mag-tarmsystem är utvecklat för att primärt bryta ner och leva på gräs. I grovtarmen sker en jäsningsprocess av de växtfibrer som finns i gräset. Jäsningen sköts av den mikroflora av bakterier som finns i tarmen hos hästen. Vid jäsningen frigörs kortkedjiga fettsyror som verkar som primär energigivare åt hästen.

Kraftfoder till hästar är oftast gjort på spannmål som t.ex. havre, korn, vete eller majs. I den typen av foder är nivåerna av stärkelse väldigt hög. Hästens förmåga att spjälka stora mängder stärkelse är begränsad. Av den anledningen ska man inte utfodra hästar med stora givor kraftfoder.

Olika sorters kraftfoder

Kraftfoder kan delas in i olika sorter – spannmål, kvarnbiprodukter, proteinfoder och sockerfoder. Här hittar du kraftfoder som du kan beställa på nätet.

Populärt inom kraftfoder

 • Hästfoder Granngården Betfiber Mash, 20 kg

  Hästfoder Granngården Betfiber Mash, 20 kg
  Betfiber Mash från Granngården är ett fiberrikt och smakligt blötläggningsfoder med låg socker- och stärkelsehalt. Ges enbart eller tillsammans med övrigt kraftfoder.Köp hästfoder på pall! En pall innehåller 24 säckar.   
 • Hästfoder Krafft Plus Protein, 20 kg

  Hästfoder Krafft Plus Protein, 20 kg
  Koncentrerat kompletteringsfoder som tillför protein i kombination med fett, fibrer samt vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Hästfoder Krafft Senior Sensitive, 20 kg

  Hästfoder Krafft Senior Sensitive, 20 kg
  Kompletteringsfoder speciellt anpassat för äldre hästar, eller hästar som har svårt att sätta hull i alla åldrar. 
 • Hästfoder Krafft Muscle Up, 20 kg

  Hästfoder Krafft Muscle Up, 20 kg
  Ett extra proteinrikt kompletteringsfoder med låg andel stärkelse. Ger ett koncentrerat tillskott av kvalitetsprotein (främst potatisprotein). 

Fler tips på kraftfoder

 • Hästfoder Granngården Elit Koncentrat, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Koncentrat, 20 kg
  Hästfoder Elit Koncentrat är ett koncentrerat kompletteringsfoder från Granngården som är särskilt utformat för högpresterande tävlingshästar. Passar foderstater med en stor andel grovfoder. Köp hästfoder på pall! En pall innehåller 24 säckar.
 • Hästfoder Granngården Betfiber Mash Elit, 20 kg

  Hästfoder Granngården Betfiber Mash Elit, 20 kg
  Fiberrikt kompletteringsfoder för tävlingshästar. Fodret har en låg socker- och stärkelsehalt och innehåller levande jästkultur för att stödja prestation. Köp en hel pall hästfoder: 24 säckar. Hemleverans!  
 • Hästfoder Krafft Plus Energy, 20 kg

  Hästfoder Krafft Plus Energy, 20 kg
  Koncentrerat kompletteringsfoder som tillför skonsam energi. Rikt på fibrer och fett i kombination med kvalitetsprotein samt vitaminer och mineraler i balanserade proportioner.
 • Hästfoder Granngården Original Müsli, 20 kg

  Hästfoder Granngården Original Müsli, 20 kg
  Original Müsli är ett kompletteringsfoder som ges till vuxna hästar med lätt eller normalt energibehov, till exempel fritidshästar och ridskolehästar. Hästfodret passar också bra till heta eller känsliga hästar eftersom det är havrefritt.
 • Hästfoder Krafft Groov Protein, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Protein, 20 kg
  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Innehåller en hög nivå protein. Rekommenderas som substitut till tidigare GROOV 125.
 • Hästfoder Krafft Performance Low Starch, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Low Starch, 20 kg
  Krafft Performance Low Starch är ett unikt kompletteringsfoder med endast 4% stärkelse och 4% socker, där energin framförallt kommer från en extra hög andel fibrer och fett. Fodret innehåller inga havrekärnor och är utan tillsatt melass.
 • Hästfoder Krafft Foal, 20 kg

  Hästfoder Krafft Foal, 20 kg
  Kompletteringsfoder speciellt utvecklat för föl och unghästar innehållande extra mycket kvalitetsprotein, vitaminer och mineraler.
 • Hästfoder Krafft Performance Low Starch Müsli, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Low Starch Müsli, 20 kg
  Krafft Performance Low Starch Müsli är ett kompletteringsfoder med extra lågt stärkelse- och sockerinnehåll, med tillsatt levande jäst för att balansera hästens fodersmältningssystem. Energin kommer framför allt från en extra hög andel fibrer och fett.
 • Hästfoder Krafft Sport Original, 20 kg

  Hästfoder Krafft Sport Original, 20 kg
  Energirikt kompletteringsfoder för prestationshästar, som är rikt på fiber och fett och innehåller kvalitetsprotein. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Krafft Groov Sensitive, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Sensitive, 20 kg
  Ett kompletteringsfoder anpassat för den havrekänsliga hästen. Fodret säkrar intaget av kvalitetsprotein, fibrer och fett. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Krafft Performance, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance, 20 kg
  Ett kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Genom en patenterad naturlig process (SPC) har fodret egenskaper som ger en snabbare normalisering av vätskebalansen och påskyndar återhämtning efter träning.
 • Hästfoder Krafft High Protein Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft High Protein Muesli, 20 kg
  Ett kompletteringsfoder i müsliform för avelsston, föl och unghästar. Ger en balanserad tillförsel av viktiga näringsämnen och behöver normalt inte kompletteras med tillskott.
 • Hästfoder Dodson and Horrell Suregrow, 20 kg

  Hästfoder Dodson and Horrell Suregrow, 20 kg
  Ett högkoncentrerat kompletteringsfoder från Dodson & Horrell som utvecklats för hästar med fokus på optimal tillväxt och utveckling. Suregrow passar till föl, unghästar och avelston men kan även användas till lättfödda fullvuxna hästar och ponnyer.
 • Hästfoder Granngården Elit Proteinspecial, 15 kg

  Hästfoder Granngården Elit Proteinspecial, 15 kg
  Ett extra proteinrikt kompletteringsfoder som kan användas till alla hästar, särskilt lämpligt vid ökat behov av kvalitativt protein (potatisprotein).Vill du köpa hästfoder på pall? En pall innehåller 24 säckar.  
 • Hästfoder Krafft Sensitive Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft Sensitive Muesli, 20 kg
  Krafft Sensitive Muesli är ett hälsosamt och smakfullt kompletteringsfoder i müsliform för hästar i lätt eller normalt arbete (den grupp som de flesta av landets hästar tillhör). Fodret är havrefritt.
 • Hästfoder Granngården Elit Müsli, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Müsli, 20 kg
  Granngårdens hästfoder Elit Müsli är ett energirikt kompletteringsfoder lämpligt för tävlingshästar och hästar i hårt arbete. Elit Müsli har en påkostad mineral- och vitaminblandning för att passa svenskt grovfoder och är baserat på ångkoka råvaror för ökad smältbarhet. Köp helfoder på pall! En pall innehåller 24 säckar.
 • Hästfoder Krafft Performance Energy, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance Energy, 20 kg
  Energirikt kompletteringsfoder för prestationshästar, som är rikt på fiber och fett och innehåller kvalitetsprotein. Innehåller en medelhög nivå protein.
 • Hästfoder Krafft High Energy Muesli, 20 kg

  Hästfoder Krafft High Energy Muesli, 20 kg
  Krafft High Energy Muesli är ett kompletteringsfoder i müsliform för tävlingshästar. Tillsammans med ett lämpligt grovfoder täcker High Energy Muesli det totala näringsbehovet hos de flesta tävlingshästar.
 • Hästfoder Granngården Elit Fiber, 20 kg

  Hästfoder Granngården Elit Fiber, 20 kg
  Granngården Elit Fiber är ett fiberrikt kompletteringsfoder för tävlingshästar, konvalescenter eller seniora hästar. Hästfodret har en hög halt av fett och fibrer som ger skonsam energieffekt samt en låg halt av stärkelse och socker för känsliga hästar.Vill du köpa hästfoder på pall? En pall innehåller 24 säckar.
 • Hästfoder Krafft Performance MaxBalance, 20 kg

  Hästfoder Krafft Performance MaxBalance, 20 kg
  Ett kompletteringsfoder för prestationshästar eller hästar med känslig mage. Fodret har en hög SPC-effekt per kg foder, vilket påskyndar återhämtningen efter träning.
 • Hästfoder Krafft Groov Original, 20 kg

  Hästfoder Krafft Groov Original, 20 kg
  Kompletteringsfoder som säkrar intaget av kvalitetsprotein och fibrer hos alla hästar. Innehåller en medelhög nivå protein. Rekommenderas som substitut till tidigare GROOV 90.

Riktlinjer för giva av kraftfoder

Eftersom hästens förmåga att bryta ner stärkelse är så pass begränsad kan en för stor giva resultera i störd mikrobflora i grovtarmen.

Man bör inte ge mer än 0,4 kg spannmålsprodukter / 100 kg kroppsvikt och giva. Försök också att begränsa mängden stärkelse till maximalt 150 g / 100 kg kroppsvikt och giva. Maximal mängd per dygn ska hållas under 500 g. Även innehållet av fett måste kontrolleras och här är riktlinjerna att man inte bör ge mer än 75 g olja / 100 kg kroppsvikt och dag.

Se också till att inte ge hästen stråfoder eller vallfoder för du ger en giva med kraftfoder.

ilead