Schabrak

Ett bra sadelunderlägg, schabrak, är viktigt ur två aspekter. Det skyddar mot skavsår på hästens rygg som kan uppstå vid gnidning mot sadeln under långa ritter. Det skyddar också sadeln från att utsättas för hästens svett, vilket kan ge onödigt slitage. Ett schabrak är fyrkantigt till formen medan en vojlock är formad efter sadeln.

Här hittar du snygga schabrak från ledande varumärken inom ridsporten som t.ex. Schockemöhle Sports. En del är lite mer exklusiva och har en hög prislapp medan andra är enklare och billiga som prisvärda Lamicell-schabrak.

Populärt inom schabrak

 • CATAGO Diamond Islandsvojlock

  CATAGO Diamond Islandsvojlock
  Eleganta och tidlösa Island´s Vojlockar i slitstarkt och smutsavvisande material som håller högsta standard och håller därför både färg och form. De har dubbelflätat passpoal och kardborrelås på alla stroppar. Vojlockens insida består
 • Christ Champ D vojlock

  Christ Champ D vojlock
  D - Dressyr. Heltäckande fårskinn under sätet. Ullhöjden är ca 30 mm. Sidorna är inte fodrade med fårskinn. Alla sadelunderlag är gjorda av vår speciella, stoppade textil. Hålls på plats under sadeln genom att trä gjorden genom remmarna nederst på sidorna. Kardborreknäppning. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel"C7"Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Champ D vojlock.
 • Christ Special VS vojlock

  Christ Special VS vojlock
  VS - Allround. Hela undersidan består av fårskinn med 2 olika ullhöjder. Sätet har en ullhöjdl på 30 mm medan sidorna endast har ca 15 mm för bästa möjliga kontakt mellan häst och ryttare. Hålls på plats under sadeln genom att trä gjorden genom remmarna nederst på sidorna. Kardborreknäppning. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel"C7"Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Special VS vojlock.
 • Schockemöhle Dynamite SL, hoppschabrak med logo

  Schockemöhle Dynamite SL, hoppschabrak med logo
  Egenskaper: * Bomullsschabrak med snabbtorkande insida för snabb fukttransporterande * Två repkantband och passpoal i kontrasttyg * Topline-broderi * Endast logoversionen: Broderad logo på sidan Teknisk beskrivning: Utsida: 100 % bomull. Baksida: 100 % polyester.

Fler tips på schabrak

 • Back on Track Schabrak Hopp No2

  Back on Track Schabrak Hopp No2
  Hoppschabrak No. II har samma egenskaper som No.I, med samma väl tilltagna skärning över manken samt baktill. Skillnaden på No.II är att man fäster det i sadelns D-ringar istället för i sadelgjordsstropparna. Detta gör att fästena sitter längre fram på schabraket vilket i sin tur minskar risken för tryck och skav från sömmarna. Egenskaper: * Tidlöst schabrak, lämpligt under både träning och tävling * Innovativ design och ergonomiskt formad med väl tilltagen skärning över manken samt baktill * Stoppning av 600g ren bomullsfilt och 200g Welltex®- filt kontrollerar temperatur , ger en god andningsförmåga, stötdämpning och fördelning av tryck * Små rutor i quiltningen bygger samman schabraket till ett stadigt men ändå smidigt underlag för sadeln * På hoppschabraket sitter öglan för gjorden helt fast för att kunna säkerställa nära kontakt med benen
 • Jacson Schabrak Crystal FD

  Jacson Schabrak Crystal FD
  Schabrak Crystal med strassdekoration. Ovandel i 100% bomull. Funktionellt foder i 100% polyester som gör att svett leds bort och hästen hålles så torr som möjligt. Kardborrefäste för sadelstroppar och fäste för sadelgjord. Tvättråd: Maskintvätt 40 grader.
 • LeMieux Carnbon Mesh Air CC Half Square schabrak

  LeMieux Carnbon Mesh Air CC Half Square schabrak
  Egenskaper: * Exceptionellt mjukt och lätt med en känsla av kashmir och siden * Svalkande och med andasfunktion, naturligt fuktavvisande, antibakteriell och deodoriserande * Beskrivs ofta som att ha hållbarhet av stål med bomullens mjukhet * Otroligt hydroskopisk; svettkontrollerande, absorberar mer fukt än rena bomulls- och polyesterfibrer * Lätt att tvätta och torkar snabbare än normalt fodermaterial
 • HV Polo Geri allroundschabrak

  HV Polo Geri allroundschabrak
  HV Polo Geri allroundschabrak
 • Kavalkade KavalBasic dressyrschabrak

  Kavalkade KavalBasic dressyrschabrak
  Kavalkade KavalBasic dressyrschabrak
 • Harry's Horse schabrak Next, allround

  Harry's Horse schabrak Next, allround
  Schabrak med T/C-foder, högdensitets polyfill-fyllning, kardborregjordstroppar och diagonala sömmar. Schabraket finns i flera färgkombinationer med kontrasterande band och lyxiga kantband. Teknisk beskrivning: 80% polyester, 20% bomull.
 • Back on Track Night Collection- Dressyr Schabrak

  Back on Track Night Collection- Dressyr Schabrak
  Känn dig fantastisk, känn skillnaden med våra nya schabrak i Nights Collection. Fodrad med vår nya innovation; Power waffle textil med Welltex®-teknologi. Vår nya Power waffle textile har ett av de högsta emissivitetsvärdet* bland våra produkter. Detta ger din häst de bästa förutsättningarna för att prestera. Den naturliga infraröda energin kan hjälpa hästens muskulatur att bära upp dig som ryttare. Genom att öka produktionen av kväveoxide i blodkärlen kan det underlätta för stela ryggar och ökad rörlighet. Vi känner skillnaden, vilket vi tror att du också kommer att göra. Utöver detta har schabraket två olika fyllningar för att minimera tryck och ha andasfunktion. Tillverkad med vår välkända No I design som är rejält upphöjd över ryggrad och manke för att ge mer utrymme och minska tryck. Egenskaper: * Welltex®-teknologi * Power textile * Elegant design 2 x fyllning * No I
 • Christ Special S vojlock

  Christ Special S vojlock
  S - Hoppning. Hela undersidan består av fårskinn med 2 olika ullhöjder. Sätet har en ullhöjdl på 30 mm medan sidorna endast har ca 15 mm för bästa möjliga kontakt mellan häst och ryttare. Hålls på plats under sadeln genom att trä gjorden genom remmarna nederst på sidorna. Kardborreknäppning. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel"C7"Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Special S vojlock.
 • Schockemöhle Neo Star dressyrschabrak

  Schockemöhle Neo Star dressyrschabrak
  Schockemöhle Neo Star dressyrschabrak
 • HV Polo Mira dressyrschabrak

  HV Polo Mira dressyrschabrak
  HV Polo Mira dressyrschabrak
 • LeMieux allroundschabrak i bomull

  LeMieux allroundschabrak i bomull
  Snyggt och hållbart schabrak lämpligt för både daglig användning och på tävlingar. Utsida av bomull av hög kvalitet och foder för temperaturreglering och med andasfunktion. Klassiskt allroundsnitt med hög manke och kännetecknande sadelgjordsområde med skyddande kuddar och inneröglor som förhindraratt gjorden glider.
 • Schockemöhle Air Cool Pad D, dressyrschabrak

  Schockemöhle Air Cool Pad D, dressyrschabrak
  Egenskaper: * Mjukt och slitstarkt yttermaterial i melange-look * Snabbtorkande inlägg för optimal fukttransportering * Ryggkanal i 3D-mesh ger den bästa andasfunktionen och ventilationsmöjligheten för hästens rygg * Den särskilt tjocka fyllningen ger optimal spridning av trycket * Extra stötdämpning * Elegant look tack vare en extra bred bård och dekorativa kantband * Tyglar säljes separat Teknisk beskrivning: Material: Utsida: 100 % polyester Rygg: 100 % polyester.
 • Schockemöhle Air Cool Pad S, hoppschabrak

  Schockemöhle Air Cool Pad S, hoppschabrak
  Egenskaper: * Mjukt och slitstarkt yttermaterial i melange-look * Snabbtorkande inlägg för optimal fukttransportering * Ryggkanal i 3D-mesh ger den bästa andasfunktionen och ventilationsmöjligheten för hästens rygg * Den särskilt tjocka fyllningen ger optimal spridning av trycket * Extra stötdämpning * Elegant look tack vare en extra bred bård och dekorativa kantband * Tyglar säljes separat Teknisk beskrivning: Material: Utsida: 100 % polyester Rygg: 100 % polyester.
 • Dressyrschabrak, Wine, COB

  Dressyrschabrak, Wine, COB
  Anatomiskt schabrak med dubbla passpoaler och PS of Sweden-kronan broderad i ett lyxigt ?
 • Schockemöhle Neo Star allroundschabrak

  Schockemöhle Neo Star allroundschabrak
  En utmärkt partner för den dagliga träningen: NEO STAR SCHABRAK. Detta bomullsschabrak är dekorerat med en reppasspoal och ett randigt, tvåfärgat kantband. Den fuktavvisande insidan gör schabraket perfekt till träning varje dag. Egenskaper: * Schabrak i slät bomull * Randigt kantband* En reppasspoal * Stötabsorberande
 • Eskadron GLOSSY COMPACT, dressyrschabrak

  Eskadron GLOSSY COMPACT, dressyrschabrak
  Helt nytt, slitstarkt schabrak med speciell skärning och med luftkonditionerande material i ryggen för optimal luftcirkulation. Det glansiga yttermaterialet är kompakt quiltat med silikonytor i sadelområdet som förhindrar att sadeln glider. RUB-PROTECTION-ytor i sadelgjordsområdet på båda sidor, som skyddar mot skav. Speciellt under varma månader är dessa skärningar populära tack vare en mindre kontaktyta. Det finns tillräckligt med utrymme för broderier eller startnummer.
 • Schabrak Hansbo allround vitt Ponny

  Schabrak Hansbo allround vitt Ponny
  Schabrak med HS-logo i quilten, samt med polyesterbaksida för bättre andbarhet.
 • B Vertigo Vermont allroundschabrak

  B Vertigo Vermont allroundschabrak
  B Vertigo Vermont allroundschabrak
 • LeMieux Loire Classic CC schabrak

  LeMieux Loire Classic CC schabrak
  Egenskaper: * 100 % naturligt bambumaterial som kontrollerar värme och svett, och transporterar bort fukt mycket effektivt * Hela schabraket har en ny typ av mjuk och friktionsfri mocka runt kanterna, vilken genomgått ett omfattande test och är specialtillverkad för att ge en smidig och jämn kant * Denna nya teknik hjälper till att behålla schabrakets form och kantprofil * Det texturerade sadelgjordsområdet i PU-läder har präglad logo och kännetecknande LeMieux-signaturen med inneröglor
 • Horze Chicago dressyrschabrak

  Horze Chicago dressyrschabrak
  Välj detta enkla dressyrschabrak för dagligt bruk. Vardagens dressyrträning kräver ett praktiskt och slitstarkt schabrak precis som detta. Den fina formen på detta dressyrschabrak med kardborreband och hållare gör att det sitter som det ska under sadeln. Säsongens färger sätter lite extra färg på dina dagliga ridturer. Egenskaper: * Praktiskt dressyrschabrak i säsongens färger * Tunn stoppning * Utmärkt form * Bra passform * Prisvärt * Kardborrefästen och hållare Teknisk beskrivning: 100% polyester. Tvättråd: Maskintvätt 40°C. Hängtorkas. Torktumlas ej.
 • Roma Grand Prix allroundvojlock

  Roma Grand Prix allroundvojlock
  En enkel bomullsvojlock för tävling och träning. Denna fantastiska Grand Prix allroundsvojlock från Roma är perfekt för användning varje dag. Vojlocken är i quiltad bomull och skyddar hästens rygg från både sadel och ryttaren, för en bekvämare ridtur. Allroundvojlocken finns i flera färger och storlekar.Egenskaper: * Klassisk passform, sadelformad * Kardborrband på båda sidorna Tvättråd: Maskintvätt.
 • Schabrak Hansbo Krona allround lila med tjocka passpoaler Full

  Schabrak Hansbo Krona allround lila med tjocka passpoaler Full
  Schabrak med krona i quilten, samt med polyesterbaksida för bättre andbarhet.
 • Christ Champ S vojlock, 1/4 kant

  Christ Champ S vojlock, 1/4 kant
  S - Hoppning. Heltäckande fårskinn under sätet. Ullhöjden är ca 30 mm. Sidorna är inte fodrade med fårskinn. På framsidan formar fårskinnet en kant på ovansidan. Fårskinnskanten bak ger extra kantskydd samt innehar en estetisk funktion. Hålls på plats under sadeln genom att trä gjorden genom remmarna nederst på sidorna. Kardborreknäppning. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel"C7"Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Champ S vojlock, 1/4 kant.
 • Horze Bristol dressyrschabrak

  Horze Bristol dressyrschabrak
  Vardagens dressyrträning kräver ett praktiskt och slitstarkt schabrak precis som detta. Den fina formen på detta dressyrschabrak med kardborreband och hållare gör att det sitter som det ska under sadeln. Säsongens färger sätter lite extra färg på dina dagliga ridturer. Egenskaper: * Praktiskt dressyrschabrak i säsongens färger * Snabbtorkande foder * Lätt vaddering * Utmärkt form * Bra passform * Prisvärt * Kardborreband och hållare Teknisk beskrivning: 100 % polyester. Tvättråd: Maskintvätt 40°C. Hängtorkas. Torktumlas ej.
 • Covalliero Tampa dressyrschabrak Collection F/S18

  Covalliero Tampa dressyrschabrak Collection F/S18
  Egenskaper: * Anatomiskt format * Attraktiv, klassisk quiltning med mesh-kant och logoapplikation * Snabbtorkande undersida med andasfunktion * Sadel- och gjordremmar med kardborrknäppning * Finns i hopp- och dressyrmodell * Maskintvätt 30°C
 • Horseware Fashion schabrak

  Horseware Fashion schabrak
  Horseware Fashion schabrak
 • Waldhausen Vienna Allround Schabrak med bling

  Waldhausen Vienna Allround Schabrak med bling
  Snyggt allroundschabrak med blommönster och bling längs bakre kanten. Schabraket är gjort i material som andas och absorberar svett, samt har fyllning med skum för bästa tryckfördelning och stötdämpning. Storlek: Full Färg: Rose, Magnet
 • Schockemöhle Power dressyrschabrak

  Schockemöhle Power dressyrschabrak
  Egenskaper: * Schabrak i bomull med snabbtorkande och fukttransporterande insida * Anatomisk rygglinje * Kort rem för fäste i sadeln * Broderad Topline-logo * Dekorativ logobroderi på vänster sida * En reppasspoal * PVC-märke vid sadelgjordsområdet för att skydda materialet
 • Mink Horse Air Schabrak - m. memory-skum, ventilasjon och anti-slip, hop

  Mink Horse Air Schabrak - m. memory-skum, ventilasjon och anti-slip, hop
  "State of the Art"schabrak med memoryskum under sadeln, vilket ger konstant tryckfördelning och stötdempning. Undersidan er fodrad med ett strukturerat micromesh, vilket sekersteller att schabraket ligger stilla och fördelar och transporterar bort fukten från hestens rygg, så denna alltid ar torr. På toppen av schabraket er ett net, som ger ventilation och frisk luft underschabraken. En diskret logo i silver er placerat ovanpå. Vidare er sadelgjordsstropparna stengningsbara med kardborrband, som ger stor flexibilitet. Egenskaper: * Schabrak med memoryskum under sadeln * Tryckfördelning och stötdempning * Anti slip&quick dryVentilation i top * Stengningsbare sadelgjordsstroppar
 • Horze River dressyrschabrak

  Horze River dressyrschabrak
  Skarp kontrastpasspoal ger en elegant touch till detta dressyrschabrak. Särskild uppmärksamhet på fina detaljer gör det här dressyrschabraket till ett smart och snyggt val. Klassisk quiltning, högt trådantal och snygga sömmar skiljer det här schabraket från andra. Bomullsfoder med skum och polyfill ger god ryggkomfort och låter luften cirkulera för att hållahästen sval. Förstärkta nylonband med kardborreband för enkel användning. Horze River dressyrschabrak är inte bara funktionellt utan också snyggt med passpoal längs kanten och brodyr vid manken för en ren och fräsch look. Det här schabraket har snygg design med särskild uppmärksamhet på detaljer, och är ett utmärkt val av högsta kvalitet. Lägg till brodyr för en personligt look. Egenskaper: * Klassiskt dressyrschabrak * Traditionell fyrkantig quiltning med fulländade sömmar * Designad för optimal komfort, passform och balans * Passpoal längs kanten och brodyr vid
 • LeMieux Seasonal Luxury CC schabrak

  LeMieux Seasonal Luxury CC schabrak
  Egenskaper: * Lyxig mockautsida, finns i många olika färger och med supermjukt bambufoder som absorberar svett och fukt under sadeln * De här schabraken är vackert bekväma och säkra - minimerar friktion Klassiskt dressyrsnitt med hög manke * Elastiska D-ringremmar * Sadelgjordsområde med logo och inneröglor som förhindrar att gjorden glider
 • Harry's Horse Stability dressyrschabrak

  Harry's Horse Stability dressyrschabrak
  Harry's Horse Stability dressyrschabrak
 • QHP Islandsvojlock - Grå

  QHP Islandsvojlock - Grå
  Denna formade vojlock passar under en islandssadel. Vojlocken har fuktabsorberande foder och kardborreremmar för sadelstropparna. Fint quiltad i ett hexagon-mönster och trefärgad passpoal. QHP-logga på vänster sadelgjordsrem. Färg: Grå Sto
 • WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak

  WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak
  WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak
 • Schabrak Hansbo hopp mellanblå Ponny

  Schabrak Hansbo hopp mellanblå Ponny
  Schabrak med HS-logo i quilten, samt med polyesterbaksida för bättre andbarhet.
 • Eskadron COTTON, allroundschabrak

  Eskadron COTTON, allroundschabrak
  Ett bomullsschabrak med Sports Selection kontrastfärgat kantband. Ett snyggt kvalitetsschabrak till ett bra pris för nybörjaren inom ridning. Särskilt lämpligt för broderi för t.ex. ridklubbar. Finns i stilar för alla discipliner.
 • Kavalkade KavalPro dressyrschabrak

  Kavalkade KavalPro dressyrschabrak
  Kavalkade KavalPro dressyrschabrak
 • Karlslund schabrak, bomull

  Karlslund schabrak, bomull
  Bra och effektivt schabrak att lägga under sadeln. Med anti-slip. Egenskaper: * Bomull med andasfunktion * Med anti-slip på båda sidorna * Viktfördelning och stötdämpning * Speciell form för att passa de flesta islandssadlar
 • Dressyrschabrak, Lap of Honor, FULL

  Dressyrschabrak, Lap of Honor, FULL
  Anatomiskt schabrak med dubbla passpoaler och PS of Sweden-kronan broderad i ett lyxigt ?
 • Eskadron Schabrak PERFORMANCE

  Eskadron Schabrak PERFORMANCE
  Ett schabrak med mycket volym och en sportig look. Bomull och fyllning av hög kvalitet gör att det här schabraket håller länge. Teknisk beskrivning: Eskadron Schabrak PERFORMANCE.
 • Harry's Horse schabrak Delux 15 mm, dressyr

  Harry's Horse schabrak Delux 15 mm, dressyr
  Schabrak med fukttransporterande foder. Diagonala sömmar 15 mm bred. Högdensitetsskum/polyfill-fyllning. Kardborregjordstroppar . Teknisk beskrivning: 80% polyester, 20% bomull.
 • HV Polo Como allroundschabrak

  HV Polo Como allroundschabrak
  HV Polo Como allroundschabrak
 • Jacson Schabrak Sydney Dressage

  Jacson Schabrak Sydney Dressage
  Stilrent. Bra passform. Glansigt yttermaterial. Broderad logga . 100% polyester. Maskintvätt 30 grader.
 • Imperial Riding Pisa dressyrschabrak

  Imperial Riding Pisa dressyrschabrak
  Pisa dressyrschabrak.
 • LeMieux allroundschabrak i bomull

  LeMieux allroundschabrak i bomull
  Snyggt och hållbart schabrak lämpligt för både daglig användning och på tävlingar. Utsida av bomull av hög kvalitet och foder för temperaturreglering och med andasfunktion. Klassiskt allroundsnitt med hög manke och kännetecknande sadelgjordsområde med skyddande kuddar och inneröglor som förhindraratt gjorden glider.
 • Kavalkade Pad Alice II dressyrschabrak

  Kavalkade Pad Alice II dressyrschabrak
  Kavalkade Pad Alice II dressyrschabrak
 • Horze Limited Edition Sweetheart Pony allroundschabrak

  Horze Limited Edition Sweetheart Pony allroundschabrak
  Horze Limited Edition Sweetheart Pony allroundschabrak
 • HV Polo Geri dressyrschabrak

  HV Polo Geri dressyrschabrak
  HV Polo Geri dressyrschabrak
 • WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak

  WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak
  WeatherBeeta Prime Bling hoppschabrak
 • Imperial Riding Experience dressyrschabrak

  Imperial Riding Experience dressyrschabrak
  Imperial Riding Experience dressyrschabrak
 • LeMieux CC Half Square schabrak i bomull

  LeMieux CC Half Square schabrak i bomull
  Egenskaper: * Högkvalitativ materialstruktur gör att schabraket behåller formen och inte krymper * Innerfodret av bomull är mjukt med god andasfunktion och hantering av värme och svett * Alla har den välkända LeMieux-designen med hög manke och sadelgjordsområde med nya sadelgjordsremmar * Konturformade, elastiska D-ringremmar finns också på flera av schabraken
 • Horze Bristol allroundschabrak

  Horze Bristol allroundschabrak
  För lediga ridturer på fälten krävs ett praktiskt och slitstarkt schabrak precis som detta. Den fina formen på detta allroundschabrak med kardborreremmar och hållare gör att det sitter som det ska under sadeln. Säsongens färger passar ditt humör och sätter lite extra färg på dina dagligaridturer. Egenskaper: * Praktiskt allroundschabrak i säsongens färger * Snabbtorkande foder * Tunn vaddering * Utmärkt form * Bra passform * Prisvärt * Kardborreband och hållare Teknisk beskrivning: 100 % polyester. Tvättråd: Maskintvätt 40°C. Hängtorkas. Torktumlas ej.

Regler kring schabrak på tävling

Vid tävlingar måste man följa tävlingsreglementet och Svenska Ridsportförbundet har satt upp riktlinjer kring användning av hopp- och dressyrschabrak.

Vid dressyr- och hopptävling är det tillåtet att ha vojlock eller schabrak av tyg, läder eller skinn. Reklam får man ha på den men det gäller att hålla sig inom den maximala arean på 200 kvadratcentimeter.

Förut la man schabrak ovanpå sadeln

Idag använder vi ordet schabrak om det skydd vi lägger under sadeln. Från början var det dock något man la ovanpå som ett sorts sadeltäcke. Hos det svenska kavalleriet under 1600-talet och framåt placerades det bakom sadeln och knöt fast det med remmar i sadeln framför.

På den tiden var det också viktigt att med schabraket visa för vilket regemente man red. Färger, mönster och kanter utmärkte härkomst. Under tornerspel i ännu tidigare historia användes än mer som utsmyckning och vanligtvis gick det i stil med riddarens klädsel.