Ryktborstar

En viktig del av omvårdnaden av sin häst att rykta hästen. Dels håller det pälsen i trim och ger glans men ryktning ger också en ökad blodcirkulation som är bra för hästens muskler. Under proceduren får man också en chans att se över sin häst och kan upptäcka hudproblem som mindre skavsår och liknande. Ryktningen fyller också en social funktion och skapar ett band mellan hästen och dess skötare.

Det finns många olika sorters ryktborstar som du kan köpa. Här nedan kan du hitta borstar från flera varumärken. Läs längre ner på sidan om du vill lära dig mer om de olika borstarna.

Populärt inom ryktborstar

 • Ryktborste Senior Tagel

  Ryktborste Senior Tagel
  Ryktborste med reglerbar läderhandrem och trärygg. Borst av 100 % tagel.
 • Islandsskrapa Three Horses

  Islandsskrapa Three Horses
  Islandsskrapa från Three Horses i metall med trähandtag.
 • Horze EZ Grip rotborste

  Horze EZ Grip rotborste
  Ge din häst en glänsande päls med denna borste! . FYI: Rotborstar får effektivt bort lera och smuts från pälsen utan att ta bort naturliga oljor. Styv borst är bra för lång päls medan mjuk borst är bäst för känsliga eller klippta hästar. Horze rotborste avlägsnar effektivt smuts och damm. Den ergonomiska formen passar perfekt i din hand för ett otroligt behagligt grepp. Gummigreppet tröttar inte ut handen så fort och gör det enkelt att borsta din häst. Kort borst gör det enkelt att få bort smuts och lös päls så att pälsen glänser. Egenskaper: * Ergonomiskt gummihandtag underlättar arbetet * Syntetisk borst * Kort borst * Roliga, tvåfärgade kombinationer Teknisk beskrivning: GummiryggKort borst Lätt att rengöra! Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Rotborste Dandy, JR

  Rotborste Dandy, JR
  Trevlig rotborste för de yngsta ryttarna med lackad trärygg och färgglad borst. Dandyborsten säljs i mixade färger.

Fler tips på ryktborstar

 • Horze Magnetic massageborste

  Horze Magnetic massageborste
  Dra den här mjuka borsten över din hand och ge din häst omedelbar massage. Handsken är gjord i gelé och har magnetiska rullbollar för att förbättra blodflödet, minska smärta och svullnad och ge en härlig massage. Egenskaper: * 7 rullande magnetiska bollar * Förbättrar cirkulationen och ger en behaglig massage Tvättråd: Tvättas med tvål- och vattenlösning. Låt lufttorka.
 • Hästviska Borstiq Tagel 210 mm

  Hästviska Borstiq Tagel 210 mm
  Hästviska från Borstiq i ren tagel med en längd på 210 mm. Borstlängden är cirka 50 mm.
 • Piggborste Plast

  Piggborste Plast
  Piggborste i plast som finns i flera olika färger. Med en piggborste får du enkelt bort grov smuts, lera och päls i fällningstider. Kan även användas till man och svans.
 • Shires EZI-Groom dandyborste, liten

  Shires EZI-Groom dandyborste, liten
  Mjuk och bekväm ovansida, syntetisk borst. Avlägsnar lera och svett från oklippta hästar och ponnyer utan att ta bort de eteriska oljorna som finns naturligt i pälsen. Teknisk beskrivning: 170 mm lång, 45 mm borst.
 • Dammborste trärygg 21 cm Vit

  Dammborste trärygg 21 cm Vit
  Mjuk och härlig borste att borsta av hästen med.
 • Gummiskrapa Three Horses, 16 cm

  Gummiskrapa Three Horses, 16 cm
  Oval gummiskrapa i silikon från Three Horses.
 • Haas huvudborste

  Haas huvudborste
  Egenskaper: * En vackert formad borste i levande färger för ryktning * Ger pälsen en silkeslen glans tack vare den mjuka naturborsten * Med resårrem * Blandade färger * 140 x 65 mm
 • Sarvisborste plast grön

  Sarvisborste plast grön
  Grön sarvisborste i plast från Hansbo Sport. Storleken på borsten är 20 cm.
 • Horze rotviska med naturborst, mjuk

  Horze rotviska med naturborst, mjuk
  Få bort dammet och gör så att pälsen glänser! Denna mjuka, naturliga borste med Tampico-borst tar effektivt får bort smutsen. Den långa Tampico-borsten rengör djupt i hästens päls och får bort dammet för en vacker finish. Den böjda, lackerade träryggen ger ett bra grepp även om den är blöt. Den fantastiska designen gör ryktningen otroligt enkel. TIPS! Denna borste är extra mjuk och ger en speciell glans om den används efter gummiskrapan. Egenskaper * Borst av Tampico-fiber * Ergonomisk form för att inte trötta ut handen * Bra grepp * Hållbar * Jättemjuk för en vacker finishDetaljer * Tampico-borst * Trärygg * Tampico-fibrer ger en mjuk till mellanhård borst med följande egenskaper: * Mycket motståndskraftigt material med en fin och glatt textur * Sträv effekt som gör det perfekt för polering * Förblir smidig, medan annan borst ofta blir hård och sliten. * Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Horze Softgrip man- och svansborste

  Horze Softgrip man- och svansborste
  Man- och svansborste med behagligt grepp. Snygga färgkombinationer.
 • Kerbl Manborste standard, Brush&Co

  Kerbl Manborste standard, Brush&Co
  Egenskaper: * Syntetisk borst på en lackerad trärygg * Längd ca. 16 cm
 • Ryktborste Three Horses Mjuk, 17,5 cm

  Ryktborste Three Horses Mjuk, 17,5 cm
  Ryktborste från Three Horses med mjuk borst och lackerad trärygg. Ryktborsten är 17,5 cm.
 • Multiborste Three Horses med rosett, Rosa

  Multiborste Three Horses med rosett, Rosa
  En rosa multiborste från Three Horses med lock och dekorationer i form av en rosett och blomma under locket. Borsten är perfekt att borsta bort torkad lera med och till hovar och ben.
 • Bananborste Borstiq Mex S 175 mm

  Bananborste Borstiq Mex S 175 mm
  50 mm mexfiberborst som passar de flesta hästar.
 • Multiborste Horse Guard, Lime

  Multiborste Horse Guard, Lime
  En mjuk, limefärgad piggborste från Horse Guard som effektivt tar bort smuts. Perfekt när hästen fäller!
 • Shires EZI-Groom ryktborste, stor

  Shires EZI-Groom ryktborste, stor
  Mjuk och bekväm ovansida, handrem i nylon, supermjuk borst. För klippta hästar eller hästar med fin hårrem. Teknisk beskrivning: 200 mm lång, 25 mm borst.
 • Multiborste Horse Guard, Rosa

  Multiborste Horse Guard, Rosa
  En mjuk, rosa piggborste från Horse Guard som effektivt tar bort smuts. Perfekt när hästen fäller!
 • Horze flexibel gummiskrapa, stor

  Horze flexibel gummiskrapa, stor
  Oerhört effektivArbetsmyran bland gummiskraporna! Det stela gummit med hårda piggar avlägsnar effektivt ingrodd lera samtidigt som den masserar huden. En handrem av webbing ger ett stabilt grepp under ryktningen. Denna skrapa stimulerar produktionen av naturliga kroppsoljor och avlägsnar effektivt envis lera som andra borstar inte klarar av. Vi har gummiskrapor i alla storlekar. Se vårt stora sortiment av ryktsaker.Egenskaper * Oerhört effektiv * Styv gummirygg med trubbiga, hårda taggar * Tar bort ingrodd lera och löst hår samtidigt som den masserar huden * Stimulerar produktionen av naturliga oljor på hästens kropp * Handtag med bra greppDetaljer * Längd: 16 cm. Bredd: 10 cm15 cm (D) * Högkvalitativ och flexibel * Skölj ren med vatten
 • Horze ryktborste, stor

  Horze ryktborste, stor
  Standard ryktborste för dagligt bruk med kort styv borst och plastrygg.
 • Koryktborste dubbel Suevia Scratch-Maxx

  Koryktborste dubbel Suevia Scratch-Maxx
  En dubbelborste som är konstruerad för att användas i lösdriftsstallar för att öka djurens välbefinnande och hälsa, som i sin tur leder till ökad mjölkproduktion.
 • Ryktborste Pik As tagel William Leistner

  Ryktborste Pik As tagel William Leistner
  Helt fantastisk ryktborste från William Leistner. Den eleganta ryggen är tillverkad i brunlaserat bokträ med och ett handtag i mörkt älgskinn. William Leistner oggan är tryckt i guld på borstryggen och handtaget har modellnamnet Pik As också
 • Mankborste Three Horses, 18,5 cm

  Mankborste Three Horses, 18,5 cm
  Halvmjuk mankborste från Three Horses med 70 mm lång syntetborst och lackerad trärygg.
 • Sarvisborste plast röd

  Sarvisborste plast röd
  Röd sarvisborste i plast från Hansbo Sport. Storleken på borsten är 20 cm.
 • Horze Scout ryktborste

  Horze Scout ryktborste
  Förtjusande ryktborste för unga ryttare eller ryttare som är unga i hjärtat. Hästbild och Z-signaturlogo är tryckt på ryggen av denna mjuka ryktborste med rem för bra grepp. Syntetisk borst hjälper till att rengöra pälsen till fin glans. Egenskaper: * Roligt hästtryck och Z-logo på borstens rygg * Mjuk borst för rykt och glans Teknisk beskrivning: Plast med syntetisk borst. Längd: 18 cm. Bredd: 9 cm. Borstlängd: 2,5 cm. Tvättråd: Rengör regelbundet i milt tvålvatten. Låt lufttorka helt innan förvaring i ryktlåda eller ryktväska.
 • Horze Delux Classic ryktborste

  Horze Delux Classic ryktborste
  Ryktborste med blandad svinborst. Rem med kristaller. Teknisk beskrivning: Material: blandad svinborst, trärygg, läderrem.
 • Horze Grip pannborste med trärygg, mjuk

  Horze Grip pannborste med trärygg, mjuk
  En pannborste som är perfekt även för den känsligaste hästen. Med trärygg och mjuk borst tar Horze pannborste mjukt bort lös päls, damm och mjäll utan att irritera din häst. Denna borste är mild men djupgående och designad för känsliga ytor på hästens huvud, öron och nacke. Den hållbara träryggen är även lätt att hantera fast den är våt. Egenskaper: * Utmärkt för det känsliga huvudet * Hållbar lackerad trärygg * Bra grepp * Pannborste Teknisk beskrivning: 2.5 cm polypropylenborst Storlek: 13 cm Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Sarvisborste plast royalblå

  Sarvisborste plast royalblå
  Royalblå sarvisborste i plast från Hansbo Sport. Storleken på borsten är 20 cm.
 • Horze rund ryktskrapa

  Horze rund ryktskrapa
  Rund ryktborste med plasthandtag. Avlägsnar effektivt torkad lera och lösa hårstrån.
 • Ryktborste Borstiq Natur Fast rem M

  Ryktborste Borstiq Natur Fast rem M
  Ryktborste i ren tagel med fast rem.
 • Horze flexibel gummiskrapa, stor

  Horze flexibel gummiskrapa, stor
  Oerhört effektivArbetsmyran bland gummiskraporna! Det stela gummit med hårda piggar avlägsnar effektivt ingrodd lera samtidigt som den masserar huden. En handrem av webbing ger ett stabilt grepp under ryktningen. Denna skrapa stimulerar produktionen av naturliga kroppsoljor och avlägsnar effektivt envis lera som andra borstar inte klarar av. Vi har gummiskrapor i alla storlekar. Se vårt stora sortiment av ryktsaker.Egenskaper * Oerhört effektiv * Styv gummirygg med trubbiga, hårda taggar * Tar bort ingrodd lera och löst hår samtidigt som den masserar huden * Stimulerar produktionen av naturliga oljor på hästens kropp * Handtag med bra greppDetaljer * Längd: 16 cm. Bredd: 10 cm15 cm (D) * Högkvalitativ och flexibel * Skölj ren med vatten
 • Dandyborste med trärygg Mixade färger Junior

  Dandyborste med trärygg Mixade färger Junior
  Trevlig juniorborste med lackad trärygg.
 • Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 25 mm

  Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 25 mm
  Hästviska från Borstiq med S-panel avsedd för hårt smutsade pälsar.
 • Horze gummiskrapa, stor

  Horze gummiskrapa, stor
  Rengör och masserar din häst på en och samma gång!Denna stora gummiskrapa avlägsnar enkelt smuts, lera och lös päls från hästens päls. Detta är en hållbar, traditionell gummiskrapa som enkelt passar i din hand samtidigt som den är tillräckligt stor för att få jobbet gjort. Gummipiggar masserar huden och främjar produktionen av naturliga oljor. Hästar älskar massagen som de får av ryktningen! Ett måste i alla ryktlådor. Egenskaper * Gummipiggar som mjukt masserar huden * Klassisk oval form * Handrem för bra grepp * Flexibelt gummi * Använd denna borste med cirkulära rörelser för bäst resultat * Tre koncentriska ringar med mjuka gummipiggar * Utmärkt på ben, knän, haser och ansikteDetaljer * Ca 15 x 10 cm * Högkvalitativt gummi * Skölj ren med vatten
 • Midjeborste Borstiq Arenga

  Midjeborste Borstiq Arenga
  Greppvänlig borste med borst av arengafiber.
 • Horze Scout dandyborste

  Horze Scout dandyborste
  Färgglad dandyborste av hög kvalitet som är både elegant och praktisk. Denna borste är ett måste i barnens ryktväskor. Hästbild och Z-signaturlogo är tryckt på ryggen av denna dandyborste. Fast, syntetisk borst hjälper till att rengöra pälsen till fin glans. Egenskaper: * Roligt hästtryck och Z-logo på borstens rygg * Fast borst rengör pälsen och tar bort lera och skräp Teknisk beskrivning: Plast med syntetisk borst. Längd: 18 cm. Bredd: 6 cm. Borstlängd: 4 cm. Tvättråd: Rengör regelbundet i milt tvålvatten. Låt lufttorka helt innan förvaring i ryktlåda eller ryktväska.
 • Multiborste Horse Guard, Lila

  Multiborste Horse Guard, Lila
  En mjuk, lila piggborste från Horse Guard som effektivt tar bort smuts. Perfekt när hästen fäller!
 • Koryktborste Suevia Twister

  Koryktborste Suevia Twister
  En enkel koryktborste som rekommenderas fö:r nö:tkreatur, kalvar, getter och hä:star.
 • Multiborste Horse Guard, Röd

  Multiborste Horse Guard, Röd
  En mjuk, röd piggborste från Horse Guard som effektivt tar bort smuts. Perfekt när hästen fäller!
 • Ryktborste (för barn) från tyska HAAS

  Ryktborste (för barn) från tyska HAAS
  En riktigt bra barn ryktborste i lite roligare utförande. • Syntetisk borst för intensiv borstning • Elastisk band att stoppa handen i på borsten ovansida • Olika färger • 150 x 75 mm
 • Pannborste Vale Äkta Hår, svart

  Pannborste Vale Äkta Hår, svart
  Praktisk pannborste med trärygg och mjuk borst av äkta hår.
 • Borste till kardborre

  Borste till kardborre
  En liten nätt borste som hjälper till att få bort smuts från kardborrfästen på t.ex.
 • Ryktborste trärygg läderhandrem

  Ryktborste trärygg läderhandrem
  Ryktborste i fyrkantig modell med äkta hästhår i svart.
 • Islandsskrapa Three Horses, Lila

  Islandsskrapa Three Horses, Lila
  Islandsskrapa från Three Horses med gummigrepp.
 • Mankborste Borstiq Man och svans

  Mankborste Borstiq Man och svans
  Borste av lövträ med träpiggar, en rem av läder och gummiplatta som inte alstrar statisk elektricitet. Passar både som man- och svansborste samt massageborste.
 • Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 50 mm

  Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 50 mm
  Hästviska från Borstiq med S-panel avsedd för hårt smutsade pälsar.
 • Horze Grip pannborste med trärygg, mjuk

  Horze Grip pannborste med trärygg, mjuk
  En pannborste som är perfekt även för den känsligaste hästen. Med trärygg och mjuk borst tar Horze pannborste mjukt bort lös päls, damm och mjäll utan att irritera din häst. Denna borste är mild men djupgående och designad för känsliga ytor på hästens huvud, öron och nacke. Den hållbara träryggen är även lätt att hantera fast den är våt. Egenskaper: * Utmärkt för det känsliga huvudet * Hållbar lackerad trärygg * Bra grepp * Pannborste Teknisk beskrivning: 2.5 cm polypropylenborst Storlek: 13 cm Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Horze ryktborste, mellan

  Horze ryktborste, mellan
  Standard ryktborste med kort styv borst och plastrygg. Passar små händer.
 • Horze rotborste med tagelborst

  Horze rotborste med tagelborst
  Mjuk rotborste med halvlång borst av naturligt hästhår. Med trärygg.
 • Horze fast borste med trärygg och naturlig, mixad borst, 5,5 cm

  Horze fast borste med trärygg och naturlig, mixad borst, 5,5 cm
  En klassisk borste med fast borst av mixat, naturligt Tampico-material och flätad trärygg. Tampic hjälper till att förhindra stötar när du ryktar. 5,5 cm borst.
 • Sarvisborste plast rosa

  Sarvisborste plast rosa
  Rosa sarvisborste i plast från Hansbo Sport. Storleken på borsten är 20 cm.
 • Ryktskrapa Rund

  Ryktskrapa Rund
  Fjädrande ryktskrapa till kor och hästar. Ryktskrapan är vändbar och har ett kraftigt skaft.
 • Mankborste William Leistner, Orange

  Mankborste William Leistner, Orange
  Mankborste från William Leistner med PPN-borst. 70 mm.

Olika typer av ryktborstar

 • Rotborste eller Rotviska
  En enkel, rak borste med hårda strån. Borsten används över hela hästen och är effektiv på att få smuts att komma upp till ytan av pälsen.
 • Piggborste
  En plastborste med mjuka taggar som man använder för att borsta manen och svansen. Det är också ett bra redskap att använda när man varit ute och ridit i lera och den torkat in.
 • Ryktborste
  Med ryktborsten kan man få bort även riktigt små partiklar av smuts. Borsten används i kombination med en ryktskrapa i stål, plast eller gummi. En ryktborste är i regel rund och har ett handtag för att man ska kunna jobba ergonomiskt och effektivt. Efter några borst skrapar man av smutsen på skrapan, som sedan kan tömmas genom att slå mot något hård underlag som t ex golvet.
 • Mankam
  En skonsam kam för det känsliga håret i hästens man. Kammen kan vara gjord av antingen trä, metall eller plast.

Grundlig ryktning före och efter ridning

Om man vill vara riktigt noggrann ska man börja med att rykta sin häst före ridturen. Det ökar blodcirkulationen och att ta bort smuts gör att min minskar risken för skavsår som annars lätt kommer under sadeln.

Efter ridturen är det bra att börja med att skölja av hästen och använda en svamp för att kyla ner. Är det kallt kan man låta hästen stå och torka under ett svettäcke och sedan borsta av den. Ge din häst en grundlig ryktning återigen för att avlägsna all smuts.

Ryktning görs alltid medhårs och man börjar längst fram på hästen och jobbar sig bakåt.

ileadilead