TopHorse » Hästvård » Ryktborstar

Ryktborstar

En viktig del av omvårdnaden av sin häst att rykta hästen. Dels håller det pälsen i trim och ger glans men ryktning ger också en ökad blodcirkulation som är bra för hästens muskler. Under proceduren får man också en chans att se över sin häst och kan upptäcka hudproblem som mindre skavsår och liknande. Ryktningen fyller också en social funktion och skapar ett band mellan hästen och dess skötare.

Det finns många olika sorters ryktborstar som du kan köpa. Här nedan kan du hitta borstar från flera varumärken. Läs längre ner på sidan om du vill lära dig mer om de olika borstarna.

Populärt inom ryktborstar

 • Ryktborste Senior Tagel

  Ryktborste Senior Tagel
  Ryktborste med reglerbar läderhandrem och trärygg. Borst av 100 % tagel.
 • Islandsskrapa Three Horses

  Islandsskrapa Three Horses
  Islandsskrapa från Three Horses i metall med trähandtag.
 • Rotborste Dandy, JR

  Rotborste Dandy, JR
  Trevlig rotborste för de yngsta ryttarna med lackad trärygg och färgglad borst. Dandyborsten säljs i mixade färger.
 • Horze EZ Grip rotborste

  Horze EZ Grip rotborste
  Ge din häst en glänsande päls med denna borste! . FYI: Rotborstar får effektivt bort lera och smuts från pälsen utan att ta bort naturliga oljor. Styv borst är bra för lång päls medan mjuk borst är bäst för känsliga eller klippta hästar. Horze rotborste avlägsnar effektivt smuts och damm. Den ergonomiska formen passar perfekt i din hand för ett otroligt behagligt grepp. Gummigreppet tröttar inte ut handen så fort och gör det enkelt att borsta din häst. Kort borst gör det enkelt att få bort smuts och lös päls så att pälsen glänser. Egenskaper: * Ergonomiskt gummihandtag underlättar arbetet * Syntetisk borst * Kort borst * Roliga, tvåfärgade kombinationer Teknisk beskrivning: GummiryggKort borst Lätt att rengöra! Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.

Fler tips på ryktborstar

 • Roma Miracle Brush, liten

  Roma Miracle Brush, liten
  Liten borste som är perfekt för att ta bort lerkakor och smuts från hästens kropp. Den fantastiska Miracle Brush från Roma är en praktisk, slitstark borste som är perfekt för ryktning varje dag. Borsten är perfekt för att ta bort torkade lerkakor och smuts från hästens päls, hovar och även täcken. Egenskaper: * Enkel att rengöra * Finns i flera klara och lysande färger
 • Pannborste HS I trä Ergonomisk

  Pannborste HS I trä Ergonomisk
  Exklusiv pannborste från HANSBO SPORT i svartlackerat trä och med läderhandtag. För blank och fin päls.
 • Haas huvudborste

  Haas huvudborste
  Egenskaper: * En vackert formad borste i levande färger för ryktning * Ger pälsen en silkeslen glans tack vare den mjuka naturborsten * Med resårrem * Blandade färger * 140 x 65 mm
 • Horze fast borste med trärygg och naturlig borst, 5,5cm

  Horze fast borste med trärygg och naturlig borst, 5,5cm
  En klassisk borste med fast borst av naturligt Tampico-material och flätad trärygg. Tampic hjälper till att förhindra stötar när du ryktar. 5,5 cm borst.
 • Mankborste Three Horses, 18,5 cm

  Mankborste Three Horses, 18,5 cm
  Halvmjuk mankborste från Three Horses med 70 mm lång syntetborst och lackerad trärygg.
 • Horze hovborste

  Horze hovborste
  Få bort det envisa smutset! . Horze hovborste är en liten borste med styv borst som är perfekt för avlägsnande av all torkad lera som samlar sig på hovväggen. Får hovarna att se bra ut! Egenskaper: * Med trärygg * Styv borst för tuffa jobb Teknisk beskrivning: Hård borst. Tvättråd: Rengörs med tvål och vatten, sköljs noggrant och lufttorkas.
 • Horze fyrkantig ryktskrapa

  Horze fyrkantig ryktskrapa
  Fyrkantig ryktborste med trähandtag. Avlägsnar effektivt torkad lera och lösa hårstrån.
 • Horze Softgrip hinkborste

  Horze Softgrip hinkborste
  Hinkborste med behagligt handtag. Lättanvänd
 • Ryktborste med äkta hår och trärygg 20 x 9 cm Svart

  Ryktborste med äkta hår och trärygg 20 x 9 cm Svart
  En exklusiv borste med äkta tagel och justerbar läderhandrem.
 • Horze gummiskrapa, stor

  Horze gummiskrapa, stor
  Rengör och masserar din häst på en och samma gång!Denna stora gummiskrapa avlägsnar enkelt smuts, lera och lös päls från hästens päls. Detta är en hållbar, traditionell gummiskrapa som enkelt passar i din hand samtidigt som den är tillräckligt stor för att få jobbet gjort. Gummipiggar masserar huden och främjar produktionen av naturliga oljor. Hästar älskar massagen som de får av ryktningen! Ett måste i alla ryktlådor. Egenskaper * Gummipiggar som mjukt masserar huden * Klassisk oval form * Handrem för bra grepp * Flexibelt gummi * Använd denna borste med cirkulära rörelser för bäst resultat * Tre koncentriska ringar med mjuka gummipiggar * Utmärkt på ben, knän, haser och ansikteDetaljer * Ca 15 x 10 cm * Högkvalitativt gummi * Skölj ren med vatten
 • Multiborste Three Horses, Lila

  Multiborste Three Horses, Lila
  En mjuk lila piggborste från Three Horses som effektivt tar bort smuts. Perfekt att använda när hästen fäller.
 • Massageborste knoppar Borstiq

  Massageborste knoppar Borstiq
  Massageborste med knoppar som gör den utmärkt att massera ut tex arnikan med.
 • Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 50 mm

  Hästviska Borstiq S-Panel Unionmix 50 mm
  Hästviska från Borstiq med S-panel avsedd för hårt smutsade pälsar.
 • Ryktskrapa Fyrkantig

  Ryktskrapa Fyrkantig
  Fyrkantig ryktskrapa tillverkad i rostfritt stål med ett handtag i plast. Skrapan används tillsammans med ryktborsten för att rykta hästen.
 • Haas ryktborste med lammskinn Diva

  Haas ryktborste med lammskinn Diva
  Matt lammskinnskudde med mjuk, ren tagelborst för en perfekt skött päls och extra Diva glans. Diva: Med tygrem. Diva Mini: Med resårrem.
 • Kerbl Hästborste Brush&Co

  Kerbl Hästborste Brush&Co
  Egenskaper: * L 20 x B 10 cm * Med resårhandtag * Medelhård borste för ryktning och rengöring av hästens päls * Ryggen är av halkfri plast * Borstlängd: 3 cm * I display-låda
 • Shires EZI-Groom dandyborste, stor

  Shires EZI-Groom dandyborste, stor
  Mjuk och bekväm ovansida, syntetisk borst. Avlägsnar lera och svett från oklippta hästar och ponnyer utan att ta bort de eteriska oljorna som finns naturligt i pälsen. Teknisk beskrivning: 210 mm lång, 45 mm borst.
 • Kerbl Manborste Brush&Co

  Kerbl Manborste Brush&Co
  Egenskaper: * L 20,5 x B 6,5 cm * Ryggen är av halkfri plast * Borstlängd: 4 cm * I display-låda
 • Ko/kalv-ryktborste Suevia Easycleaner Mini

  Ko/kalv-ryktborste Suevia Easycleaner Mini
  Stabil elektrisk ryktborste som ska monteras lutande. Enkel att installera, endast för inomhusbruk. Ø60 cm.
 • Hästviska Borstiq Arenga 175mm

  Hästviska Borstiq Arenga 175mm
  Hästviska i naturfiber (Arenga).
 • Shires EZI-Groom dandyborste, liten

  Shires EZI-Groom dandyborste, liten
  Mjuk och bekväm ovansida, syntetisk borst. Avlägsnar lera och svett från oklippta hästar och ponnyer utan att ta bort de eteriska oljorna som finns naturligt i pälsen. Teknisk beskrivning: 170 mm lång, 45 mm borst.
 • Roma Miracle Brush, liten

  Roma Miracle Brush, liten
  Liten borste som är perfekt för att ta bort lerkakor och smuts från hästens kropp. Den fantastiska Miracle Brush från Roma är en praktisk, slitstark borste som är perfekt för ryktning varje dag. Borsten är perfekt för att ta bort torkade lerkakor och smuts från hästens päls, hovar och även täcken. Egenskaper: * Enkel att rengöra * Finns i flera klara och lysande färger
 • Horze rotviska med naturborst, mjuk

  Horze rotviska med naturborst, mjuk
  Få bort dammet och gör så att pälsen glänser! Denna mjuka, naturliga borste med Tampico-borst tar effektivt får bort smutsen. Den långa Tampico-borsten rengör djupt i hästens päls och får bort dammet för en vacker finish. Den böjda, lackerade träryggen ger ett bra grepp även om den är blöt. Den fantastiska designen gör ryktningen otroligt enkel. TIPS! Denna borste är extra mjuk och ger en speciell glans om den används efter gummiskrapan. Egenskaper * Borst av Tampico-fiber * Ergonomisk form för att inte trötta ut handen * Bra grepp * Hållbar * Jättemjuk för en vacker finishDetaljer * Tampico-borst * Trärygg * Tampico-fibrer ger en mjuk till mellanhård borst med följande egenskaper: * Mycket motståndskraftigt material med en fin och glatt textur * Sträv effekt som gör det perfekt för polering * Förblir smidig, medan annan borst ofta blir hård och sliten. * Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Horze Scout dandyborste

  Horze Scout dandyborste
  Färgglad dandyborste av hög kvalitet som är både elegant och praktisk. Denna borste är ett måste i barnens ryktväskor. Hästbild och Z-signaturlogo är tryckt på ryggen av denna dandyborste. Fast, syntetisk borst hjälper till att rengöra pälsen till fin glans. Egenskaper: * Roligt hästtryck och Z-logo på borstens rygg * Fast borst rengör pälsen och tar bort lera och skräp Teknisk beskrivning: Plast med syntetisk borst. Längd: 18 cm. Bredd: 6 cm. Borstlängd: 4 cm. Tvättråd: Rengör regelbundet i milt tvålvatten. Låt lufttorka helt innan förvaring i ryktlåda eller ryktväska.
 • Shires EZI-Groom dandyborste, liten

  Shires EZI-Groom dandyborste, liten
  Mjuk och bekväm ovansida, syntetisk borst. Avlägsnar lera och svett från oklippta hästar och ponnyer utan att ta bort de eteriska oljorna som finns naturligt i pälsen. Teknisk beskrivning: 170 mm lång, 45 mm borst.
 • Sarvisborste plast royalblå

  Sarvisborste plast royalblå
  Royalblå sarvisborste i plast från Hansbo Sport. Storleken på borsten är 20 cm.
 • Horze Scout ryktborste

  Horze Scout ryktborste
  Förtjusande ryktborste för unga ryttare eller ryttare som är unga i hjärtat. Hästbild och Z-signaturlogo är tryckt på ryggen av denna mjuka ryktborste med rem för bra grepp. Syntetisk borst hjälper till att rengöra pälsen till fin glans. Egenskaper: * Roligt hästtryck och Z-logo på borstens rygg * Mjuk borst för rykt och glans Teknisk beskrivning: Plast med syntetisk borst. Längd: 18 cm. Bredd: 9 cm. Borstlängd: 2,5 cm. Tvättråd: Rengör regelbundet i milt tvålvatten. Låt lufttorka helt innan förvaring i ryktlåda eller ryktväska.
 • Ryktborste trärygg läderhandrem

  Ryktborste trärygg läderhandrem
  Ryktborste i fyrkantig modell med äkta hästhår i svart.
 • Svettskrapa Three Horses Tvåhandsgrepp, Svart

  Svettskrapa Three Horses Tvåhandsgrepp, Svart
  Svettskrapa från Three Horses i metall med taggar på ena sidan. 
 • Ryktväska Equipage Cyrus, Navy

  Ryktväska Equipage Cyrus, Navy
  Praktisk marinblå ryktväska från Equipage med sju utvändiga fickor.
 • Horze EZ Grip rotviska

  Horze EZ Grip rotviska
  Perfekt för att snabbt ta bort damm! FYI: Rotviskor är bra för att få bort lera och smuts från pälsen utan att ta bort naturliga oljor. Styv borst är bra för lång päls medan mjuk borst är bäst för känsliga eller klippta hästar. Denna rotviska passar utmärkt för den dagliga ryktningen eller för att snabbt få bort oönskat damm. Den långa borsten glider över hästens päls utan att ta bort nödvändiga oljor. En avancerad ergonomisk form passar perfekt i din hand och ger en otroligt behaglig känsla. Ett gummigrepp tröttar inte ut handen så fort och gör det enkelt att borsta din häst.Egenskaper * Ergonomiskt gummihandtag för att underlätta arbetet * Lång, syntetisk borst * * Roliga, tvåfärgade kombinationerDetaljer * Gummirygg * Lång borst * Lätt att rengöra! * Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Horze ryktborste med naturborst, stor

  Horze ryktborste med naturborst, stor
  Din häst kommer att älska denna naturliga borste En perfekt, stor ryktborste med naturlig tagelborst. Denna borste är mellanhård med mycket tjock, svart borst. Perfekt för att få hästen ren. Ett lackerat trähandtag med en förstärkt handrem förenklar ryktningen. Utmärkt för att avlägsna smuts där gjorden ska sitta. Egenskaper * En rem håller borsten kvar i din hand även när du borstar hästen under magen. * Ett fint trähandtag ger borsten en stabil känsla * Mellanhård borstDetaljer * Mellanhård, naturlig tagelborst * 21 cm * Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas.
 • Svettskrapa Rak Metall

  Svettskrapa Rak Metall
  Rak svettskrapa i metall med tänder och praktiskt tvåhandsgrepp. Extra bra när hästen fäller päls!
 • Multiborste Three Horses med rosett, Lila

  Multiborste Three Horses med rosett, Lila
  En lila multiborste från Three Horses med lock och dekorationer i form av en rosett och blomma under locket. Borsten är perfekt att borsta bort torkad lera med och till hovar och ben.
 • Svettskrapa plast, svart

  Svettskrapa plast, svart
  Svart svettskrapa i plast med enhandsgrepp. Används för att ta bort vatten och svett från blöta eller svettiga hästar.
 • Midjeborste Mexfiber Borstiq

  Midjeborste Mexfiber Borstiq
  Midjeborste från Borstiq. Greppvänlig borste med borst av mexfiber. Borstlängden är cirka 50 mm.
 • Dandyborste Hansbo Blom plastrygg Brun 18 cm

  Dandyborste Hansbo Blom plastrygg Brun 18 cm
  Dandyborste Blom med 4,5 cm långa syntetborst i tvåfärgat utförande, ton-i-ton.
 • Shires EZI-Groom huvudborste, liten

  Shires EZI-Groom huvudborste, liten
  Mjuk och bekväm ovansida med mjuk borst för det känsliga huvudet. Teknisk beskrivning: 125 mm lång, 25 mm borst.
 • Pannborste Three Horses 12 cm, Natur

  Pannborste Three Horses 12 cm, Natur
  Pannborste från Three Horses med lackerad trärygg. 12 cm.
 • Midjeborste Borstiq Mix Mex/Tagel 50 mm

  Midjeborste Borstiq Mix Mex/Tagel 50 mm
  Greppvänlig borste med tagel och mexfiber.
 • Hoofcleaner Borstiq nylon

  Hoofcleaner Borstiq nylon
  Multiborste med hovkrats för all hovvård.
 • Horze gummiskrapa, stor

  Horze gummiskrapa, stor
  Rengör och masserar din häst på en och samma gång!Denna stora gummiskrapa avlägsnar enkelt smuts, lera och lös päls från hästens päls. Detta är en hållbar, traditionell gummiskrapa som enkelt passar i din hand samtidigt som den är tillräckligt stor för att få jobbet gjort. Gummipiggar masserar huden och främjar produktionen av naturliga oljor. Hästar älskar massagen som de får av ryktningen! Ett måste i alla ryktlådor. Egenskaper * Gummipiggar som mjukt masserar huden * Klassisk oval form * Handrem för bra grepp * Flexibelt gummi * Använd denna borste med cirkulära rörelser för bäst resultat * Tre koncentriska ringar med mjuka gummipiggar * Utmärkt på ben, knän, haser och ansikteDetaljer * Ca 15 x 10 cm * Högkvalitativt gummi * Skölj ren med vatten
 • Kerbl Manborste Brush&Co

  Kerbl Manborste Brush&Co
  Egenskaper: * L 20,5 x B 6,5 cm * Ryggen är av halkfri plast * Borstlängd: 4 cm * I display-låda
 • Horze genomskinlig flexibel gummiskrapa, liten

  Horze genomskinlig flexibel gummiskrapa, liten
  Enkel att använda, tuff mot smutsEn liten genomskinlig skrapa med hårda piggar avlägsnar ingrodd lera samtidigt som den masserar huden. Denna lilla gummiskrapa passar bra i handen och är försedd med handtag för ett stabilt grepp under ryktningen. Perfekt för små ytor på hästen. Denna skrapa stimulerar produktionen av naturliga kroppsoljor och avlägsnar effektivt envis lera som andra borstar inte klarar av. Vi har gummiskrapor i alla storlekar. Se vårt stora sortiment av ryktsaker.Egenskaper * Styv gummirygg med trubbiga, hårda taggar * Tar bort ingrodd lera och löst hår samtidigt som den masserar huden * Stimulerar produktionen av naturliga oljor på hästens kropp * Handtag med bra greppDetaljer * Högkvalitativ och flexibel * Med handtag för extra bra grepp * Skölj ren med vatten
 • Ryktborste HS I trä Svart Med läderrem

  Ryktborste HS I trä Svart Med läderrem
  Liten ryktborste från HANSBO SPORT med rygg i svartlackerat trä och läderhandtag. För blank och fin päls.
 • Piggborste Mini

  Piggborste Mini
  Liten piggborste i plast som finns i färgerna rosa och lila. Med en piggborste får du enkelt bort grov smuts och lera från hästen.
 • Horze Delux Classic ryktborste

  Horze Delux Classic ryktborste
  Ryktborste med blandad svinborst. Rem med kristaller. Teknisk beskrivning: Material: blandad svinborst, trärygg, läderrem.
 • Horze ryktborste med naturborst, liten

  Horze ryktborste med naturborst, liten
  Din häst kommer att älska denna naturliga borste Denna lyxigt mjuka borste skämmer bort din häst och fulländar ryktningen. Naturlig, mjuk svinborst på en elegant lackerad trärygg för ett hållbart stöd. Denna effektiva men milda och skonsamma borste är ideal för känslig hud. Den elastiska handremmen är nitad i träet för extra komfort och hållbarhet. Den lätta och smala form gör ryktningen enkel. Din häst kommer att älska känslan av denna mjuka borste som sista touch av ryktningen. Egenskaper * Ett måste i ryktlådan * Lätt, lackerad trärygg * Förstärkt handrem * En utmärkt ryktborste för den sista touchen * Smal rygg för bra grepp * Perfekt för en snabb finputsning i sista minuten * Svartvit borstDetaljer * Lätt, lackerad trärygg * Svin- och tagelborst * Skölj noggrant med tvål och vatten för rengöring. Lufttorkas. * 13.5 cm
 • Hästviska Borstiq Bassine 175 mm

  Hästviska Borstiq Bassine 175 mm
  Hästviska i naturfiber, bassine med en borstlängd på cirka 50 mm. Viskan är totalt 175 mm lång.
 • Horze hovborste

  Horze hovborste
  Få bort det envisa smutset! . Horze hovborste är en liten borste med styv borst som är perfekt för avlägsnande av all torkad lera som samlar sig på hovväggen. Får hovarna att se bra ut! Egenskaper: * Med trärygg * Styv borst för tuffa jobb Teknisk beskrivning: Hård borst. Tvättråd: Rengörs med tvål och vatten, sköljs noggrant och lufttorkas.
 • Horze fast borste med trärygg och naturlig borst, 8 cm

  Horze fast borste med trärygg och naturlig borst, 8 cm
  En klassisk borste med fast borst av naturligt Tampico-material och flätad trärygg. Tampic hjälper till att förhindra stötar när du ryktar. 8 cm borst.
 • Covalliero Lilli hovborste

  Covalliero Lilli hovborste
  Egenskaper: * Ryggen är av halkfri plast * Med resårrem * Polypropenborst * Borstlängd: 3 cm

Olika typer av ryktborstar

 • Rotborste eller Rotviska
  En enkel, rak borste med hårda strån. Borsten används över hela hästen och är effektiv på att få smuts att komma upp till ytan av pälsen.
 • Piggborste
  En plastborste med mjuka taggar som man använder för att borsta manen och svansen. Det är också ett bra redskap att använda när man varit ute och ridit i lera och den torkat in.
 • Ryktborste
  Med ryktborsten kan man få bort även riktigt små partiklar av smuts. Borsten används i kombination med en ryktskrapa i stål, plast eller gummi. En ryktborste är i regel rund och har ett handtag för att man ska kunna jobba ergonomiskt och effektivt. Efter några borst skrapar man av smutsen på skrapan, som sedan kan tömmas genom att slå mot något hård underlag som t ex golvet.
 • Mankam
  En skonsam kam för det känsliga håret i hästens man. Kammen kan vara gjord av antingen trä, metall eller plast.

Grundlig ryktning före och efter ridning

Om man vill vara riktigt noggrann ska man börja med att rykta sin häst före ridturen. Det ökar blodcirkulationen och att ta bort smuts gör att min minskar risken för skavsår som annars lätt kommer under sadeln.

Efter ridturen är det bra att börja med att skölja av hästen och använda en svamp för att kyla ner. Är det kallt kan man låta hästen stå och torka under ett svettäcke och sedan borsta av den. Ge din häst en grundlig ryktning återigen för att avlägsna all smuts.

Ryktning görs alltid medhårs och man börjar längst fram på hästen och jobbar sig bakåt.

ileadilead