Vagnar

På den här sidan har vi försökt samla ihop alla olika sorters vagnar som används för trav. Här finns travvagnar för tävling, ponnysulkys och rockards samt sköna sulkys för travträning. Det är först på senare tid som man börjat kunna beställa travvagnar online. Tidigare har det ofta varit något man gjort via katalog, telefon eller genom en lokal återförsäljare eller travklubb. Nu finns det några onlinebutiker där man faktiskt kan klicka hem sin nya vagn, reservdelar och tillbehör. Ett mycket bekvämt och effektivt sätt att köpa hästprylarna på.

Typer av sulkys: Tävlingssulky | Ponnysulky | Sulky | Rockard

Populärt inom vagnar

Just nu finns det inte några artiklar i produktkategorin.

Olika typer av travvagnar

Precis som med så mycket annat inom hästutrustning och travsport finns det en hel uppsjö av vagnar att välja på. De fyller olika ändamål och behov. Det finns superlätta vagnar för tävlingstrav, lite tyngre och robusta för träning och mindre vagnar för ponnys. Det finns även vagnar där man kan sitta flera personer bredvid eller bakom varandra när man kör hästen. Vi tänkte ge en kort översikt över några olika typer av travvagnar här.

Speedcart

Speedcart används som travvagn för travracing

Sulky för racing och höga farter. Tillverkare av speedcarts utvecklar sina vagnar till att ligga i fronten. Optimering av materialval och komponenter görs ständigt för att komma fram med nya travvagnar för tävlingstrav.

Sitsen är minimal, skalmarna tunna och lätta och hjulen påminner om tempocyklarnas utan traditionella ekrar osv.

Rockard

Rockard vagn för säker trav

En typ av körvagn där det finns ett större säkerhetstänk och skönare sits. Fötterna placeras på en platta och man sitter på en sorts bänk istället för en liten sadelsits som i en speedcart. Vagnen har också skydd över hjulen så att man inte ska fastna med kläder eller komma åt snabbt snurrande hjul.

Rockardvagnar används mycket för ponnytrav och när barn och nybörjare ska köra. Säkerheten och kör-bekvämligheten är då viktigare än farten och att det ska vara lättvikt.

Tryckvagn

Tryckvagn för travträning med motstånd

Med tryckvagnen kan man köra styrketräning och belastningsträning med sin travhäst. Det är en träningsmetod som används av många professionella tränare. Med hjälp av en pedal kan kusken sätta på och stänga av motståndet och justering av trycket görs med en ventil.