Baucherbett

Baucherbett har blivit en alltmer populär betttyp inom ridsporten. Med dess specifika design och funktion erbjuder det en stabil och skonsam lösning för både häst och ryttare. I denna artikel utforskar vi de olika aspekterna av Baucherbett, dess varianter och inverkan, samt dess användning inom dressyren.

Baucherbettets design och varianter

  • Baucherbett rostfritt 12 mm Hansbo Sport - 10,5 cm

    Baucherbett rostfritt 12 mm Hansbo Sport - 10,5 cm
  • Horse Guard Baucherbett Tränsbett Silver (L95 T13 mm)

    Horse Guard Baucherbett Tränsbett Silver (L95 T13 mm)
    HG Halvkindssnaffelspets silver, L95/T13 mm Texten är maskinöversatt.

Baucherbettet finns i olika utföranden – rakt, tvådelat och tredelat. Den grundläggande designen liknar ett vanligt tränsbett när det gäller mundelen.

En unik egenskap hos Baucherbett är dess fasta bettringar och en extra mindre ring ovanför den vanliga bettringen. Denna mindre ring, där sidostycket fästs, bidrar till att bettet ligger stabilt i hästens mun. Denna stabilitet gör Baucherbett särskilt lämpligt för känsliga eller unga hästar.

Funktion och inverkan på hästens beteende av Baucherbett

Baucherbettets två ringar ger det dess karaktäristiska utseende. Sidostycket fästs i den övre mindre ringen medan tygeln fästs i den vanliga bettringen. Vid ett tygeltag påverkas den stora bettringen på samma sätt som vid ett vanligt tränsbett med fasta ringar.

Den övre ringen som har sidostycket fäst i sig kan röra sig något framåt, men det påverkar inte bettets skärpa. Baucherbett är inte skarpare än ett vanligt tränsbett med fasta ringar.

Dess design, som kombinerar fasta ringar med den övre ringen, ger en effekt som liknar ett bett med parerstänger, vilket begränsar bettets sidledsrörelse.

Baucherbett i tävlingssammanhang

Baucherbett är tillåtet i dressyrtävlingar. Det kan användas antingen med ett vanligt träns eller med ett kandar tillsammans med bridongtyglar. Denna flexibilitet gör det till ett populärt val för tävlingsryttare.