TopHorse » Hästutrustning » Sadel

Varumärken med sadel:

Sadel

Att hitta en sadel som passar kan vara svårt. Att sadeln som passar idag kanske inte gör det i framtiden försvårar beslutet ytterligare vilken ridsadel av alla sadlar som finns man ska köpa. En ung häst som fortfarande växer kan snabbt bygga på sig muskler. En gammal häst kan tappa form och då blir sadeln också missanpassad.

Gör därför en sadelutprovning innan du beställer en ny sadel. Du kan läsa om det längre ner här på sidan. Köp till en förbygel, stigbygel och en sadelgjord som håller sadeln på plats om du rider mycket i fält eller hoppar med din häst. För stötdämpning och tryckutjämniung finns det sadelpad att köpa.

Typer av hästsadlar

Läs mer och se exempel på galoppsadel, hoppsadel, dressyrsadlar eller barbackasadel.

Förslag på sadlar för hästar

Här följer nu ett urval av ridsadlar från flera olika sadelmärken. Om du vill läsa mer detaljer om en specifik hästsadel, klickar du dig enkelt vidare till produktpresentationen.

Populärt inom sadel

 • Förbygel elastisk Lippo Basic, Svart

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt

  Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun

  Sadelgjord i brunt läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • PFIFF Alberto hoppsadel, svart

  Hoppsadel i högkvalitativt buffelläder med syntetiska läderdelar, mjukt, finstrukturerat övanläder, utmärkt hantverk, mjuk sits, kilbossor och öppen kanal. PFIFF hoppsadel Alberto är mer eller mindre gjord för hästar med rak rygg och inte för hög och bred manke. Alberto-sadeln har en fast bom med en bredd på ca 28 cm. Teknisk beskrivning: Sadelgjorden består av läder (toppskikt) och nylon.

Fler tips på sadel

 • Sadelgjord i läder brun 90 cm

  Anatomisk sadelgjord med fodring tillverkad i läder. Sadelgjorden har trippel resår i båda ändar samt D-ring för fäste av till exempel martingal.
 • Sadelunderlägg Hansbo Teddy Full Svart

  Sadelunderlägg i mjuk teddy.
 • Kincade Elastic Showjumping förbygel II

  Elastic Show Jumping förbygel från Kincade är tillverkad av 2 tums resår och fästen med spännen i sadeln. Förbygeln förhindrar att sadeln glider och tillåter samtidigt rörelsefrihet vid hoppning. Finns i två snygga färger.
 • Sadelpad Mattes Fårskinn Hopp, Svart/natur

  Sadelpad från Mattes i hoppmodell med fårskinnspaneler, kant fram och bak och öppen kanal för att inte skapa tryck över hästens känsliga ryggrad. Fårskinnets unika densitet och kvalitet ger maximal tryckutjämning och stötdämpning.
 • Sadelgjord Horse Guard PVC, Svart

  En anatomiskt utformad sadelgjord från Horse Guard med tredubbel resår i båda sidor. Sadelgjorden finns i flera storlekar.
 • Horze Hunting justerbar förbygel

  En funktionell och snygg kombinerad förbygel och martingal. Med den här snygga förbygel rider du fältritten med stil. Justerbar hunting-förbygel kombinerad med martingal, fina detaljerade sömmar och enkel justering. Egenskaper: * Använd med Horze Constance träns, artikelnr. 10040 Teknisk beskrivning: Läder. Tvättråd: Torka med fuktig svamp. Använd läderkräm för rengöring och vård.
 • Zilco montésadel, 1,6 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 20 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • Horze läderrem till säkerhetsstigbygel

  Byt ut läderremmarna på dina Peacock-stigbyglar vid behov. Kraftiga ersättningsremmar för säkerhetsstigbyglar, vilka är nödvändiga för att hålla dem starka och säkra. Dessa läderremmar är hållbara och tål tuffa tag. Egenskaper: * Byt snabbt och enkelt på Peacock-säkerhetsstigbyglar * Ha ett extra par hemma för säkerhetsskull Teknisk beskrivning: LäderPar. Tvättråd: Torka med fuktig svamp och använd läderrengöring vid behov.
 • Catago Sadelgjord Island 35 cm - Svart

  Lädergjord i hög kvalitet från Catago. Med elastisk resår på mitten för högsta komfort för hästen. Sadelgjorden har rostfria rullspännen som är silverfärgade. Denna gjord passar bra till islandssadel. Färg: Svart Längd: 35 cm
 • Sprenger Fillis stigbygelinlägg, vita

  Sprenger Fillis stigbygelinlägg, vita. Teknisk beskrivning: Säljes i par.
 • Stigbygel Källquist Lättvikt, Brun

  En brun lättviktsstigbygel från Källquist i mycket starkt plastmaterial med en bred platta på 64 mm och ett stötdämpande lager som flexar och ger bättre balans för foten.
 • Gummiring till säkerhetsstigbygel, med loop

  Gummiring med loop, dvs att använda utan läderstropp.
 • Dressyrgjord Event formsydd neopren 45 cm svart

  Formsydd dressyrgjord i neoprene från Event. Sadelgjorden har trippel elastik i båda sidorna och är försedd med svart resår samt rullspännen.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Svart

  Sadelgjord i svart läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • Stigbygel Three Horses Säkerhet

  En säkerhetsstigbygel från Three Horses. Stigbygeln har gummiband i sidan och gummiplatta.
 • Eskadron Sadelpad LAMMSKINN

  Det här lammskinnsunderlaget finns för alla Eskadron-schabrak (P, PDL, VSS, VSD och DL). Det placeras direkt på hästens rygg i det så kallade sitsområdet. Underlaget fästes fram till sadelgjordsstropparna med hjälp av ett spänne. Det innebär att en liten kant av lammskinnet syns vid manken. Tack vare att det inte finns några sömmar eller kanter, bildas inga tryckpunkter på hästens rygg. Lammskinn är en naturprodukt som har självrengörande, värmereglerande och extremt pälsvänliga egenskaper. Du kan tvätta underlaget som vanligt. Lammskinnet håller längre om det borstas regelbundet och tvättas då och då med ett speciellt tvättmedel. Teknisk beskrivning: Eskadron Sadelpad LAMMSKINN.
 • Plattor till stigbygel dam

  Svart stigbygelgummi med längsgående ränder, i damstorlek. Säljs i par.
 • Kavalkade Dekor soft förbygel

  Kavalkade Dekor soft förbygel
 • Sadelgjord i läder svart 100 cm

  Anatomisk arbetad sadelgjord i läder med fodring. Sadelgjorden är i svart utförande och är utrustad med trippel resår i båda ändar samt D-ring för fäste av till exempel martingal.
 • Dressyrgjord svart 80 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Sadelgjord Event dressyr m resår svart 50 cm

  Sadelgjord från Event avsedd för dressyr. Sadelgjorden är försedd med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar. Finns i flera olika storlekar.
 • Horze bZeen reflexförbygel

  Slitstark, skön och starkt reflekterande för ridning i mörkerOm du rider nära en väg i mörkret kan du reducera olycksrisken med hjälp av en reflexsele. Sele av slitstarkt nylon. Med reflextejp och mycket synlig orange färg. Justerbar så att hästen alltid kan vara komfortabel. Hög synlighet ger bilisterna möjlighet att vidta försiktighetsåtgärder när de närmar sig er. Kanske de t o m saktar ner i sin förvirring över vad de faktiskt ser! De ser ju bara ljuset från reflexerna!Egenskaper * Starkt reflekterande, orangefärgad förbygel * Minskar risken för olyckor * Ger bilisterna en chans att vidta försiktighetsåtgärder innan de möter dig Detaljer * 100% hållbar nylonwebbing * Torkas av med trasa eller tvättas i tvål och vatten och sköljs noggrant.
 • Sadelgjord i läder svart 90 cm

  Anatomisk arbetad sadelgjord i läder med fodring. Sadelgjorden är i svart utförande och är utrustad med trippel resår i båda ändar samt D-ring för fäste av till exempel martingal.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 40 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Sadelgjordstunnel i teddy svart 80 cm

  Sadelgjordstunnel i mjuk teddy med måttet 80 cm. Finns i två olika färger, gul och svart.
 • Kincade fempunktsförbygel i läder

  Fempunktsförbygel i läder från Kincade är gjord av ett mycket mjukt och smidigt läder med en fin finish. Förbygeln är idealisk för terrängritter, hoppning och annan ansträngande träning. Bröstan har elastiska inlägg för obegränsad rörelsefrihet och levereras komplett med avtagbar martingaldel.
 • Stigbygelplatta med rutor

  Stigbygelplatta med rutor i färgen grå. Finns i både dam och herrstorlek.
 • Sadelpad Acavallo Memory foam Gel, Svart

  Gel och minnesskum i en oslagbar kombination! En sadelpad med anti-slip gel och mjukt stötdämpande minnesskum klätt i mjukt och lyxigt mockatyg. 
 • Catago Sadelgjord Island 45 cm - Svart

  Lädergjord i hög kvalitet från Catago. Med elastisk resår på mitten för högsta komfort för hästen. Sadelgjorden har rostfria rullspännen som är silverfärgade. Denna gjord passar bra till islandssadel. Färg: Svart Längd: 45 cm
 • Christ Sadelpad

  Standard sadelpad har en utmärkt passform som gör sitt namn rätta. Rygglinjen är formad efter hästens rygg och undersidan är av fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm. Fästes i sadelgjorden med hjälp av kardborreknäppning. Schabraktextilen består av flera material som är invävda i varandra. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar
 • Sadelgjord Hansbo anatomisk brun 140 cm

  Sadelgjord i mjukt skinn, försedd med D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Ponnysadel i syntet svart komplett

  Syntetsadel med stigbyglar, stigläder i nylon och sadelgjord. Handtag fram och flyttbara putor undertill som gör att sadeln kan användas till både smala och lite bredare ryggar.
 • Islandsstigbygel med gummiplatta dam rostfri

  Islandsstigbygel med gummiplatta.
 • Sadelpad Acavallo Memory Foam, Brun

  En extremt stötdämpande pad av mjukt minnesskum som formar sig efter hästen/sadeln och fyller ut där det behövs. Yttermaterialet är av mjukt mockaliknande tyg.
 • Sadelgjord Event dressyr m resår svart 70 cm

  Sadelgjord från Event avsedd för dressyr. Sadelgjorden är försedd med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar. Finns i flera olika storlekar.
 • Säkerhetsstigbygel m. gummiplatta rostfri dam

  Säkerhetsstigbygel i rostfritt stål med gummiplatta. Finns i både herr och damstorlek.
 • Dressyrgjord Event formsydd neopren 70 cm svart

  Formsydd dressyrgjord i neoprene från Event. Sadelgjorden har trippel elastik i båda sidorna och är försedd med svart resår samt rullspännen.
 • Sadelgjord Event

  Neoprensadelgjord i en anatomisk modell som ger hästen extra rörelsefrihet. Gjorden har trippel elastik i båda ändar och rullspännen i järn.
 • Kavalkade Lorenz förbygel

  Kavalkade Lorenz förbygel
 • Sadelgjord Hansbo Sport Anatomisk, Svart

  Sadelgjord med mjukt skinn mot hästens buk och syntet på utsidan för att underlätta rengöringen. Försedd med tre D-ringar för fäste av eventuella hjälptyglar. 
 • Sadelpad Acavallo Back

  Supersmart sadelpad som reser sadeln baktill och garanterat ligger på plats tack vare gelmaterialet som även är stöt- och tryckdämpande. Kan om så önskas kombineras med den anatomiska gelpadden.
 • Sadelpad Acavallo Memory Foam Gel, brun

  Gel och minnesskum i en oslagbar kombination! En sadelpad med anti-slip gel och mjukt stötdämpande minnesskum klätt i mjukt och lyxigt mockatyg. 
 • Zilco Deluxe förbygel, distansritt

  Zilcos sortiment av tur/distans-artiklar består av vävd webbing med beläggning av sampolymer som gör dem härligt lättskötta, starka och snygga samt flexibla över ett brett temperaturområde. Deluxe-förbygeln för distansritt är vadderad med präglat PVC-material för extra komfort, tryckfördelning samt förebyggande av skavsår. Den har även lättare och starkare snabbknäppen för enkel hantering och en ring för fäste av martingal vid behov.
 • Sadelgjord Dressyr

  Formsydd dressyrgjord i neopren, med trippel elastik i båda sidorna. Försedd med svart resår, rullspännen och D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Sadelpad Mattes Fårskinn Correction Dressyr, Svart/natur

  Mattes sadelpad i dressyrmodell med fårskinnspaneler, kant fram och bak, öppen kanal och Mattes unika korrektionssystem med fyra fickor för korrektionsbitar som används för att bygga upp under sadeln och justera så att sadeln ligger rätt samt minska felaktig belastning för hästen.
 • Sadelpad Hansbo Justerbar Ponny/Cob Svart

  Sadelpad med fickor där man kan justera höjden med hjälp av de medföljande ull-inläggen.
 • Stigbygel Källquist Lättvikt, Svart

  En lättviktsstigbygel från Källquist i mycket starkt plastmaterial med en bred platta på 64 mm och ett stötdämpande lager som flexar och ger bättre balans för foten.
 • Kerbl Fårskinnspad

  Denna sadelpad har en quiltad ovansida i bomull och är fodrad med mjukt fårskinn. Paden fungerar stötdämpande och tryckfördelande, och kan hjälpa till att förbättra sadelns passform. Kardborrefästen för stropparna.
 • Horze stigbygelskydd i neopren

  Skyddar sadeln från smuts och skav från stigbyglarna. Praktiska stigbygelskydd i neopren som skyddar din sadel från märken och skav. Det svarta och mjuka materialet sveper in stigbygeln för bra skydd. Egenskaper: * Mjuka stigbygelskydd i neopren Teknisk beskrivning: Neopren.
 • Stigbygel Säkerhet dam, junior

  Förzinkad säkerhetsstigbygel som levereras utan gummiplatta. Storlek: dam/junior.
 • Sadelgjord anatomisk svart 110 cm

  Anatomisk sadelgjord tillverkad av syntet på utsidan för att underlätta rengöringen samt skinn på insidan som är mjukt mot hästens buk.
 • Förbygel Collibri Med elastik Svart Full

  Exklusiv förbygel i vår bästa läderkvalitet.

Sadelns delar

En hästsadel har många olika delar. Det är bra att kunna namnen på dessa för att kunna prata med andra hästintresserade men också för att kunna läsa och förstå olika texter om hästar och hästutrustning. De viktiga delarna att känna till är framför allt Bom, Framvalv, Bakvalv, Bossor, Sadelkåpa, Bomspets och Sadelgjord.

Sadelns delar

Så passar du in en sadel på din häst

Det är bra att lära sig hur en sadel ska ligga på hästen. Inpassning och sadelutprovning ska utgå från sadelns stomme - bommen eller sadelträet. Det är viktigt att stommens form och storlek passar hästen under arbete.

Se till att hästen står rätt, på ett plant underlag och med normal kroppshållning. Passa in sadeln utan sadelgjord eller schabrak/vojlock.

Sadeln ska hålla ett jämnt tryck mot bossan, något som vi testar genom att lägga ena handen lätt på sadelns framvalv. Den andra handen för vi sen in i tunneln under valvet och handen dras sedan ner längs med bossan. Trycket ska då kännas vara lika hela vägen. Om sadeltrycket ökar längre ner är sadeln för smal.

En rak häst ska ha en rakare bom och en häst med mycket svank behöver en böjd sadelbom.

När sadeln ligger på är det viktigt att hästen får full rörelsefrihet för bogen. Bogbladen ska gå fria från sadeln något som både hästägare och ryttare måste försäkra sig om. En bra tumregel är att sadeln ska ligga två fingrars bredd bakom bogen. Denna regel kan justeras om man har en sadel med framåtskurna kåpor.

Med hjälp av sadelgjorden kan man fästa sadeln så att den inte glider varken fram eller bak. Här gäller det att testa sig fram.

En häst med hög hals måste man kontrollera för att inte sadelns framvalv kommer i kontakt med halsen. Här kan materialet i stoppningen bete sig lite olika där vissa sjunker ihop och andra är mer fasta.

Är du osäker kan du vända dig till speciella sadelutprovare som hjälper dig hitta rätt sadel för dig och din häst. Därefter kan du själv gå och köpa sadeln i en ridaffär eller online. Vissa ridbutiker tillhandahåller denna tjänst för att göra det enklare för sina kunder.

Förvara din sadel på rätt sätt

Läder har en tendens att torka om luften är för torr. Motsatt kan en lädersadel börja mögla om det är för fuktigt. Därför är det viktigt att man förvarar sin sadel i rätt miljö för att den ska hålla länge. Det finns sadelskydd som du kan köpa och ha på sadeln när den inte används.

Se också till att vårda lädret genom att använda bra lädervårdsprodukter. Sadelgjorden samlar på sig svett från hästen, så låt inte dessa ligga ovanpå sadeln då salt förstör skinnet.

Bomlös sadel

En del hästar kan ha en anatomi som gör att det är svårt att hitta en sadel som passar. Oftast beror det på att bommen begränsar hästen och inte passar till hästens form. I sådana fall finns det bomlösa sadlar.

Stoppa om och laga en sadel

Sadlar behövs stoppas om med jämna mellanrum för att passformen ska behållas. Det är bättre att göra omstoppning och vårda sadelutrustningen väl än att köpa nytt. Om din häst däremot ändrat sin muskulatur avsevärt behöver du i regel byta sadel helt.

Se till att rengöra och smörja din sadel regelbundet. När du gör det, kolla över sömmar och dylikt så att inget är på väg att gå sönder.