TopHorse » Hästutrustning » Sadel

Varumärken med sadel:

Sadel

Att hitta en sadel som passar kan vara svårt. Att sadeln som passar idag kanske inte gör det i framtiden försvårar beslutet ytterligare vilken ridsadel av alla sadlar som finns man ska köpa. En ung häst som fortfarande växer kan snabbt bygga på sig muskler. En gammal häst kan tappa form och då blir sadeln också missanpassad.

Gör därför en sadelutprovning innan du beställer en ny sadel. Du kan läsa om det längre ner här på sidan. Köp till en förbygel, stigbygel och en sadelgjord som håller sadeln på plats om du rider mycket i fält eller hoppar med din häst. För stötdämpning och tryckutjämniung finns det sadelpad att köpa.

Typer av hästsadlar

Läs mer och se exempel på galoppsadel, hoppsadel, dressyrsadlar eller barbackasadel.

Förslag på sadlar för hästar

Här följer nu ett urval av ridsadlar från flera olika sadelmärken. Om du vill läsa mer detaljer om en specifik hästsadel, klickar du dig enkelt vidare till produktpresentationen.

 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun

  Sadelgjord i brunt läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • Zilco montésadel, 750 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 16 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • Förbygel elastisk Lippo Basic, Svart

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt

  Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt
 • Sadelgjord Horse Guard Dressyr

  En mjuk dressyrgjord från Horse Guard i nylon med fårskinnsimitation. Sadelgjorden har resår i båda ändar och d-ring för fäste av hjälptygel. Finns i flera storlekar.
 • PFIFF Alberto hoppsadel, svart

  Hoppsadel i högkvalitativt buffelläder med syntetiska läderdelar, mjukt, finstrukturerat övanläder, utmärkt hantverk, mjuk sits, kilbossor och öppen kanal. PFIFF hoppsadel Alberto är mer eller mindre gjord för hästar med rak rygg och inte för hög och bred manke. Alberto-sadeln har en fast bom med en bredd på ca 28 cm. Teknisk beskrivning: Sadelgjorden består av läder (toppskikt) och nylon.
 • Sadelgjord Hansbo Sport Anatomisk, Svart

  Sadelgjord med mjukt skinn mot hästens buk och syntet på utsidan för att underlätta rengöringen. Försedd med tre D-ringar för fäste av eventuella hjälptyglar. 
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Vadderad, Svart

  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Kavalkade förbygel, med resårinlägg

  Denna förbygel är tillverkad av kvalitetsläder. Följer hästens rörelser optimalt. Egenskaper: * Med resårpaneler på sidorna * Justerbar * Inkl. töjbart martingal
 • Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt

  Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt
 • Stigbygel Horse Guard Säkerhet, Lila

  En lila säkerhetsstigbygel från Horse Guard med gummiband. Stigbygeln är tillverkad i rostfritt stål.
 • Zilco Deluxe förbygel, distansritt

  Zilcos sortiment av tur/distans-artiklar består av vävd webbing med beläggning av sampolymer som gör dem härligt lättskötta, starka och snygga samt flexibla över ett brett temperaturområde. Deluxe-förbygeln för distansritt är vadderad med präglat PVC-material för extra komfort, tryckfördelning samt förebyggande av skavsår. Den har även lättare och starkare snabbknäppen för enkel hantering och en ring för fäste av martingal vid behov.
 • Förbygel Dyon Working Collection, Brun

  En förbygel med elastik ur Dyons Working Collection i slitstarkt vattenbuffelläder med avtagbar martingal-del och silverspännen. Finns i tre olika storlekar.
 • Sadelgjord Hansbo Sport Anatomisk, Brun

  Sadelgjord med mjukt skinn mot hästens buk och syntet på utsidan för att underlätta rengöringen. Försedd med tre D-ringar för fäste av eventuella hjälptyglar. 
 • Stigbygelplatta Sprenger, Metall

  Sprenger stigbygelplattor i metall är tillverkade av rostfritt stål. Passar även till Fillisstigbyglarna.
 • Zilco Exercise smooth montésadel 3,5 kg

  Nu tillverkat av Zilcos nya supermjuka syntetiska läder, som inte bara är extremt slitstarkt, utan även mycket behagligt. Designad för banträning, men passar även utmärkt för tävling och hinderlopp. - quick release stigbygelfäste - 22 mm kromläderstroppar - stoppade bossor.
 • Mountain Horse Meteor förbygel

  Mjuk förbygel med Swarovski-kristaller och avtagbar martingal. Meteor förbygel med Swarovski-kristaller och avtagbart martingal. Egenskaper: * Mjuk vaddering * Swarovski-kristaller på bogen * Avtagbar martingal Teknisk beskrivning: Material: Fint engelskt läder.
 • Finntack Förbygel, läder

  Förbygel av läder. Fästes i gjorden och selen, sätts på runt halsen med inkluderande snabbknäppen.
 • Förbygel Dyon Working Collection, Svart

  En förbygel med elastik ur Dyons Working Collection i slitstarkt vattenbuffelläder med avtagbar martingal-del och silverspännen. Finns i tre olika storlekar.
 • Sadelgjord Resår

  Sadelgjord med resår i båda sidorna och rullspännen på samtliga gjordar.
 • Zilco montésadel, 1,6 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 20 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • Förbygel Collibri Med elastik Svart Full

  Exklusiv förbygel i vår bästa läderkvalitet.
 • Kavalkade Lorenz förbygel

  Kavalkade Lorenz förbygel
 • Christ Kombi sadelpad, kant

  Rätt placerade öppningar istället för kardborreknäppningar gör att denna produkt kan användas ÖVER ett schabrak (t ex på tävlingar). Man slipper remmar som ligger över varandra. Undersidan är av äkta fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm. Ovanidan är gjord av vår speciella schabraktextil. På framsidan sitter fårskinnsfällen som en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kanten bak ger extra kantskydd samt innehar en estetisk funktion. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar. Mattan är inte inkluderad
 • Kincade fempunktsförbygel i läder

  Fempunktsförbygel i läder från Kincade är gjord av ett mycket mjukt och smidigt läder med en fin finish. Förbygeln är idealisk för terrängritter, hoppning och annan ansträngande träning. Bröstan har elastiska inlägg för obegränsad rörelsefrihet och levereras komplett med avtagbar martingaldel.
 • Sadelgjord Horse Guard

  Sadelgjord från Horse Guard med imiterad lammull. Sadelgjorden har dubbel resår i båda ändarna, D-ring för fäste av hjälptygel och rullspännen. Finns i flera storlekar.
 • Sadelgjord Horse Guard PVC Dressyr, Svart

  En svart anatomiskt utformad dressyrgjord från Horse Guard med resår i båda sidor. Sadelgjorden finns i flera storlekar.
 • Sadelgjord Horse Guard PVC, Svart

  En anatomiskt utformad sadelgjord från Horse Guard med tredubbel resår i båda sidor. Sadelgjorden finns i flera storlekar.
 • Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 20 mm

  Hela undersidan är av fårsinn med en ullhöjd på 20 mm. Ovansidan består av vår speciella schabraktextil. Försett med fickor för specialinlägg av kompositskum som vi även erbjuder. Med hjälp av dessa inlägg kan stoppningen anpassas efter sadeln. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 20 mm.
 • HV Polo Erden förbygel i läder

  HV Polo Erden förbygel i läder
 • Dressyrgjord Hansbo brun 40 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Stigbygel Sprenger System 4

  Sprenger stigbyglar System 4 som är ledad åt fyra håll, vilket gör att stigbygeln kan röra sig åt två håll samtidigt och är lätt att komma ur om olyckan skulle vara framme.
 • Sadelpad Acavallo Memory foam Gel, Svart

  Gel och minnesskum i en oslagbar kombination! En sadelpad med anti-slip gel och mjukt stötdämpande minnesskum klätt i mjukt och lyxigt mockatyg. 
 • Stigbygel Fillis dam

  Rostfri stigbygel med gummiplatta, i damstorlek. Säljs i par.
 • Sadelgjord Event

  Neoprensadelgjord i en anatomisk modell som ger hästen extra rörelsefrihet. Gjorden har trippel elastik i båda ändar och rullspännen i järn.
 • Sadelgjordstunnel Teddy, 80 cm

  Sadelgjordstunnel i mjuk teddy. Finns i två olika färger.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Svart

  Sadelgjord i svart läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • Sadelgjord JW Valencia Vadderad, Brun

  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Finntack rep till förbygel

  Finntack rep till förbygel
 • Horze läderrem till säkerhetsstigbygel

  Byt ut läderremmarna på dina Peacock-stigbyglar vid behov. Kraftiga ersättningsremmar för säkerhetsstigbyglar, vilka är nödvändiga för att hålla dem starka och säkra. Dessa läderremmar är hållbara och tål tuffa tag. Egenskaper: * Byt snabbt och enkelt på Peacock-säkerhetsstigbyglar * Ha ett extra par hemma för säkerhetsskull Teknisk beskrivning: LäderPar. Tvättråd: Torka med fuktig svamp och använd läderrengöring vid behov.
 • Förbygel elastisk Lippo Basic, brun

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Sadelgjordsskydd Horse Guard Dressyr, Svart/natur

  Skydd från Horse Guard till dressyrgjord i antibakteriellt fårskinn av bästa kvalité och med kardborreknäppning att fästa kring sadelgjorden. Antibakteriellt fårskinn är temperaturreglerande både sommar som vinter och andas samt är svettabsorberande och främjar blodcirkulationen.
 • Horze Hunting justerbar förbygel

  En funktionell och snygg kombinerad förbygel och martingal. Med den här snygga förbygel rider du fältritten med stil. Justerbar hunting-förbygel kombinerad med martingal, fina detaljerade sömmar och enkel justering. Egenskaper: * Använd med Horze Constance träns, artikelnr. 10040 Teknisk beskrivning: Läder. Tvättråd: Torka med fuktig svamp. Använd läderkräm för rengöring och vård.
 • Zilco montésadel, 2,6 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 21.5 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • Christ Sadelpad, kant

  En klassiker under sadelpadden. Heltäckande fårskinn på undersidan (30 mm ullhöjd).Ovansidan är gjord av vår speciella schabraktextil. Fästes i sadeln med hjälp av kardborreknäppning. Fårskinnskanten bak ger extra kantskydd samt innehar även en estetisk funktion. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Sadelpad, kant.
 • Stigbygel Sprenger Bow Balance

  Optimalt balanserad stigbygel med System 4 och bredare stigbygelplatta för extra komfort och balans. Stigbygeln ger dig svikt i varje steg hästen tar vilket skonar dina leder och ligament.
 • Stigbygelgummi, 120 mm

  Stigbygelinlägg som passar stigbyglar i Fillis-modell eller andra stigbyglar med undersänkt/bred fotplatta. Inlägget är 120 mm.    
 • Sadelpad Acavallo Anatomisk

  Anatomisk gelpad som formar sig efter hästens rygg och manke. Sadelpaden passar till alla typer av sadlar, är tryckfördelande och stötabsorberande. Gelén är giftfri och är lätt att hålla ren.
 • Lamicell Air System stigbygel av Inox och gummi

  Metalab Air System Extra Grip stigbyglar av Inox. Avtagbara, glidsäkra sulor.Air System-stigbyglarna har en luftsula som liknar den på Nike Air Max-skorna. Fördelen är en stötdämpande effekt som förebygger och reducerar knäproblem.
 • Mountain Horse SCS3 Lite stigbygelplatta

  SCS3 Lite stigbygelplatta ger enastående kontroll med stötdämpande egenskaper. Egenskaper: * Utrustad med SCS3-systemet * Placera SCS3-yttersulan i SCS3-stigbygelplattan utan att permanent "låsa" den * Utrustad med ett lager av luftflödes EVA * För enastående stötdämpning i stigbygeln * Både SCS3 Lite- och Grip-systemen kan användas med alla andra vanliga ridstövlar och stigbyglar
 • Sprenger stigbygelinlägg, rostfritt stål

  Sprenger stigbygelinlägg, rostfritt stål. Teknisk beskrivning: Material: rostfritt stål.Säljes i par.
 • Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm

  Hela undersidan är av fårsinn med en ullhöjd på 30 mm. Ovansidan består av vår speciella schabraktextil. Försett med fickor för specialinlägg av kompositskum som vi även erbjuder. Med hjälp av dessa inlägg kan stoppningen anpassas efter sadeln. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm.

Sadelns delar

En hästsadel har många olika delar. Det är bra att kunna namnen på dessa för att kunna prata med andra hästintresserade men också för att kunna läsa och förstå olika texter om hästar och hästutrustning. De viktiga delarna att känna till är framför allt Bom, Framvalv, Bakvalv, Bossor, Sadelkåpa, Bomspets och Sadelgjord.

Sadelns delar

Så passar du in en sadel på din häst

Det är bra att lära sig hur en sadel ska ligga på hästen. Inpassning och sadelutprovning ska utgå från sadelns stomme - bommen eller sadelträet. Det är viktigt att stommens form och storlek passar hästen under arbete.

Se till att hästen står rätt, på ett plant underlag och med normal kroppshållning. Passa in sadeln utan sadelgjord eller schabrak/vojlock.

Sadeln ska hålla ett jämnt tryck mot bossan, något som vi testar genom att lägga ena handen lätt på sadelns framvalv. Den andra handen för vi sen in i tunneln under valvet och handen dras sedan ner längs med bossan. Trycket ska då kännas vara lika hela vägen. Om sadeltrycket ökar längre ner är sadeln för smal.

En rak häst ska ha en rakare bom och en häst med mycket svank behöver en böjd sadelbom.

När sadeln ligger på är det viktigt att hästen får full rörelsefrihet för bogen. Bogbladen ska gå fria från sadeln något som både hästägare och ryttare måste försäkra sig om. En bra tumregel är att sadeln ska ligga två fingrars bredd bakom bogen. Denna regel kan justeras om man har en sadel med framåtskurna kåpor.

Med hjälp av sadelgjorden kan man fästa sadeln så att den inte glider varken fram eller bak. Här gäller det att testa sig fram.

En häst med hög hals måste man kontrollera för att inte sadelns framvalv kommer i kontakt med halsen. Här kan materialet i stoppningen bete sig lite olika där vissa sjunker ihop och andra är mer fasta.

Är du osäker kan du vända dig till speciella sadelutprovare som hjälper dig hitta rätt sadel för dig och din häst. Därefter kan du själv gå och köpa sadeln i en ridaffär eller online. Vissa ridbutiker tillhandahåller denna tjänst för att göra det enklare för sina kunder.

Förvara din sadel på rätt sätt

Läder har en tendens att torka om luften är för torr. Motsatt kan en lädersadel börja mögla om det är för fuktigt. Därför är det viktigt att man förvarar sin sadel i rätt miljö för att den ska hålla länge. Det finns sadelskydd som du kan köpa och ha på sadeln när den inte används.

Se också till att vårda lädret genom att använda bra lädervårdsprodukter. Sadelgjorden samlar på sig svett från hästen, så låt inte dessa ligga ovanpå sadeln då salt förstör skinnet.

Bomlös sadel

En del hästar kan ha en anatomi som gör att det är svårt att hitta en sadel som passar. Oftast beror det på att bommen begränsar hästen och inte passar till hästens form. I sådana fall finns det bomlösa sadlar.

Stoppa om och laga en sadel

Sadlar behövs stoppas om med jämna mellanrum för att passformen ska behållas. Det är bättre att göra omstoppning och vårda sadelutrustningen väl än att köpa nytt. Om din häst däremot ändrat sin muskulatur avsevärt behöver du i regel byta sadel helt.

Se till att rengöra och smörja din sadel regelbundet. När du gör det, kolla över sömmar och dylikt så att inget är på väg att gå sönder.