TopHorse » Hästutrustning » Sadel

Varumärken med sadel:

Sadel

Att hitta en sadel som passar kan vara svårt. Att sadeln som passar idag kanske inte gör det i framtiden försvårar beslutet ytterligare vilken ridsadel av alla sadlar som finns man ska köpa. En ung häst som fortfarande växer kan snabbt bygga på sig muskler. En gammal häst kan tappa form och då blir sadeln också missanpassad.

Gör därför en sadelutprovning innan du beställer en ny sadel. Du kan läsa om det längre ner här på sidan. Köp till en förbygel, stigbygel och en sadelgjord som håller sadeln på plats om du rider mycket i fält eller hoppar med din häst. För stötdämpning och tryckutjämniung finns det sadelpad att köpa.

Typer av hästsadlar

Läs mer och se exempel på galoppsadel, hoppsadel, dressyrsadlar eller barbackasadel.

Förslag på sadlar för hästar

Här följer nu ett urval av ridsadlar från flera olika sadelmärken. Om du vill läsa mer detaljer om en specifik hästsadel, klickar du dig enkelt vidare till produktpresentationen.

 • Förbygel BR Rayleigh

  Snygg brösta i mjukt läder. Bröstan sätts lätt på med hjälp av snabbspännen upp till sadeln och till gjorden.
 • Kavalkade Carla förbygel

  Justerbar förbygel i läder av högsta kvalitet, med glittrande pärlor och strass, beige kontrastsöm, beige foder, inkl martingal.
 • Zilco montésadel, 750 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 16 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • PFIFF Alberto hoppsadel, svart

  Hoppsadel i högkvalitativt buffelläder med syntetiska läderdelar, mjukt, finstrukturerat övanläder, utmärkt hantverk, mjuk sits, kilbossor och öppen kanal. PFIFF hoppsadel Alberto är mer eller mindre gjord för hästar med rak rygg och inte för hög och bred manke. Alberto-sadeln har en fast bom med en bredd på ca 28 cm. Teknisk beskrivning: Sadelgjorden består av läder (toppskikt) och nylon.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun

  Sadelgjord i brunt läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • Förbygel elastisk Lippo Basic, Svart

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Shires helt fodrad sadelpad

  Denna sadelpad är idealisk för extra nära benkontakt utan kompromiss på komfort. Med rymlig passform vid manken för att förhindra tryck, snygg quiltad design och sadelremmar. Denna quiltade sadelpad har syntetisk ull som inte bara ger ett extra mjukt och smidigt lager mellan hästen och sadeln, utan ökar också kraftigt luftflödet för att hålla värmen och fuktnivån nere. Tvättråd: Enkel att tvätta och torka.
 • Sadelgjord Hansbo Sport Anatomisk, Svart

  Sadelgjord med mjukt skinn mot hästens buk och syntet på utsidan för att underlätta rengöringen. Försedd med tre D-ringar för fäste av eventuella hjälptyglar. 
 • Sadelgjord Horse Guard Dressyr

  En mjuk dressyrgjord från Horse Guard i nylon med fårskinnsimitation. Sadelgjorden har resår i båda ändar och d-ring för fäste av hjälptygel. Finns i flera storlekar.
 • Finn-Tack Förbygel, läder

  Förbygel av läder. Fästes i gjorden och selen, sätts på runt halsen med inkluderande snabbknäppen.
 • Sadelgjord Resår

  Sadelgjord med resår i båda sidorna och rullspännen på samtliga gjordar.
 • Zilco montésadel, 1,6 g

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna modell har stängda stigläderfästen och 20 mm syntetiska gjordstroppar. Knävulster i syntetisk mocka ger extra grepp.
 • Kavalkade förbygel, med resårinlägg

  Denna förbygel är tillverkad av kvalitetsläder. Följer hästens rörelser optimalt. Egenskaper: * Med resårpaneler på sidorna * Justerbar * Inkl. töjbart martingal
 • Zilco Exercise smooth montésadel 3,5 kg

  Nu tillverkat av Zilcos nya supermjuka syntetiska läder, som inte bara är extremt slitstarkt, utan även mycket behagligt. Designad för banträning, men passar även utmärkt för tävling och hinderlopp. - quick release stigbygelfäste - 22 mm kromläderstroppar - stoppade bossor.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Svart

  Sadelgjord i svart läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • Sadelgjord JW Valencia Vadderad, Brun

  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Vadderad, Svart

  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Collegiate Hunter förbygel IV

  Egenskaper: * Tillverkad av finaste, europeiskt kvalitetsläder och blankpolerade stålspännen * Fästes i sadeln vid 3 punkter
 • Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt

  Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt
 • Stigbygel Fillis dam

  Rostfri stigbygel med gummiplatta, i damstorlek. Säljs i par.
 • Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt

  Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt
 • Stigbygel Horse Guard Säkerhet, Lila

  En lila säkerhetsstigbygel från Horse Guard med gummiband. Stigbygeln är tillverkad i rostfritt stål.
 • Zilco Deluxe förbygel, distansritt

  Zilcos sortiment av tur/distans-artiklar består av vävd webbing med beläggning av sampolymer som gör dem härligt lättskötta, starka och snygga samt flexibla över ett brett temperaturområde. Deluxe-förbygeln för distansritt är vadderad med präglat PVC-material för extra komfort, tryckfördelning samt förebyggande av skavsår. Den har även lättare och starkare snabbknäppen för enkel hantering och en ring för fäste av martingal vid behov.
 • Sadelgjord Event

  Neoprensadelgjord i en anatomisk modell som ger hästen extra rörelsefrihet. Gjorden har trippel elastik i båda ändar och rullspännen i järn.
 • Sadelgjordstunnel Teddy, 80 cm

  Sadelgjordstunnel i mjuk teddy. Finns i två olika färger.
 • Finn-Tack rep till förbygel

  Finn-Tack rep till förbygel
 • Sadelgjord Horse Guard PVC Dressyr, Svart

  En svart anatomiskt utformad dressyrgjord från Horse Guard med resår i båda sidor. Sadelgjorden finns i flera storlekar.
 • Sadelgjordsskydd Horse Guard Dressyr, Svart/natur

  Skydd från Horse Guard till dressyrgjord i antibakteriellt fårskinn av bästa kvalité och med kardborreknäppning att fästa kring sadelgjorden. Antibakteriellt fårskinn är temperaturreglerande både sommar som vinter och andas samt är svettabsorberande och främjar blodcirkulationen.
 • Kincade förbygel

  Kincade förbygel är mycket välgjord och ger hästen utmärkt rörelsefrihet, vilket gör den idealisk för hoppning, terrängritter och snabba galopper.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 40 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Stigbygel Sprenger Bow Balance

  Optimalt balanserad stigbygel med System 4 och bredare stigbygelplatta för extra komfort och balans. Stigbygeln ger dig svikt i varje steg hästen tar vilket skonar dina leder och ligament.
 • Stigbygel Sprenger System 4

  Sprenger stigbyglar System 4 som är ledad åt fyra håll, vilket gör att stigbygeln kan röra sig åt två håll samtidigt och är lätt att komma ur om olyckan skulle vara framme.
 • Stigbygelgummi, 120 mm

  Stigbygelinlägg som passar stigbyglar i Fillis-modell eller andra stigbyglar med undersänkt/bred fotplatta. Inlägget är 120 mm.    
 • Stigbygelplatta Sprenger, Metall

  Sprenger stigbygelplattor i metall är tillverkade av rostfritt stål. Passar även till Fillisstigbyglarna.
 • Mountain Horse SCS3 Lite stigbygelplatta

  SCS3 Lite stigbygelplatta ger enastående kontroll med stötdämpande egenskaper. Egenskaper: * Utrustad med SCS3-systemet * Placera SCS3-yttersulan i SCS3-stigbygelplattan utan att permanent "låsa" den * Utrustad med ett lager av luftflödes EVA * För enastående stötdämpning i stigbygeln * Både SCS3 Lite- och Grip-systemen kan användas med alla andra vanliga ridstövlar och stigbyglar
 • Pfiff New Lord dressyrsadel

  Vadderade knästöd, djup sits, längre kåpor, vibrerande träbom, kilbossor och långa stroppar. Teknisk beskrivning: 16.5” and 17.5” are available with a tree width of II (normal, middle tree width).
 • Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm

  Hela undersidan är av fårsinn med en ullhöjd på 30 mm. Ovansidan består av vår speciella schabraktextil. Försett med fickor för specialinlägg av kompositskum som vi även erbjuder. Med hjälp av dessa inlägg kan stoppningen anpassas efter sadeln. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm.
 • Christ Kombi sadelpad, kant

  Rätt placerade öppningar istället för kardborreknäppningar gör att denna produkt kan användas ÖVER ett schabrak (t ex på tävlingar). Man slipper remmar som ligger över varandra. Undersidan är av äkta fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm. Ovanidan är gjord av vår speciella schabraktextil. På framsidan sitter fårskinnsfällen som en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kanten bak ger extra kantskydd samt innehar en estetisk funktion. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar. Mattan är inte inkluderad
 • Zilco galoppsadel, 350 g, lack

  Galoppsadlarna med högglansig yta är kortare fram för att passa dagens ridtrender. De djupare kåporna täcker gjordspännet bättre när hästen är sadlad. Förutom en snygg, glänsande yta har Zilcos högglansiga tävlings- och träningssadlar blivit världsberömda för sin lättskötta, höga kvalitet och slitstyrka. Sadelns vikt kan variera. Egenskaper - stängda stigläderfästen - säteslängd 31 cm - stropp 16 mm - vikt ca 350 g.
 • Horze Hunting justerbar förbygel

  En funktionell och snygg kombinerad förbygel och martingal. Med den här snygga förbygel rider du fältritten med stil. Justerbar hunting-förbygel kombinerad med martingal, fina detaljerade sömmar och enkel justering. Egenskaper: * Använd med Horze Constance träns, artikelnr. 10040 Teknisk beskrivning: Läder. Tvättråd: Torka med fuktig svamp. Använd läderkräm för rengöring och vård.
 • Mountain Horse Meteor förbygel

  Mjuk förbygel med Swarovski-kristaller och avtagbar martingal. Meteor förbygel med Swarovski-kristaller och avtagbart martingal. Egenskaper: * Mjuk vaddering * Swarovski-kristaller på bogen * Avtagbar martingal Teknisk beskrivning: Material: Fint engelskt läder.
 • Sadelgjord Dressyr

  Formsydd dressyrgjord i neopren, med trippel elastik i båda sidorna. Försedd med svart resår, rullspännen och D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Horze läderrem till säkerhetsstigbygel

  Byt ut läderremmarna på dina Peacock-stigbyglar vid behov. Kraftiga ersättningsremmar för säkerhetsstigbyglar, vilka är nödvändiga för att hålla dem starka och säkra. Dessa läderremmar är hållbara och tål tuffa tag. Egenskaper: * Byt snabbt och enkelt på Peacock-säkerhetsstigbyglar * Ha ett extra par hemma för säkerhetsskull Teknisk beskrivning: LäderPar. Tvättråd: Torka med fuktig svamp och använd läderrengöring vid behov.
 • Förbygel elastisk Lippo Basic, brun

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Horze sadelpad med fuskpäls

  Liknar vår Horze Harleigh pad men till en bråkdel av priset. Detta är en modern och prisvärd lösning för mindre sadelpassningsproblem. Skydda hästens rygg med denna halkfria pad med andasfunktion, som hjälper till att hålla sadeln på plats. Prisvärd korrigeringshalvpad, som liknar Horze Harleigh pad, men till ett bättre pris. Detta är den idealiska lösningen för mindre sadelpassningsproblem. Denna pad höjer sadeln korrekt och ger en säker, bekväm passform. Ovansidan av padden har ett snyggt diamantquiltat mönster med fleeceundersida och fuskpälskant. Du kommer säkert också att tycka om Horze upphöjande ullpad #17601. Egenskaper: * Prisvärd korrigeringshalvpad som korrigerar sadelns läge * Diamantquiltat mönster * Sadelstroppar * Broderad Horze-logo längs ryggraden Teknisk beskrivning: Mått: 22" rygglängd, 10" fallängd (vid bredaste punkt) (56 cm x 25,5 cm). Tvättråd: Maskintvätt, ljummet vatten. Sträck och lägg ut plant för att torka.
 • Förbygel Collibri Med elastik Svart Full

  Exklusiv förbygel i vår bästa läderkvalitet.
 • Sadelpad Stor Creme

  Effektiv, stötdämpande och slitstark pad.
 • Sadelgjord Hansbo anatomisk brun 150 cm

  Sadelgjord i mjukt skinn, försedd med D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Sadelpad Hansbo Justerbar Ponny/Cob Svart

  Sadelpad med fickor där man kan justera höjden med hjälp av de medföljande ull-inläggen.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 60 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 70 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Läderstroppar till stigbygel, 2-pack

  Svart stigbygelläder till säkerhetsbygel. Säljs i par.

Sadelns delar

En hästsadel har många olika delar. Det är bra att kunna namnen på dessa för att kunna prata med andra hästintresserade men också för att kunna läsa och förstå olika texter om hästar och hästutrustning. De viktiga delarna att känna till är framför allt Bom, Framvalv, Bakvalv, Bossor, Sadelkåpa, Bomspets och Sadelgjord.

Sadelns delar

Så passar du in en sadel på din häst

Det är bra att lära sig hur en sadel ska ligga på hästen. Inpassning och sadelutprovning ska utgå från sadelns stomme - bommen eller sadelträet. Det är viktigt att stommens form och storlek passar hästen under arbete.

Se till att hästen står rätt, på ett plant underlag och med normal kroppshållning. Passa in sadeln utan sadelgjord eller schabrak/vojlock.

Sadeln ska hålla ett jämnt tryck mot bossan, något som vi testar genom att lägga ena handen lätt på sadelns framvalv. Den andra handen för vi sen in i tunneln under valvet och handen dras sedan ner längs med bossan. Trycket ska då kännas vara lika hela vägen. Om sadeltrycket ökar längre ner är sadeln för smal.

En rak häst ska ha en rakare bom och en häst med mycket svank behöver en böjd sadelbom.

När sadeln ligger på är det viktigt att hästen får full rörelsefrihet för bogen. Bogbladen ska gå fria från sadeln något som både hästägare och ryttare måste försäkra sig om. En bra tumregel är att sadeln ska ligga två fingrars bredd bakom bogen. Denna regel kan justeras om man har en sadel med framåtskurna kåpor.

Med hjälp av sadelgjorden kan man fästa sadeln så att den inte glider varken fram eller bak. Här gäller det att testa sig fram.

En häst med hög hals måste man kontrollera för att inte sadelns framvalv kommer i kontakt med halsen. Här kan materialet i stoppningen bete sig lite olika där vissa sjunker ihop och andra är mer fasta.

Är du osäker kan du vända dig till speciella sadelutprovare som hjälper dig hitta rätt sadel för dig och din häst. Därefter kan du själv gå och köpa sadeln i en ridaffär eller online. Vissa ridbutiker tillhandahåller denna tjänst för att göra det enklare för sina kunder.

Förvara din sadel på rätt sätt

Läder har en tendens att torka om luften är för torr. Motsatt kan en lädersadel börja mögla om det är för fuktigt. Därför är det viktigt att man förvarar sin sadel i rätt miljö för att den ska hålla länge. Det finns sadelskydd som du kan köpa och ha på sadeln när den inte används.

Se också till att vårda lädret genom att använda bra lädervårdsprodukter. Sadelgjorden samlar på sig svett från hästen, så låt inte dessa ligga ovanpå sadeln då salt förstör skinnet.

Bomlös sadel

En del hästar kan ha en anatomi som gör att det är svårt att hitta en sadel som passar. Oftast beror det på att bommen begränsar hästen och inte passar till hästens form. I sådana fall finns det bomlösa sadlar.

Stoppa om och laga en sadel

Sadlar behövs stoppas om med jämna mellanrum för att passformen ska behållas. Det är bättre att göra omstoppning och vårda sadelutrustningen väl än att köpa nytt. Om din häst däremot ändrat sin muskulatur avsevärt behöver du i regel byta sadel helt.

Se till att rengöra och smörja din sadel regelbundet. När du gör det, kolla över sömmar och dylikt så att inget är på väg att gå sönder.