TopHorse » Hästutrustning » Sadel

Sadel

Att hitta en sadel som passar kan vara svårt. Att sadeln som passar idag kanske inte gör det i framtiden försvårar beslutet ytterligare vilken ridsadel av alla sadlar som finns man ska köpa. En ung häst som fortfarande växer kan snabbt bygga på sig muskler. En gammal häst kan tappa form och då blir sadeln också missanpassad.

Gör därför en sadelutprovning innan du beställer en ny sadel. Du kan läsa om det längre ner här på sidan. Köp till en förbygel, stigbygel och en sadelgjord som håller sadeln på plats om du rider mycket i fält eller hoppar med din häst. För stötdämpning och tryckutjämniung finns det sadelpad att köpa.

Typer av hästsadlar

Läs mer och se exempel på galoppsadel, hoppsadel, dressyrsadlar eller barbackasadel.

Förslag på sadlar för hästar

Här följer nu ett urval av ridsadlar från flera olika sadelmärken. Om du vill läsa mer detaljer om en specifik hästsadel, klickar du dig enkelt vidare till produktpresentationen.

Populärt inom sadel

 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun

  Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun
  Sadelgjord i brunt läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • PFIFF Alberto hoppsadel, svart

  PFIFF Alberto hoppsadel, svart
  Hoppsadel i högkvalitativt buffelläder med syntetiska läderdelar, mjukt, finstrukturerat övanläder, utmärkt hantverk, mjuk sits, kilbossor och öppen kanal. PFIFF hoppsadel Alberto är mer eller mindre gjord för hästar med rak rygg och inte för hög och bred manke. Alberto-sadeln har en fast bom med en bredd på ca 28 cm. Teknisk beskrivning: Sadelgjorden består av läder (toppskikt) och nylon.
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Vadderad, Svart

  Sadelgjord John Whitaker Valencia Vadderad, Svart
  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Förbygel Dyon Working Collection, Brun

  Förbygel Dyon Working Collection, Brun
  En förbygel med elastik ur Dyons Working Collection i slitstarkt vattenbuffelläder med avtagbar martingal-del och silverspännen. Finns i tre olika storlekar.

Fler tips på sadel

 • Zilco Deluxe SS förbygel, distans

  Zilco Deluxe SS förbygel, distans
  Zilcos sortiment av tur/distans-artiklar består av vävd webbing med beläggning av sampolymer som gör dem härligt lättskötta, starka och snygga samt flexibla över ett brett temperaturområde. Deluxe-förbygeln för distansritt är vadderad med präglat PVC-material för extra komfort, tryckfördelning samt förebyggande av skavsår. Den har även lättare och starkare snabbknäppen för enkel hantering och en ring för fäste av martingal vid behov. Teknisk beskrivning: Bogrem: 41 cm - 53 cm Mankrem: 20 cm – 33 cm Gjordrem: 36 cm – 58 cm Dragrem: 15 cm - 25 cm.
 • Stigbygel Horse Guard Fillis, 120 mm

  Stigbygel Horse Guard Fillis, 120 mm
  En stigbygel från Horse Guard med undersänkt fotplatta i så kallad Fillis-modell. 
 • Kerbl Fårskinnspad

  Kerbl Fårskinnspad
  Denna sadelpad har en quiltad ovansida i bomull och är fodrad med mjukt fårskinn. Paden fungerar stötdämpande och tryckfördelande, och kan hjälpa till att förbättra sadelns passform. Kardborrefästen för stropparna.
 • Freejump Soft Up Lite Navy

  Freejump Soft Up Lite Navy
  Populära lite modellen från Freejump i den nya färgen marinblå. Samma säkerhet som alla andra lite för att du ska känna dig trygg i sadeln. Upp till skostorlek 39. Kan kombineras med olika pins (säljs separat).
 • Sadelgjord Event med resår svart 130 cm

  Sadelgjord Event med resår svart 130 cm
  Sadelgjord från Event med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar.
 • Kerbl Anatomisk Dressyrgjord syntet

  Kerbl Anatomisk Dressyrgjord syntet
  En sadelgjord i mjukt syntetmaterial som är formad för att öka hästens rörelsefrihet. Passar bra till dressyrsadlar och bomlösa sadlar. Finns i följande storlekar: 50 cm (20''), 60 cm (24''), 70 cm (28'')
 • Stübben Stigbygel maxi grip (Aluminium)

  Stübben Stigbygel maxi grip (Aluminium)
  Den senaste stigbygeln från Stübben i den populära Sttetec serien har blivit oerhört populär med sin patenterade design, höga funktionalitet och framför allt den stabiliteten den erbjuder ryttaren. Låg vikt och maximal styrka som ger en säke
 • Christ Sadelpad, kant

  Christ Sadelpad, kant
  En klassiker under sadelpadden. Heltäckande fårskinn på undersidan (30 mm ullhöjd).Ovansidan är gjord av vår speciella schabraktextil. Fästes i sadeln med hjälp av kardborreknäppning. Fårskinnskanten bak ger extra kantskydd samt innehar även en estetisk funktion. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Sadelpad, kant.
 • Sadelgjord JW Valencia Vadderad, Brun

  Sadelgjord JW Valencia Vadderad, Brun
  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Christ Sadelpad

  Christ Sadelpad
  Standard sadelpad har en utmärkt passform som gör sitt namn rätta. Rygglinjen är formad efter hästens rygg och undersidan är av fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm. Fästes i sadelgjorden med hjälp av kardborreknäppning. Schabraktextilen består av flera material som är invävda i varandra. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar
 • Kincade fempunktsförbygel i läder

  Kincade fempunktsförbygel i läder
  Fempunktsförbygel i läder från Kincade är gjord av ett mycket mjukt och smidigt läder med en fin finish. Förbygeln är idealisk för terrängritter, hoppning och annan ansträngande träning. Bröstan har elastiska inlägg för obegränsad rörelsefrihet och levereras komplett med avtagbar martingaldel.
 • Sadelgjord Hansbo anatomisk brun 140 cm

  Sadelgjord Hansbo anatomisk brun 140 cm
  Sadelgjord i mjukt skinn, försedd med D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Animo W-Pad (Vit)

  Animo W-Pad (Vit)
  Ny innovativ sadelpad från Animo gjord för att använda inom de flesta av sportens olika discipliner. W-Pad fångar upp och dämpar effektivt stötar samt fördelar trycket på ett bra sett samtidigt som den ser till att sadeln behåller sin naturl
 • Safe Riding S1 Svart

  Safe Riding S1 Svart
  Fokuset från Equiline med deras nya stigbygel börjar redan i namnet, S1 står för Safety First och kring det har de byggt hela stigbygeln. Den yttre bygeln kan böjas utåt, framåt, bakåt, av så lite som 2,5 kg tryck vilket gör att du omöjlig
 • Freejump Stigbygelpåsar blå

  Freejump Stigbygelpåsar blå
  De oerhört populära stigbygelpåsarna kommer nu även i en snygg blå färg! Gör att du enkelt kan dra upp dina Freejump stigbyglar på sadelkåpan utan att den konstant åker ned och skyddar samtidigt både sadel och stigbyglar mot repor och andr
 • Christ Sadelpad, kant

  Christ Sadelpad, kant
  En klassiker under sadelpadden. Heltäckande fårskinn på undersidan (30 mm ullhöjd).Ovansidan är gjord av vår speciella schabraktextil. Fästes i sadeln med hjälp av kardborreknäppning. Fårskinnskanten bak ger extra kantskydd samt innehar även en estetisk funktion. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Sadelpad, kant.
 • Freejump Soft Up Pro Bordeaux

  Freejump Soft Up Pro Bordeaux
  Nu finns de populära stigbyglarna Soft Up Pro även i färgen Bordeaux (vinröd). Samma snygga design och en färg som trendar kraftigt inom både kläder och utrustning. Säkerhetstänket är detsamma, du kommer ur stigbygeln tack vare den flexibla
 • Sadelgjord Horse Guard

  Sadelgjord Horse Guard
  Sadelgjord från Horse Guard med imiterad lammull. Sadelgjorden har dubbel resår i båda ändarna, D-ring för fäste av hjälptygel och rullspännen. Finns i flera storlekar.
 • Hansbo Sport Dressyrgjord Helux (40, Brun)

  Hansbo Sport Dressyrgjord Helux (40, Brun)
  Dressyrgjord i läder av bra kvalité från Hansbo Sport där utformningen är sådan att den fördelar trycket mot bröstmuskeln och på så sått ger hästen ett friare rörelsemönster. Resår på båda sidor och med en smidig kardborreknäppning
 • Sadelpad Acavallo Memory Foam, Brun

  Sadelpad Acavallo Memory Foam, Brun
  En extremt stötdämpande pad av mjukt minnesskum som formar sig efter hästen/sadeln och fyller ut där det behövs. Yttermaterialet är av mjukt mockaliknande tyg.
 • Stigbygel Sprenger System 4

  Stigbygel Sprenger System 4
  Sprenger stigbyglar System 4 som är ledad åt fyra håll, vilket gör att stigbygeln kan röra sig åt två håll samtidigt och är lätt att komma ur om olyckan skulle vara framme.
 • Dressyrgjord Event formsydd neopren 80 cm svart

  Dressyrgjord Event formsydd neopren 80 cm svart
  Formsydd dressyrgjord i neoprene från Event. Sadelgjorden har trippel elastik i båda sidorna och är försedd med svart resår samt rullspännen.
 • Freejump Soft Up Pro Plus (Svart/Bordeaux)

  Freejump Soft Up Pro Plus (Svart/Bordeaux)
  Freejump gör bra ännu bättre med helt nya Soft Up Pro Plus! Genom att behålla det som gjorde den tidigare modellen till en succé och förbättra viktiga funktioner som stötdämpning, säkerhet och komfort så har Freejump tagit ytterligare ett
 • Glen Gordon Sadelgjord Anatomisk (125, Brun)

  Glen Gordon Sadelgjord Anatomisk (125, Brun)
  Anatomiskt formad sadelgjord från Glen Gordon. Dubbla resårer på bägge sidorna. 
 • Horze sadelpad med fuskpäls

  Horze sadelpad med fuskpäls
  Liknar vår Horze Harleigh pad men till en bråkdel av priset. Detta är en modern och prisvärd lösning för mindre sadelpassningsproblem. Skydda hästens rygg med denna halkfria pad med andasfunktion, som hjälper till att hålla sadeln på plats. Prisvärd korrigeringshalvpad, som liknar Horze Harleigh pad, men till ett bättre pris. Detta är den idealiska lösningen för mindre sadelpassningsproblem. Denna pad höjer sadeln korrekt och ger en säker, bekväm passform. Ovansidan av padden har ett snyggt diamantquiltat mönster med fleeceundersida och fuskpälskant. Du kommer säkert också att tycka om Horze upphöjande ullpad #17601. Egenskaper: * Prisvärd korrigeringshalvpad som korrigerar sadelns läge * Diamantquiltat mönster * Sadelstroppar * Broderad Horze-logo längs ryggraden Teknisk beskrivning: Mått: 22" rygglängd, 10" fallängd (vid bredaste punkt) (56 cm x 25,5 cm). Tvättråd: Maskintvätt, ljummet vatten. Sträck och lägg ut plant för att torka.
 • Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm

  Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm
  Hela undersidan är av fårsinn med en ullhöjd på 30 mm. Ovansidan består av vår speciella schabraktextil. Försett med fickor för specialinlägg av kompositskum som vi även erbjuder. Med hjälp av dessa inlägg kan stoppningen anpassas efter sadeln. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 30 mm.
 • Equiline Safe Riding Cover Standard (Röd)

  Equiline Safe Riding Cover Standard (Röd)
  Covers i snygga standardfärger för Equilines S1 stigbyglar. Enkla att byta för att få en stigbygel som matchar resten av utrustningen eller för att sticka ut.
 • Tech Stirrups Venice (Svart/Guld)

  Tech Stirrups Venice (Svart/Guld)
  Venice stigbygel är utrustad med en revolutionerande säkerhetsanordning med hjälp av magneter. Om olyckan skulle vara framme öppnas en sektion av stigbygeln, vilket underlättar frisättningen av foten. Därefter tack vare en fjäder, kommer sekt
 • Gummiringar Three Horses Säkerhetsstigbygel, 2-pack

  Gummiringar Three Horses Säkerhetsstigbygel, 2-pack
  Gummiringar från Three Horses till säkerhetsstigbyglar. Gummiringarna säljs i par.
 • Stübben Stigbygel Fillis (11)

  Stübben Stigbygel Fillis (11)
  Stigbyglar i klassisk modell från Stübben. Rakt fäste för stigläder och tillverkade i rostfritt stål. Fotplattan kommer med en bredd på antingen 11 eller 12 centimeter.
 • Freejump Stigbyglar Air's (Marinblå, Lutande, Rakt)

  Freejump Stigbyglar Air's (Marinblå, Lutande, Rakt)
  Helt nya stigbyglar från Freejump med fokus på stötdämpning och komfort. Air's är Freejumps svar på mer traditionella stigbyglar, där plattan i sig är, enligt Freejump, den bäst dämpade på marknaden! Stigbyglarna går att anpassa på
 • Tech Stirrups Venice (Silver/Brun)

  Tech Stirrups Venice (Silver/Brun)
  Venice stigbygel är utrustad med en revolutionerande säkerhetsanordning med hjälp av magneter. Om olyckan skulle vara framme öppnas en sektion av stigbygeln, vilket underlättar frisättningen av foten. Därefter tack vare en fjäder, kommer sekt
 • Horze Anti-Slip sadelpad

  Horze Anti-Slip sadelpad
  Anti-slip effekten gör att sadeln hålls på plats. Detta underlägg placeras på hästen under schabrak och sadel. Teknisk beskrivning: Tillverkad av neopren '47 x 61 cm'.
 • Tech Stirrups Venice (Silver/Silver)

  Tech Stirrups Venice (Silver/Silver)
  Venice stigbygel är utrustad med en revolutionerande säkerhetsanordning med hjälp av magneter. Om olyckan skulle vara framme öppnas en sektion av stigbygeln, vilket underlättar frisättningen av foten. Därefter tack vare en fjäder, kommer sekt
 • Equiline Safe Riding Cover Standard (Cognac)

  Equiline Safe Riding Cover Standard (Cognac)
  Covers i snygga standardfärger för Equilines S1 stigbyglar. Enkla att byta för att få en stigbygel som matchar resten av utrustningen eller för att sticka ut.
 • Sadelgjord Event dressyr m resår svart 50 cm

  Sadelgjord Event dressyr m resår svart 50 cm
  Sadelgjord från Event avsedd för dressyr. Sadelgjorden är försedd med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar. Finns i flera olika storlekar.
 • Eskadron Sadelpad LAMMSKINN

  Eskadron Sadelpad LAMMSKINN
  Det här lammskinnsunderlaget finns för alla Eskadron-schabrak (P, PDL, VSS, VSD och DL). Det placeras direkt på hästens rygg i det så kallade sitsområdet. Underlaget fästes fram till sadelgjordsstropparna med hjälp av ett spänne. Det innebär att en liten kant av lammskinnet syns vid manken. Tack vare att det inte finns några sömmar eller kanter, bildas inga tryckpunkter på hästens rygg. Lammskinn är en naturprodukt som har självrengörande, värmereglerande och extremt pälsvänliga egenskaper. Du kan tvätta underlaget som vanligt. Lammskinnet håller längre om det borstas regelbundet och tvättas då och då med ett speciellt tvättmedel. Teknisk beskrivning: Eskadron Sadelpad LAMMSKINN.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 80 cm

  Dressyrgjord Hansbo brun 80 cm
  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Islandsstigbygel med gummiplatta dam rostfri

  Islandsstigbygel med gummiplatta dam rostfri
  Islandsstigbygel med gummiplatta.
 • Cottage Craft Flexi stigbygel med inlägg

  Cottage Craft Flexi stigbygel med inlägg
  Cottage Craft Flexi stigbygel med inlägg
 • Christ Premium Plus barbackasadel, fårskinn

  Christ Premium Plus barbackasadel, fårskinn
  Sätet består av äkta fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm, medan undersidan är försedd med fårskinn endast på mitten över ryggen. Fårskinnskuddar på sidorna ger bättre sits.Ett specialbomjärn som säljes separat, kan sättas in i fickan under det avtagbara fårskinnssätet. Med hjälp av stigbygelfästena på bomjärnet är det enkelt att använda stigbyglar för att sätta sig på hästen. Uttagbara kuddar på båda sidor av ryggraden ökar sittkomforten och skonar hästens rygg.Shetlandsstorlek säljs under produktnummer: 304750. Teknisk beskrivning: Premium Plus barbackasadel, fårskinn. Tvättråd: Tvättbar med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7".
 • Freejump Soft Up Classic (White/Choco)

  Freejump Soft Up Classic (White/Choco)
  Soft Up Classic är den senaste stigbygeln från kvalitetsmärket Freejump, där fokus ligger på att erbjuda en modern stigbygel men med tydlig kopping till klassisk design. Freejump Soft Up Classic är framtagen tillsammans med Pénélope Leprévos
 • Zilco Deluxe SS förbygel, distans

  Zilco Deluxe SS förbygel, distans
  Zilcos sortiment av tur/distans-artiklar består av vävd webbing med beläggning av sampolymer som gör dem härligt lättskötta, starka och snygga samt flexibla över ett brett temperaturområde. Deluxe-förbygeln för distansritt är vadderad med präglat PVC-material för extra komfort, tryckfördelning samt förebyggande av skavsår. Den har även lättare och starkare snabbknäppen för enkel hantering och en ring för fäste av martingal vid behov. Teknisk beskrivning: Bogrem: 41 cm - 53 cm Mankrem: 20 cm – 33 cm Gjordrem: 36 cm – 58 cm Dragrem: 15 cm - 25 cm.
 • Dressyrgjord svart 80 cm

  Dressyrgjord svart 80 cm
  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Kerbl Sadelgjordstunnel Fårskinn

  Kerbl Sadelgjordstunnel Fårskinn
  En gjordtunnel som du snabbt och enkelt kan sätta runt gjorden med hjälp av kardborre. Den skyddar gjorden från svett och smuts, och det mjuka fårskinnet gör det bekvämare för hästen. Bra för känsliga hästar. Storlek 80 x 14 cm
 • Globus Sport Teddyfodrad Anatomisk Dressyrgjord

  Globus Sport Teddyfodrad Anatomisk Dressyrgjord
  Formsydd sadelgjord med mjukt teddyfoder. Gjorden har elastiska ändar med silverfärgade rullspännen. Teddyfodret gör det extra bekvämt för hästen och minskar risken för skav. Storlekar: 50 cm, 60 cm. 70 cm
 • Horze sadelpad med fuskpäls

  Horze sadelpad med fuskpäls
  Liknar vår Horze Harleigh pad men till en bråkdel av priset. Detta är en modern och prisvärd lösning för mindre sadelpassningsproblem. Skydda hästens rygg med denna halkfria pad med andasfunktion, som hjälper till att hålla sadeln på plats. Prisvärd korrigeringshalvpad, som liknar Horze Harleigh pad, men till ett bättre pris. Detta är den idealiska lösningen för mindre sadelpassningsproblem. Denna pad höjer sadeln korrekt och ger en säker, bekväm passform. Ovansidan av padden har ett snyggt diamantquiltat mönster med fleeceundersida och fuskpälskant. Du kommer säkert också att tycka om Horze upphöjande ullpad #17601. Egenskaper: * Prisvärd korrigeringshalvpad som korrigerar sadelns läge * Diamantquiltat mönster * Sadelstroppar * Broderad Horze-logo längs ryggraden Teknisk beskrivning: Mått: 22" rygglängd, 10" fallängd (vid bredaste punkt) (56 cm x 25,5 cm). Tvättråd: Maskintvätt, ljummet vatten. Sträck och lägg ut plant för att torka.
 • Dressyrgjord Hansbo Sport (80 cm , Svart)

  Dressyrgjord Hansbo Sport (80 cm , Svart)
  Sadelgjord från Hansbo Sport där insidan mot hästens buk är tillverkad av mjukt skin. Syntet på utsidan för att underlätta rengöringen. Gjorden är även försedd med D-ring mitt på för enkelt kunna fästa tillexempel hjälptyglar. Dubbel e
 • Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 20 mm

  Christ Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 20 mm
  Hela undersidan är av fårsinn med en ullhöjd på 20 mm. Ovansidan består av vår speciella schabraktextil. Försett med fickor för specialinlägg av kompositskum som vi även erbjuder. Med hjälp av dessa inlägg kan stoppningen anpassas efter sadeln. Nylonytan motverkar det vanliga problemet med skav av sadelgjorden. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Western sadelpad, utan kardborreknäppning, ullhöjd 20 mm.
 • Freejump Soft Up Classic (Choco/Black)

  Freejump Soft Up Classic (Choco/Black)
  Soft Up Classic är den senaste stigbygeln från kvalitetsmärket Freejump, där fokus ligger på att erbjuda en modern stigbygel men med tydlig kopping till klassisk design. Freejump Soft Up Classic är framtagen tillsammans med Pénélope Leprévos
 • Christ Basic Plus barbackasadel, fårskinn

  Christ Basic Plus barbackasadel, fårskinn
  Sätet består av äkta fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm, medan undersidan är försedd med fårskinn endast på mitten. Sätet är försett med stoppade, uttagbara inlägg av kompositskum på båda sidor av ryggraden. Detta ökar först och främst sittkomforten för ryttaren samt skonar hästens rygg. För att förbättra jämvikten är det möjligt att fästa stigläder i D-ringar under sätet. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Shetlandsstorlek säljs under produktnummer: 304747.
 • Jin Stirrup Classic (Röd)

  Jin Stirrup Classic (Röd)
  Jin Stirrups är tillverkade av aluminium av högsta kvalite. Stigbygeln är ergonomisk utformad där plattan lutar 4 grader för att garantera utmärkt grepp och maximal stabilitet. Färgen på stigbygeln sitter väldigt bra och är väldigt svår a

Sadelns delar

En hästsadel har många olika delar. Det är bra att kunna namnen på dessa för att kunna prata med andra hästintresserade men också för att kunna läsa och förstå olika texter om hästar och hästutrustning. De viktiga delarna att känna till är framför allt Bom, Framvalv, Bakvalv, Bossor, Sadelkåpa, Bomspets och Sadelgjord.

Sadelns delar

Så passar du in en sadel på din häst

Det är bra att lära sig hur en sadel ska ligga på hästen. Inpassning och sadelutprovning ska utgå från sadelns stomme - bommen eller sadelträet. Det är viktigt att stommens form och storlek passar hästen under arbete.

Se till att hästen står rätt, på ett plant underlag och med normal kroppshållning. Passa in sadeln utan sadelgjord eller schabrak/vojlock.

Sadeln ska hålla ett jämnt tryck mot bossan, något som vi testar genom att lägga ena handen lätt på sadelns framvalv. Den andra handen för vi sen in i tunneln under valvet och handen dras sedan ner längs med bossan. Trycket ska då kännas vara lika hela vägen. Om sadeltrycket ökar längre ner är sadeln för smal.

En rak häst ska ha en rakare bom och en häst med mycket svank behöver en böjd sadelbom.

När sadeln ligger på är det viktigt att hästen får full rörelsefrihet för bogen. Bogbladen ska gå fria från sadeln något som både hästägare och ryttare måste försäkra sig om. En bra tumregel är att sadeln ska ligga två fingrars bredd bakom bogen. Denna regel kan justeras om man har en sadel med framåtskurna kåpor.

Med hjälp av sadelgjorden kan man fästa sadeln så att den inte glider varken fram eller bak. Här gäller det att testa sig fram.

En häst med hög hals måste man kontrollera för att inte sadelns framvalv kommer i kontakt med halsen. Här kan materialet i stoppningen bete sig lite olika där vissa sjunker ihop och andra är mer fasta.

Är du osäker kan du vända dig till speciella sadelutprovare som hjälper dig hitta rätt sadel för dig och din häst. Därefter kan du själv gå och köpa sadeln i en ridaffär eller online. Vissa ridbutiker tillhandahåller denna tjänst för att göra det enklare för sina kunder.

Förvara din sadel på rätt sätt

Läder har en tendens att torka om luften är för torr. Motsatt kan en lädersadel börja mögla om det är för fuktigt. Därför är det viktigt att man förvarar sin sadel i rätt miljö för att den ska hålla länge. Det finns sadelskydd som du kan köpa och ha på sadeln när den inte används.

Se också till att vårda lädret genom att använda bra lädervårdsprodukter. Sadelgjorden samlar på sig svett från hästen, så låt inte dessa ligga ovanpå sadeln då salt förstör skinnet.

Bomlös sadel

En del hästar kan ha en anatomi som gör att det är svårt att hitta en sadel som passar. Oftast beror det på att bommen begränsar hästen och inte passar till hästens form. I sådana fall finns det bomlösa sadlar.

Stoppa om och laga en sadel

Sadlar behövs stoppas om med jämna mellanrum för att passformen ska behållas. Det är bättre att göra omstoppning och vårda sadelutrustningen väl än att köpa nytt. Om din häst däremot ändrat sin muskulatur avsevärt behöver du i regel byta sadel helt.

Se till att rengöra och smörja din sadel regelbundet. När du gör det, kolla över sömmar och dylikt så att inget är på väg att gå sönder.

ileadilead