TopHorse » Hästutrustning » Sadel

Varumärken med sadel:

Sadel

Att hitta en sadel som passar kan vara svårt. Att sadeln som passar idag kanske inte gör det i framtiden försvårar beslutet ytterligare vilken ridsadel av alla sadlar som finns man ska köpa. En ung häst som fortfarande växer kan snabbt bygga på sig muskler. En gammal häst kan tappa form och då blir sadeln också missanpassad.

Gör därför en sadelutprovning innan du beställer en ny sadel. Du kan läsa om det längre ner här på sidan. Köp till en förbygel, stigbygel och en sadelgjord som håller sadeln på plats om du rider mycket i fält eller hoppar med din häst. För stötdämpning och tryckutjämniung finns det sadelpad att köpa.

Typer av hästsadlar

Läs mer och se exempel på galoppsadel, hoppsadel, dressyrsadlar eller barbackasadel.

Förslag på sadlar för hästar

Här följer nu ett urval av ridsadlar från flera olika sadelmärken. Om du vill läsa mer detaljer om en specifik hästsadel, klickar du dig enkelt vidare till produktpresentationen.

Populärt inom sadel

 • Förbygel elastisk Lippo Basic, Svart

  En kombinerad förbygel från Lippo med elastiska sidor och avtagbart martingal. Förbygeln har en praktisk snabbhake för sadelinfästningen.
 • Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt

  Kavalkade Caya anatomisk förbygel, 5-punkt
 • Sadelgjord John Whitaker Valencia Magplatta, Brun

  Sadelgjord i brunt läder med anatomisk magplatta från John Whitaker. Idealisk för hästar som slår sig mellan frambenen vid hoppning. 
 • PFIFF Alberto hoppsadel, svart

  Hoppsadel i högkvalitativt buffelläder med syntetiska läderdelar, mjukt, finstrukturerat övanläder, utmärkt hantverk, mjuk sits, kilbossor och öppen kanal. PFIFF hoppsadel Alberto är mer eller mindre gjord för hästar med rak rygg och inte för hög och bred manke. Alberto-sadeln har en fast bom med en bredd på ca 28 cm. Teknisk beskrivning: Sadelgjorden består av läder (toppskikt) och nylon.

Fler tips på sadel

 • Sadelgjord Horse Guard Dressyr

  En mjuk dressyrgjord från Horse Guard i nylon med fårskinnsimitation. Sadelgjorden har resår i båda ändar och d-ring för fäste av hjälptygel. Finns i flera storlekar.
 • Dressyrgjord Hansbo brun 70 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Sadelpad Hansbo Justerbar Ponny/Cob Svart

  Sadelpad med fickor där man kan justera höjden med hjälp av de medföljande ull-inläggen.
 • Sadelgjord i neopren Event anatomisk 120 cm svart

  Sadelgjord i neopren från Event i anatomisk modell, för att ge hästen extra rörelsefrihet.
 • Sprenger Fillis stigbygelinlägg, vita

  Sprenger Fillis stigbygelinlägg, vita. Teknisk beskrivning: Säljes i par.
 • Kerbl Fårskinnspad

  Denna sadelpad har en quiltad ovansida i bomull och är fodrad med mjukt fårskinn. Paden fungerar stötdämpande och tryckfördelande, och kan hjälpa till att förbättra sadelns passform. Kardborrefästen för stropparna.
 • Sadelgjord Event

  Neoprensadelgjord i en anatomisk modell som ger hästen extra rörelsefrihet. Gjorden har trippel elastik i båda ändar och rullspännen i järn.
 • Stigbygel Three Horses Säkerhet

  En säkerhetsstigbygel från Three Horses. Stigbygeln har gummiband i sidan och gummiplatta.
 • Sadelpad Acavallo Anatomisk

  Anatomisk gelpad som formar sig efter hästens rygg och manke. Sadelpaden passar till alla typer av sadlar, är tryckfördelande och stötabsorberande. Gelén är giftfri och är lätt att hålla ren.
 • Stigbygel rostfritt stål, länk i sidorna herr grå

  Stigbygel i rostfritt stål med gummiplatta och länk i sidorna. Stigbygeln är grå och finns i både herr och damstorlek.
 • Horze nyckelring med stigbygel

  Perfekt på alla hästälskares nyckelring! Denna snygga nyckelkedja har en fin, liten silverstigbygel som är fäst med kedja till nyckelringen. Detta är en fin present till alla och ett utmärkt sätt att snygga till din nyckelknippa! Egenskaper: * Fin, liten silverstigbygel som är fäst med kedja till nyckelringen * Perfekt liten present Teknisk beskrivning: 13 cm.
 • Christ Sadelpad

  Standard sadelpad har en utmärkt passform som gör sitt namn rätta. Rygglinjen är formad efter hästens rygg och undersidan är av fårskinn med en ullhöjd på ca 30 mm. Fästes i sadelgjorden med hjälp av kardborreknäppning. Schabraktextilen består av flera material som är invävda i varandra. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar
 • Dressyrgjord Hansbo brun 50 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Dressyrgjord svart 60 cm

  Dressyrgjord i skinn som ligger mjukt mot hästens buk.Dressyrgjorden är tillverkad i syntet på utsidan för att underlätta rengöringen.
 • Sadelpad Mattes Fårskinn Correction Dressyr, Svart/natur

  Mattes sadelpad i dressyrmodell med fårskinnspaneler, kant fram och bak, öppen kanal och Mattes unika korrektionssystem med fyra fickor för korrektionsbitar som används för att bygga upp under sadeln och justera så att sadeln ligger rätt samt minska felaktig belastning för hästen.
 • Eskadron Sadelpad LAMMSKINN

  Det här lammskinnsunderlaget finns för alla Eskadron-schabrak (P, PDL, VSS, VSD och DL). Det placeras direkt på hästens rygg i det så kallade sitsområdet. Underlaget fästes fram till sadelgjordsstropparna med hjälp av ett spänne. Det innebär att en liten kant av lammskinnet syns vid manken. Tack vare att det inte finns några sömmar eller kanter, bildas inga tryckpunkter på hästens rygg. Lammskinn är en naturprodukt som har självrengörande, värmereglerande och extremt pälsvänliga egenskaper. Du kan tvätta underlaget som vanligt. Lammskinnet håller längre om det borstas regelbundet och tvättas då och då med ett speciellt tvättmedel. Teknisk beskrivning: Eskadron Sadelpad LAMMSKINN.
 • Catago Gel Pad

  En anatomiskt formad gelsadelpad från Catago. Perforerad för god ventilation så att överskottsvärmen från hästens rygg kan ledas ut. Gelpad som avlastar ryggen, stötdämpar och gör att sadeln ligger korrekt. Padden kan också hjälpa till at
 • Jacson Förbygel Corona

  Mjukt fodrad förbygel med elastisk avtagbar martingal. Dubbla sadelfästen och snabbknäppe. Mässingfärgade spännen och sömmar i kontrastfärg.
 • Sprenger stigbygelinlägg till 44288 Gummi 12 cm

  Sprenger stigbygelinlägg till 44288 Gummi 12 cm
 • Stigbygel Sprenger System 4

  Sprenger stigbyglar System 4 som är ledad åt fyra håll, vilket gör att stigbygeln kan röra sig åt två håll samtidigt och är lätt att komma ur om olyckan skulle vara framme.
 • Zilco montésadel 950 g, lack

  Montrésadlar är gjorda av samma slitstarka och lättskötta material som våra världsberömda galopp- och träningssadlar är. Zilcos syntetiska material är lättskött utan att bli varken hårt eller blankt och kan inte ens jämföras med vanliga lädersadlar. Alla sadlar har syntetisk bom med 2-årsgaranti som är praktiskt talat oförstörbar vid normalt bruk. Alla våra montésadlar har nu en skåra i sadelknappen för fäste av checkremmens unikoppling via en valfri montéuppkäkkoppling (köpes separat). De har även en D-ring bak för fäste av ryggstycke. Denna högglansiga modell är snygg, lättskött och slitstark. Med stängda stigläderfästen och 18.5 mm syntetiska gjordstroppar.
 • Sadelgjord i läder svart 100 cm

  Anatomisk arbetad sadelgjord i läder med fodring. Sadelgjorden är i svart utförande och är utrustad med trippel resår i båda ändar samt D-ring för fäste av till exempel martingal.
 • Zilco Exercise smooth montésadel 3,5 kg

  Nu tillverkat av Zilcos nya supermjuka syntetiska läder, som inte bara är extremt slitstarkt, utan även mycket behagligt. Designad för banträning, men passar även utmärkt för tävling och hinderlopp. - quick release stigbygelfäste - 22 mm kromläderstroppar - stoppade bossor.
 • Christ Ultra sadelpad

  Ultra sadelpad har en undersida av fårskinn (ullhöjd 30 mm) förutom längs ryggraden. Rygglinjen är formad efter hästens rygg. Fästes i sadelgjorden med hjälp av kardborreknäppning. Schabraktextilen består av flera material som är invävda i varandra. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Kan även torktumlas. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Ultra sadelpad.
 • Christ Sadelpad, kant

  En klassiker under sadelpadden. Heltäckande fårskinn på undersidan (30 mm ullhöjd).Ovansidan är gjord av vår speciella schabraktextil. Fästes i sadeln med hjälp av kardborreknäppning. Fårskinnskanten bak ger extra kantskydd samt innehar även en estetisk funktion. På framsidan formar fårskinnsfällen en kant för att underlätta sadelplaceringen. Kan maskintvättas med ett särskilt tvättmedel för fårskinn. Vi rekommenderar vårt tvättmedel "C7" Vänligen följ våra tvättanvisningar Teknisk beskrivning: Sadelpad, kant.
 • Stigbygelgummi, 120 mm

  Stigbygelinlägg som passar stigbyglar i Fillis-modell eller andra stigbyglar med undersänkt/bred fotplatta. Inlägget är 120 mm.    
 • Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt

  Kavalkade Diandro förbygel, 3-punkt
 • Cottage Craft Flexi stigbygel med inlägg

  Cottage Craft Flexi stigbygel med inlägg
 • Kerbl Anatomisk Dressyrgjord syntet

  En sadelgjord i mjukt syntetmaterial som är formad för att öka hästens rörelsefrihet. Passar bra till dressyrsadlar och bomlösa sadlar. Finns i följande storlekar: 50 cm (20''), 60 cm (24''), 70 cm (28'')
 • Sadelgjord Resår

  Sadelgjord med resår i båda sidorna och rullspännen på samtliga gjordar.
 • Kincade Elastic Showjumping förbygel II

  Elastic Show Jumping förbygel från Kincade är tillverkad av 2 tums resår och fästen med spännen i sadeln. Förbygeln förhindrar att sadeln glider och tillåter samtidigt rörelsefrihet vid hoppning. Finns i två snygga färger.
 • Dressyrgjord Event formsydd neopren 70 cm svart

  Formsydd dressyrgjord i neoprene från Event. Sadelgjorden har trippel elastik i båda sidorna och är försedd med svart resår samt rullspännen.
 • Sadelgjord Event dressyr m resår svart 60 cm

  Sadelgjord från Event avsedd för dressyr. Sadelgjorden är försedd med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar. Finns i flera olika storlekar.
 • Sadelgjord JW Valencia Vadderad, Brun

  John Whitaker sadelgjord är tillverkad av tjockt stoppat läder som fördelar trycket jämnt på undersidan av hästen.
 • Sadelgjord med magplatta svart 120 cm

  Sadelgjord i läder med fast magplatta försedd med D-ringar och karbinhake för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Sadelgjord Event med resår svart 140 cm

  Sadelgjord från Event med resår i båda sidorna samt rullspännen på samtliga gjordar.
 • Sadelgjord i neopren Event anatomisk 110 cm svart

  Sadelgjord i neopren från Event i anatomisk modell, för att ge hästen extra rörelsefrihet.
 • Horze läderrem till säkerhetsstigbygel

  Byt ut läderremmarna på dina Peacock-stigbyglar vid behov. Kraftiga ersättningsremmar för säkerhetsstigbyglar, vilka är nödvändiga för att hålla dem starka och säkra. Dessa läderremmar är hållbara och tål tuffa tag. Egenskaper: * Byt snabbt och enkelt på Peacock-säkerhetsstigbyglar * Ha ett extra par hemma för säkerhetsskull Teknisk beskrivning: LäderPar. Tvättråd: Torka med fuktig svamp och använd läderrengöring vid behov.
 • Sadelgjord Hansbo anatomisk brun 140 cm

  Sadelgjord i mjukt skinn, försedd med D-ring mitt på för fäste av eventuella hjälptyglar.
 • Dressyrgjord Event formsydd neopren 65 cm svart

  Formsydd dressyrgjord i neoprene från Event. Sadelgjorden har trippel elastik i båda sidorna och är försedd med svart resår samt rullspännen.
 • Gummiring till stigbygel, 2-pack

  Gummiring till säkerhetsstigbygel. Säljs i par.
 • Sadelgjord Horse Guard

  Sadelgjord från Horse Guard med imiterad lammull. Sadelgjorden har dubbel resår i båda ändarna, D-ring för fäste av hjälptygel och rullspännen. Finns i flera storlekar.
 • Kavalkade Lorenz förbygel

  Kavalkade Lorenz förbygel
 • Stigbygel Sprenger Bow Balance

  Optimalt balanserad stigbygel med System 4 och bredare stigbygelplatta för extra komfort och balans. Stigbygeln ger dig svikt i varje steg hästen tar vilket skonar dina leder och ligament.
 • Stigbygel Fillis dam

  Rostfri stigbygel med gummiplatta, i damstorlek. Säljs i par.
 • Sadelgjordsunderlägg 60 cm svart/gul

  Sadelgjordsunderlägg med gul teddy som är mjuk och skön för hästen. Sadelgjordsunderlägget försluts av sadelgjorden med hjälp av en kardborre.
 • Sadelpad Acavallo Memory foam Gel, Svart

  Gel och minnesskum i en oslagbar kombination! En sadelpad med anti-slip gel och mjukt stötdämpande minnesskum klätt i mjukt och lyxigt mockatyg. 
 • Stigbygel typ fillis rostfri m. gummiplatta dam

  Stigbygel från Hansbo Sport i rostfritt stål typ fillis med gummiplatta. Finns i både herr och dam storlek.
 • Sadelpad Acavallo Memory Foam, Brun

  En extremt stötdämpande pad av mjukt minnesskum som formar sig efter hästen/sadeln och fyller ut där det behövs. Yttermaterialet är av mjukt mockaliknande tyg.
 • Back on Track Teddy Sadelpadd

  Sadelpadd i vojlocksmodell från Back on Track i mjuk teddyfleece och insida i polyamid-Welltex®. Welltex® är ett unikt material för Back On Track med keramiska egenskaper och återreflekterar kroppsvärmen i form av infraröd värme. Värmen

Sadelns delar

En hästsadel har många olika delar. Det är bra att kunna namnen på dessa för att kunna prata med andra hästintresserade men också för att kunna läsa och förstå olika texter om hästar och hästutrustning. De viktiga delarna att känna till är framför allt Bom, Framvalv, Bakvalv, Bossor, Sadelkåpa, Bomspets och Sadelgjord.

Sadelns delar

Så passar du in en sadel på din häst

Det är bra att lära sig hur en sadel ska ligga på hästen. Inpassning och sadelutprovning ska utgå från sadelns stomme - bommen eller sadelträet. Det är viktigt att stommens form och storlek passar hästen under arbete.

Se till att hästen står rätt, på ett plant underlag och med normal kroppshållning. Passa in sadeln utan sadelgjord eller schabrak/vojlock.

Sadeln ska hålla ett jämnt tryck mot bossan, något som vi testar genom att lägga ena handen lätt på sadelns framvalv. Den andra handen för vi sen in i tunneln under valvet och handen dras sedan ner längs med bossan. Trycket ska då kännas vara lika hela vägen. Om sadeltrycket ökar längre ner är sadeln för smal.

En rak häst ska ha en rakare bom och en häst med mycket svank behöver en böjd sadelbom.

När sadeln ligger på är det viktigt att hästen får full rörelsefrihet för bogen. Bogbladen ska gå fria från sadeln något som både hästägare och ryttare måste försäkra sig om. En bra tumregel är att sadeln ska ligga två fingrars bredd bakom bogen. Denna regel kan justeras om man har en sadel med framåtskurna kåpor.

Med hjälp av sadelgjorden kan man fästa sadeln så att den inte glider varken fram eller bak. Här gäller det att testa sig fram.

En häst med hög hals måste man kontrollera för att inte sadelns framvalv kommer i kontakt med halsen. Här kan materialet i stoppningen bete sig lite olika där vissa sjunker ihop och andra är mer fasta.

Är du osäker kan du vända dig till speciella sadelutprovare som hjälper dig hitta rätt sadel för dig och din häst. Därefter kan du själv gå och köpa sadeln i en ridaffär eller online. Vissa ridbutiker tillhandahåller denna tjänst för att göra det enklare för sina kunder.

Förvara din sadel på rätt sätt

Läder har en tendens att torka om luften är för torr. Motsatt kan en lädersadel börja mögla om det är för fuktigt. Därför är det viktigt att man förvarar sin sadel i rätt miljö för att den ska hålla länge. Det finns sadelskydd som du kan köpa och ha på sadeln när den inte används.

Se också till att vårda lädret genom att använda bra lädervårdsprodukter. Sadelgjorden samlar på sig svett från hästen, så låt inte dessa ligga ovanpå sadeln då salt förstör skinnet.

Bomlös sadel

En del hästar kan ha en anatomi som gör att det är svårt att hitta en sadel som passar. Oftast beror det på att bommen begränsar hästen och inte passar till hästens form. I sådana fall finns det bomlösa sadlar.

Stoppa om och laga en sadel

Sadlar behövs stoppas om med jämna mellanrum för att passformen ska behållas. Det är bättre att göra omstoppning och vårda sadelutrustningen väl än att köpa nytt. Om din häst däremot ändrat sin muskulatur avsevärt behöver du i regel byta sadel helt.

Se till att rengöra och smörja din sadel regelbundet. När du gör det, kolla över sömmar och dylikt så att inget är på väg att gå sönder.