Hästliniment

Det finns flera sorters liniment som används på hästar. En del hästliniment ger en kylande effekt och kan användas akut på skador. Andra verkar först kylande för att sen ge värme och används på skadade, ömmande muskler för att förebygga inflammation och svullnad. Den tredje formen av liniment smörjer man på före arbete för att underlätta uppvärmning av musklerna.

Populärt inom hästliniment

 • Liniment Trikem Radital Gel, 250 ml

  Liniment Trikem Radital Gel, 250 ml
  Trikem Radital är ett effektivt, dubbelverkande liniment som ger lindring vid tillfällig smärta i hästens muskler och leder samt ökar blodcirkulationen.
 • Liniment Trikem Radital Flytande, 250 ml

  Liniment Trikem Radital Flytande, 250 ml
  Trikem Radital är Sveriges mest sålda liniment, använt i över 50 år. På hästar har Radital Liniment mycket god effekt på gallor.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500 ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500 ml
  Hästliniment i gelform utvunnet ur arnikablommor. Lämplig vid massage av hästens stora muskelgrupper.
 • Hästliniment Fyra Ess, 500 ml

  Hästliniment Fyra Ess, 500 ml
  Liniment som snabbt tränger in i huden på din häst. Ökar transport av slaggprodukter i samband med massage efter träning och tävling.

Fler tips på hästliniment

 • Liniment Eclipse Biofarmab Red, 0,5 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Red, 0,5 l
  Milt, dubbelverkande massageliniment från Eclipse Biofarmab för sporthästens muskler, leder och senor. 0 timmars tävlingskarens.
 • MSM 2-Effektliniment för hästar

  MSM 2-Effektliniment för hästar
  Med Black Horse 2-teholiniment behandlas hästensleder, senor och muskler efter hård träning.Först har den en kylande effekt som sänker svullnad, värme som uppståttpå grund av ansträngning och inflammation.Sedan börjar dom eteriska oljornas
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 1 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 1 l
  Eclipse Biofarmab Arnika är ett rent arnikaliniment utvunnet ur arnikablommor. Perfekt för skötsel av tävlingshästens ben och muskler.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 1 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 1 l
  Rent Arnikaliniment av högsta kvalité i gelform från arnikablommor. Ett utmärkt massageliniment för hästens muskler.
 • NAF cooling wash- 500 ml

  NAF cooling wash- 500 ml
  NAF cooling wash är en kylande linimenttvätt som tvättar bort hästens smuts och svett efter varma och svettiga dagar, passar även utmärkt till efter träningspassen. Utformad för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler.Instrukt
 • Liniment Trikem Ice Gel, 1 l

  Liniment Trikem Ice Gel, 1 l
  Snabbverkande karensfri kylgel som ger en effektiv djupverkande kyla. Används efter tävling på svullnader eller skador i hästens muskler och leder.
 • Trikem Arnica Gel - 1000 ml

  Trikem Arnica Gel - 1000 ml
  Trikem Arnica är ett välgörande liniment för muskler och leder hos din häst. Det är en mild, naturligt arnrika baserad på Montana-extrakt som traditionellt använts för vård av senor, muskler, leder och benhinnor.Använd som massagevätska e
 • Liniment Emin Blue Lotion 1050 ml

  Liniment Emin Blue Lotion 1050 ml
  Blue Lotion är ett populärt massageliniment för häst, med goda effekter. Linimentet är först kylande och sedan värmande.
 • Liniment Emin Arnika Gel 520 ml

  Liniment Emin Arnika Gel 520 ml
  Arnika Gel från Emin är ett liniment med mycket goda egenskaper. Ett hästliniment med naturlig råvara och hög effekt.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Ice Gel, 1 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Ice Gel, 1 l
  Kylande liniment av högsta kvalitet för hästens muskler, leder och senor. Lätt och smidig att massera in och ger en behagligt kylande känsla.Observera att det är 96 timmars tävlingskarens
 • Trikem Sport Radital Ice Gel 1000 ml

  Trikem Sport Radital Ice Gel 1000 ml
  Kylgel som är både snabbverkande och effektiv. Kan användas vid svullnader eller skador i muskler och leder, samt efter tävling och träning. Kylan kommer att lindra den tillfälliga smärtan samt minska blödning vid bristningar i muskler. Denna
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 0,5 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 0,5 l
  Eclipse Biofarmab Arnika är ett rent arnikaliniment utvunnet ur arnikablommor. Används vid skötsel av tävlingshästens ben och muskler.
 • NAF Ice Cool 3kg

  NAF Ice Cool 3kg
  Kyllera NAF Ice Cool är en extremt effektiv 24 timmars verkande kyllera. Leran innehåller en blanding av naturliga lerarter samt Arnika, Trollhassel & Pepparmintolja. En kylande lera som verkar omedelbart och i 24 h framåt. NAF Ice Cool kylle
 • Trikem Sport Radital Competition Gel 1000 ml

  Trikem Sport Radital Competition Gel 1000 ml
  Detta är en dubbelverkande linimentgel från Trikem Sport i serien Radital Pro Selection. Den är dubbelverkande genom att den först ger en kylande effekt för att sedan övergå till att ge en behaglig, avslappnande och långtidsverkande värmande
 • Liniment Emin Blue Lotion 520 ml

  Liniment Emin Blue Lotion 520 ml
  Blue Lotion är ett populärt massageliniment för häst, med goda effekter. Linimentet är först kylande och sedan värmande.
 • SwedenCare Nutri Balm Cooling gel - 2 kg

  SwedenCare Nutri Balm Cooling gel - 2 kg
  Inte bara hästens ben kan bli varma och trötta efter ett hårt träningspass, utan hela kroppen.NutriBalm är ett unikt alternativ till traditionell ler-behandling. Nutri Balm är inte bara kylande, utan hjälper till att minska svullnader och mini
 • Swede Clay 2kg- Kylande Benlera

  Swede Clay 2kg- Kylande Benlera
  Swede Clay är lika användbar efter hårda ansträngningar som i din dagliga skötsel av din häst. Framförallt är denna riktad till hårt arbetande tävlingshästar eller hästar i hård träning. Det är en lera med unik sammansättning som abso
 • Liniment Trikem Competition Gel, 1 l

  Liniment Trikem Competition Gel, 1 l
  Ett effektivt, dubbelverkande och karensfritt liniment med initial kylande effekt. Därefter långtidsverkande behaglig och avslappnande värme som är välgörande för hästens muskler, senor och leder. 
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue 1 l

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue 1 l
  Eclipse Biofarmab Blue är ett massageliniment i gelform för hästar. Verkar först kylande, därefter värmande.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue 250 ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue 250 ml
  Massageliniment i gelform för hästar. Verkar först kylande, därefter värmande. Finns i två olika storlekar.
 • Liniment Emin Arnika Gel 1050 ml

  Liniment Emin Arnika Gel 1050 ml
  Arnika Gel från Emin är ett liniment med mycket goda egenskaper. Ett hästliniment med naturlig råvara och hög effekt.
 • Super-Cool från Parisol

  Super-Cool från Parisol
  Naturliga växtextrakt har en lindrande, kylande och avslappnande effekt på muskler, senor och leder. Särskilt lämplig att använda på utsatta områden, så som ben och sedelområdet, efter träning. Storlek: 500 ml

Användning av hästliniment på människor

Även om hästars och människors hud är olika finns det många hästliniment som går bra att använda på människor. Radital Liniment är en produkt som använts i över 50 år och anses av många vara det mest effektiva och bästa linimentet.

Om man har spända och ömmande muskler är liniment ett bra alternativ för att återhämta sig snabbare tillsammans med massage. Man skulle kunna tro att hästliniment är starkare för att hästar är stora men faktum är att många liniment för hästar är lite svagare. Deras hud är väldigt känslig så man brukar massera med milt liniment.

Anledningen till varför människor ens tänkt tanken att ta ett hästliniment är på grund av priset. Literpriset på hästlinimentet är betydligt lägre än en liten tub du köper på apoteket.

Värmesalva, kylgel och arnica gel för hästar

Kärt barn har många namn, eller är det skillnad på värmesalvor, kylgeler och vad är egentligen Arnika?

Ett liniment kan vara både kylande och värmande. Den första känslan när man smörjt på är ofta en kylande känsla. Efter ett tag träder värmekänslan in och varar ett bra tag.

Direkt efter en skada kan man minimera inflammationen genom att applicera kyla på det skadade området. Då är det bra med kylgel som smörjs på eller en kylpåse som hålls mot eller binds fast med bandage.

Arnika (arnica) är en växt som man gör tinkturer på. Extraktet från växten, som också kallas för Slåttergubbe eller Hästfibbla, har en god effekt på muskelvärk. Den har används som medicinalväxt under lång tid. Den förekommer i en del hästliniment eller som gel och kan då vara en av flera aktiva beståndsdelar.

Så fungerar hästlinimentet

Exakt hur liniment funkar finns det lite olika teorier bakom. Dels kan det vara på grund av aktiva beståndsdelar som har smärtlindrar effekt i sig själva. Det kan också vara något som går genom det som inom smärtfysiologi kallas för Gate Control Theory. Den teorin berör nervimpulser och hjärnans tolkning av känselintryck.

Impulser kan komma från många olika receptorer samtidigt men teoriskt anser man att det bara finns tolkningsutrymme för en bestämd mängd. Genom att konkurrera ut intrycken från receptorer av smärta med nervimpulser från termoreceptorer kan man minska känslan av att det gör ont.

Liniment som t.ex. Tigerbalsam innehåller kamfer, vilket verkar ökande på blodcirkulationen. Det innehåller också menthol som ger en kylande känsla. Dessa två ingredienser har lite olika syften som tillsammans minskar smärtan både på kort och lång sikt. Hästliniment kan också innehålla den här typen av ämnen.

ilead