Hästliniment

Det finns flera sorters liniment som används på hästar. En del hästliniment ger en kylande effekt och kan användas akut på skador. Andra verkar först kylande för att sen ge värme och används på skadade, ömmande muskler för att förebygga inflammation och svullnad. Den tredje formen av liniment smörjer man på före arbete för att underlätta uppvärmning av musklerna.

Populärt inom hästliniment

 • Trikem Sport Trikem Radital Liniment

  Trikem Sport Trikem Radital Liniment
  Hästkuren för ömma muskler Sveriges mest sålda liniment, använt på djur och människor i över 50 år. Radital Liniment är ett effektivt, dubbelverkande liniment som lokalt ökar blodgenom-strömningen, minskar återhämtningstiden och ger lindring vid tillfällig smärta. På häst har den god effekt på gallor. Liniment har använts i 1000-tals år för att förebygga och lindra besvär i muskler, senor och leder. RADITAL anses som marknadens mest effektiva liniment och verkar initialt kylande för att sedan övergå till långvarig jämn värme. Används flitigt inom elitidrott, motion, av massörer och fysioterapeuter och inom äldrevård. RADITAL har en mycket stark position för häst, där framför allt travet och galoppen använder den dagligen. Finns både flytande och i gelform, där den flytande ofta används på djur eftersom den lättare tränger ner i pälsen. Gelformen uppskattas av dem som masserar in linimentet lokalt och är lite lättare att använda på människa. AnvändningMjuka och smidiga muskler är den bästa försäkringen mot skador och förslitningar. Före träning är behandling med liniment ett utmärkt sätt att förbereda och värma musklerna innan den fysiska uppvärmningen. Efter träning appliceras Radital Liniment inför natten för långvarig behaglig värme som hjälper musklerna till snabb återhämtning. Radital Liniment används ofta vid generell muskelsmärta eller trötthet, där den välgörande värmen skapar avslappning och välbefinnande. Stryk eller spraya på och massera in tills linimentet har absorberats. OBS! Var försiktig vid bandagering på djur. Felaktig användning kan ge blistringseffekt. DoseringMängden liniment är högst individuellt. Smörj in med viss försiktighet och öka mängden för större effekt. Värmen kommer efter cirka 10 minuter, så ta det lugnt i början innan du lärt dig hur linimentet fungerar bäst. INNEHÅLL Egenskaper: * Menthol * Kamfer * Eucalyptol * Etanol * Vatten * Färg E102
 • Liniment Trikem Radital Gel, 250 ml

  Liniment Trikem Radital Gel, 250 ml
  Trikem Radital är ett effektivt, dubbelverkande liniment som ger lindring vid tillfällig smärta i hästens muskler och leder samt ökar blodcirkulationen.
 • Pharmacare Pharma Arnica Hot, 1000 ml

  Pharmacare Pharma Arnica Hot, 1000 ml
  Värmande och avslappnande örtliniment för bruk före och efter ansträngning och transport. Påskyndar återhämtning med värmande effekt. Värmer upp musklerna innan träning eller efter transport. Avslappnar stela och ömma muskler och leder. Egenskaper: * Värmande och avslappnande * Mjukar upp stela muskler * Påskyndar återhämtning Teknisk beskrivning: Ingredients: Aqua, Isopropyl alcohol, Hydroxyethyl acrylate, E130 (color), E133 (color), Kaneli poistettu, Mentha Piperita oil, Hamamelis Virginiana, Arnika Montana flower extract. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Undvik kontakt med ögonen. Bör ej förtäras. Förvaras utom räckhåll för barn. Användning:Appliceras direkt på hästens hud på det drabbade området.
 • Trikem Sport Trikem Radital Linimentti

  Trikem Sport Trikem Radital Linimentti
  Hästkuren för ömma muskler Sveriges mest sålda liniment, använt på djur och människor i över 50 år. Radital Liniment är ett effektivt, dubbelverkande liniment som lokalt ökar blodgenom-strömningen, minskar återhämtningstiden och ger lindring vid tillfällig smärta. På häst har den god effekt på gallor. Liniment har använts i 1000-tals år för att förebygga och lindra besvär i muskler, senor och leder. RADITAL anses som marknadens mest effektiva liniment och verkar initialt kylande för att sedan övergå till långvarig jämn värme. Används flitigt inom elitidrott, motion, av massörer och fysioterapeuter och inom äldrevård. RADITAL har en mycket stark position för häst, där framför allt travet och galoppen använder den dagligen. Finns både flytande och i gelform, där den flytande ofta används på djur eftersom den lättare tränger ner i pälsen. Gelformen uppskattas av dem som masserar in linimentet lokalt och är lite lättare att använda på människa. Teknisk beskrivning: DoseringMängden liniment är högst individuellt. Smörj in med viss försiktighet och öka mängden för större effekt. Värmen kommer efter cirka 10 minuter, så ta det lugnt i början innan du lärt dig hur linimentet fungerar bäst.Egenskaper:Menthol.Kamfer.Eucalyptol.Etanol.Vatten.Färg E102. Användning:AnvändningMjuka och smidiga muskler är den bästa försäkringen mot skador och förslitningar. Före träning är behandling med liniment ett utmärkt sätt att förbereda och värma musklerna innan den fysiska uppvärmningen. Efter träning appliceras Radital Liniment inför natten för långvarig behaglig värme som hjälper musklerna till snabb återhämtning. Radital Liniment används ofta vid generell muskelsmärta eller trötthet, där den välgörande värmen skapar avslappning och välbefinnande. Stryk eller spraya på och massera in tills linimentet har absorberats. OBS! Var försiktig vid bandagering på djur. Felaktig användning kan ge blistringseffekt.

Fler tips på hästliniment

 • Blue Hors Super Cool 4 kg

  Blue Hors Super Cool 4 kg
  Kylande lera som appliceras efter hård träning eller vid svullnad (första 24 timmarna). Kyler, mjukar upp och förhindrar svullnad och gallor. Absorberar värme från hästens ben. Egenskaper: * Kylande lera. Minskar svullnad och gallor * För akut trauma, överansträngning och efter hård träning * Absorberar värmen från hästens ben, vilket ger längre och djupare kyleffekt
 • Kavalkade Argiletz grön lera, pasta

  Kavalkade Argiletz grön lera, pasta
  Grön lera är en vacker och naturligt torkad lera. Rik på mineraler och spårämnen, och kan användas för hästar i följande situationer:• Efter intensiv träning.• I förebyggande syfte mot svullnad i leder eller på benen.• För ytlig behandling av inflammerade leder.• För sårbehandling.Generellt bruk 2 gånger om dagen. Antal behandlingar kan även ökas beroende på svullnadens omfattning. Rekommenderad behandlingstid är 1-2 månader. Lätt rörelse under behandlingsperioden brukar vara möjlig utan problem. Grön lera främjar även läkningen på dåligt läkande sår. Vid applicering direkt på såret ser det till att såret läker bättre och stänger sårets yta. Även bildning av svallkött kan förebyggas med hjälp av grön lera. Pastan är lätt att applicera på svårtåtkomliga områden, som under buken eller på hästens armbåge.Naturlig grön lera är inte bara bra för hästen, utan kan även användas på människor utan problem.
 • Trikem Sport Trikem Radital Kylgel, 600 ml

  Trikem Sport Trikem Radital Kylgel, 600 ml
  Ger effektiv och djupverkande kyla RADITAL Kylgel är snabbverkande med djupgående kyla för vård av mindre bristningar direkt efter hård ansträngning. Med kylning minskar genomströmningen i blodsystemet så att mindre blödningar i huden och ytliga vävnader kan läka snabbare. Målsättningen är att ett minskat läckage i vävnaderna ger snabbare återhämtning och rehabilitering. Därför är det viktigt att kylningen sker så snabbt som möjligt i anslutning till de förmodade bristningarna. Blod som kommer ut i vävnaden orsakar större skada eftersom vävnad också förstörs av blödningen. Kyla ger även en effektiv lindring av smärta som uppstår av den svullnad i vävnaden som blödningen orsakar. Kylgel kan appliceras återkommande under någon timma. Därefter kan man med fördel använda RADITAL Liniment för att åter öka blodgenomströmningen och snabba upp återhämtningstiden. Vid behandling av större bristningar rekommenderas hård bandagering som effektivt minskar blödningar. I dessa fall är kylgel inte att rekommendera eftersom kylan dels inte når tillräckligt djupt men även för att kyleffekten uppstår av att värme avleds från huden, vilket förhindras av bandagering. I dessa fall bör man istället använda kylpåse som läggs under bandaget. Teknisk beskrivning: Dosering: RADITAL Kylgel används normalt med riklig applicering men kan även appliceras återkommande med cirka 30 minuters mellanrum för längre kylande effekt.INNEHÅLL:Menthol.Eucalyptol.Etanol.Karbomer.Propylenglykol.Vatten.Färg E131. Användning:Användning: RADITAL Kylgel är avsedd för daglig vård efter hård träning och används endast för att minska mindre blödningar i de yttre vävnaderna. På hästar är kylgel väl beprövat med goda resultat för vård av hästens ben. Masseras in på önskat område i direkt anslutning till hårt arbete eller skada. Skall endast appliceras på oskadad hud.
 • Emin Red Lotion 1050 ml

  Emin Red Lotion 1050 ml
  Snabbverkande massageliniment som har god universal effekt, men som huvudsakligen är framtaget för muskler.
 • Liniment Blue Eclipse Biofarmab (1L)

  Liniment Blue Eclipse Biofarmab (1L)
  Massageliniment för tränande och tävlande hästars muskler, leder och senor. Ger först en kylande effekt och sedan värmande, kan användas med eller utan bandage. 96 timmars tävlingskarens.
 • Hilton Herbs Muscle Magic 250 ml

  Hilton Herbs Muscle Magic 250 ml
  Muscle Magic formulerades ursprungligen för distanshästar och innehåller tinkturer och oljor inklusive arnika. Egenskaper: * En lugnande örtlotion som är lätt att applicera * Perfekt att använda före, under eller efter ansträngande träning * Användning i samband med massage eller fysioterapi * Kan användas till både hästar och hundar Teknisk beskrivning: Innehåller: Vattenbaserad krämbas. Arnika-tinktur. Vallörtstinktur. Lavendel eterisk olja. Rosmarin eterisk olja. Användning:Masseras in. Innehåller Arnika-tinktur så bör inte användas på öppna sår.
 • Liniment Blue 250 ml

  Liniment Blue 250 ml
  Massageliniment för sporthästens muskler, leder och senor. Används som förberedelse för träning och tävling.
 • Racing Liniment Emin 1 liter

  Racing Liniment Emin 1 liter
  Racing Liniment är ett antiseptiskt och uppmjukande allround-liniment, med en kombination av värmande och kylande egenskaper. Vanliga användningsområden är exempelvis ben, leder, kotor, bogar och muskler.
 • Horse Master HorseMaster Tendileg Gel, 500 ml

  Horse Master HorseMaster Tendileg Gel, 500 ml
  Gel för senor och leder. TENDILEG GEL är ett massagegel för senor, leder och muskler:- i förebyggande syfte inför tävling och lopp.- för återhämtning tills förbättring, 2 ggr/dag.Utan harpagophytum. Denna produkt ersätter HARPAGOGEL.Egenskaper:TENDILEG GEL är ett utvändigt gel för lindring av hetta och tillfällig träningsvärk i senor, leder och muskler.TENDILEG GEL är en komplett formula med organiskt svavel, hyaluronsyra, blåstång och eteriska oljor (rosmarin, lagerblad, arnika, torkad kryddnejlika, eukalyptus). Ger snabb, kortvarig lindring vid mindre ömhet och stelhet i benen. Teknisk beskrivning: Ingredienser:|Vatten, organisk kisel, hyaluronsyra, blåstång, rosmarinolja, lagerbladolja, arnika,|extrakt av torkad kryddnejlika, eukalyptus, bindemedel, konserveringsmedel.
 • Absorbine Embrocation Liquid VetLin Gel, 340 g

  Absorbine Embrocation Liquid VetLin Gel, 340 g
  Denna gel är avslappnade för musklerna och värmande för lederna före eller efter träning. Massera in detta mintdoftande liniment på hästens ben efter träning för att musklerna ska slappna av och få ett lugnande stöd. De naturliga mentol- och växtbaserade extrakten arbetar för att öka blodflödet och förbättra cirkulationen. För att undvika risk för irritation, linda aldrig hästens ben efter att du applicerat Absorbine Veterinary Gel. Egenskaper: * Förbättrar cirkulationen * Härlig mintdoft * Perfekt för lindring av muskel-, led- och artritvärk Teknisk beskrivning: Innehåll: 480 g, tub. Användning:Varning: Några av ingredienserna i Absorbine-produkter är förbjudna av USEF och andra styrande organisationer och kan detekteras under rutinmässiga blodkontroller vid tävlingar. Dessa ämnen är tillåtna för lokal användning men kan detekteras om de intas. Var därför försiktig när du använder Absorbine-produkter före tävlingen.
 • Super Speedback Emin 500 ml

  Super Speedback Emin 500 ml
  Super Speedback är ett liniment avsett för ben, som genom massage ökar genomblödningen för att sedan kyla ner området efter behandling. Super Speedback får inte användas närmare än 96 timmar före tävling.
 • Trikem Sport Trikem Arnica Gel, 1000 ml

  Trikem Sport Trikem Arnica Gel, 1000 ml
  Mild naturlig arnika. Mild, naturlig Arnika baserad på Montana extrakt som traditionellt använts för vård av senor, muskler, leder och benhinnor.Pro Selection serien är godkänd för användning i samband med hästtävling. Teknisk beskrivning: INNEHÅLL:Arnica Montana extract.Carbomer.Glycerin.Alcohol denat.Triehtanolamine.Aqua. Användning:Användning:Som massagevätska eller våtvarmt omslag med eller utan bandage. Skall endast användas på oskadad hud.HÅLLBARHET:24 mån. Se bäst före datum.Förvaras i rumstemperatur.För utvärtes bruk. Tvätta händerna noggrant efter användande. Undvik att få produkten i ögonen, skölj med vatten om det skulle inträffa.Förvaras oåtkomligt för barn.
 • Emin Super-K 500 ml

  Emin Super-K 500 ml
  Vattenbaserat allroundliniment med jod. Mycket bra effekt på ben, knän, kotor och senor.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue
  Massageliniment i gelform för hästar. Verkar först kylande, därefter värmande. Finns i två olika storlekar.
 • Absorbine Bigeloil Bein-Pads, 8

  Absorbine Bigeloil Bein-Pads, 8
  Förbehandlade bandageunderlägg som är enkla att använda. Att lägga ett grötomslag är ett utmärkt verktyg för att minska svullnad, inflammation och för att kyla benen efter arbete och ansträngande träning. Dessa bandageunderlägg kan sänkas ned i vatten i 20 sekunder och därefter appliceras direkt på hästens ben med lindor. Det lerbaserade materialet drar ut toxiner och avlägsnas lätt efter användning utan att lämna rester. Underläggen håller fukt och verkar med hästens kroppsvärme för att ge en kontinuerlig frisättning av aktiva ingredienser. Egenskaper: * Quiltade bandageunderlägg behandlade med kaolinlera och Epsom-salter * Verkar med både kallt och varmt vatten * Enkla att rengöra Teknisk beskrivning: 8 bandageunderlägg.
 • Pharmacare Pharma Magic Ice Gel, 280 ml

  Pharmacare Pharma Magic Ice Gel, 280 ml
  Kylande gel för bruk efter hård träning. Avslappnar ömma och spända muskler samt påskyndar muskelreparation. För bruk efter intensiv träning och på öm rygg och axlar. Egenskaper: * Starkt kylande gel * Verkar avslappnande på spända och ömma muskler * För mindre rygg- & axelskador Teknisk beskrivning: Ingredients: Aqua, Isopropyl alcohol, Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, , Menthol. WARNING: Irriterar ögonen. Ånga kan orsaka dåsighet och yrsel. Förvaras utom räckhåll för barn. Skölj omedelbart med vatten och kontakta läkare vid eventuell kontakt med ögonen. Kontakta omedelbart läkare och visa förpackningen eller etiketten vid eventuell förtäring. Kräver 96 timmars karenstid enligt STC. Användning:Appliceras direkt på hästens hud och masseras in i musklerna.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue Pick & Mix, 100 ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue Pick & Mix, 100 ml
  Dubbelverkande massageliniment från Eclipse Biofarmab för sporthästens muskler, leder och senor. Linimentet verkar först kylande sedan värmande och kan användas både med och utan bandage. 96 timmars tävlingskarens
 • Pharmacare Pharma Clay, 12 kg

  Pharmacare Pharma Clay, 12 kg
  Kylande lera för överansträngda benmuskler. Lindrar sträckningar i benen efter ansträngning. Egenskaper: * Kylande lera * Lindrar muskelsträckning * Påskyndar återhämtning Teknisk beskrivning: Ingredients: Kaolin, Aqua, Magnesium sulfate, Boric Acid, Isopropyl Alcohol, Acetic Acid, , Menthol. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik kontakt med ögon. Bör ej förtäras. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Kräver 96 timmars karenstid enligt STC. Användning:Blandas väl före bruk. Appliceras direkt på hästens hud.
 • Pharmacare Pharma Arnica Essence, 1000 ml

  Pharmacare Pharma Arnica Essence, 1000 ml
  Örtliniment mot ömhet och mindre skador. Effektiv, hudvänlig örtbehandling för ömma leder, senor och diskskador. Lindrar blåsor och ömma muskler. Egenskaper: * Lindrar ömma leder & muskler * Hudvänligt * För diskskador Teknisk beskrivning: Ingredients: Aqua, Isopropyl alcohol, Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, E150 (color), Arnica Montana, Hamamelis Virginiana. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Undvik kontakt med ögonen. Bör ej förtäras. Förvaras utom räckhåll för barn. Användning:Appliceras direkt på hästens hud på det drabbade området.
 • Super-K Emin 500 ml

  Super-K Emin 500 ml
  Super-K från Emin är ett vattenbaserat allroundliniment med jod som har mycket bra effekt på ben, knän, kotor och senor.
 • Hilton Herbs Muscle Magic 500 ml

  Hilton Herbs Muscle Magic 500 ml
  Muscle Magic formulerades ursprungligen för distanshästar och innehåller tinkturer och oljor inklusive arnika. Egenskaper: * En lugnande örtlotion som är lätt att applicera * Perfekt att använda före, under eller efter ansträngande träning * Användning i samband med massage eller fysioterapi * Kan användas till både hästar och hundar Teknisk beskrivning: Innehåller: Vattenbaserad krämbas. Arnika-tinktur. Vallörtstinktur. Lavendel eterisk olja. Rosmarin eterisk olja. Användning:Masseras in. Innehåller Arnika-tinktur så bör inte användas på öppna sår.
 • Emin Red Lotion 520 ml

  Emin Red Lotion 520 ml
  Snabbverkande massageliniment som har god universal effekt, men som huvudsakligen är framtaget för muskler.
 • Horse Master HorseMaster Anti-Crevasses, mot sprickor 500ml

  Horse Master HorseMaster Anti-Crevasses, mot sprickor 500ml
  Sprickor & mugg. ANTI-CREVASSES vårdar, återfuktar och gör huden mjuk på djupet för att stödja hudens återbildning.Den återfuktande egenskapen hos ANTI-CREVASSES förstärks tack vare innehållet av vaselin och fingertång.Komponenter som zinkoxid och lavendelolja är utvalda för sina läkande egenskaper. Teknisk beskrivning: Vatten, fingertångextrakt, sallatsspikbladextrakt, lavendelolja, oreganoolja, vaselin, zinkoxid, emulgeringsmedel, konserveringsmedel.
 • Liniment Blue 1 lit

  Liniment Blue 1 lit
  Massageliniment för sporthästens muskler, leder och senor. Används som förberedelse för träning och tävling.
 • Pharmacare Pharma Herbal Clay, 4x4 kg

  Pharmacare Pharma Herbal Clay, 4x4 kg
  Örter lera för överansträngda muskler och ben. Ger först en kylande och därefter en värmande effekt. Örter bidrar till att förebygga och behandla muskel-, sen- och ledskador. Egenskaper: * Kylande * Värmande * Örter * Påskyndar återhämtning Teknisk beskrivning: Ingredients: Kaolin, Aqua, Magnesium Sulfate, Boric Acid, Isopropyl Alcohol, Acetic Acid., , Arnica Montana, Hamamelis Virginiana, Eucalyptum ,Mentha Piparita Oil/WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik kontakt med ögon. Bör ej förtäras. Användning:Blandas väl före bruk. Appliceras direkt på drabbat område och lämnas att torka.
 • Farnam Cool Pack Green Jelly, 1,89 l

  Farnam Cool Pack Green Jelly, 1,89 l
  Hjälper till att lindra lättare ömhet och stelhet orsakad av överansträngning. Kyler, lugnar och stramar. Reducerar ömhet och stelhet. Kan även användas om hästen är svettig - ger inga blåsor.
 • Liniment Trikem Radital Competition Gel, 1 l

  Liniment Trikem Radital Competition Gel, 1 l
  Radital Pro Selection Competition Gel är ett effektivt, dubbelverkande och karensfritt liniment med initial kylande effekt. Därefter långtidsverkande behaglig och avslappnande värme som är välgörande för hästens muskler, senor och leder. 
 • Cold Gel Emin 520 ml

  Cold Gel Emin 520 ml
  Kylande lotion med hög halt av mentol för långvarig kylande effekt. Cold Gel är belagd med karenstid och får inte användas närmare än 96 timmar före tävling.
 • Trikem Sport Trikem Radital CompetitionGel, 1000 ml

  Trikem Sport Trikem Radital CompetitionGel, 1000 ml
  Karensfri dubbelverkande linimentgel. Ett effektivt, dubbelverkande och karensfritt liniment med initial kylande effekt och därefter långtidsverkande behaglig och avslappnande värme som är välgörande för muskler, senor och leder.RADITAL Competition Gel Pro Selection är utvecklat från välkända RADITAL liniment med skillnaden att den numera karensbelagda Metholen ersatts av ett annat ämne med liknande egenskaper.Pro Selection serien är godkänd för användning i samband med hästtävling. Teknisk beskrivning: INNEHÅLL:Carbomer.Alcohol denat.Methyl Diisopropyl propionamide Camphor.Eucalyptol.Cinnamon Leaf Oil.Eugenia Caryophyllus Leaf Oil CI 75470.Aqua.HÅLLBARHET:24 mån. Se bäst före datum. Förvaras i rumstemperatur. Användning:Användning:Smörj in muskler och leder för effektiv förberedelse inför tävling. Massera in linimentet för ökad värmeeffekt och snabbare återhämtning efter tävling. Arbeta in linimentet tills det absorberats av huden.Under tävlingsfria perioder rekommederas RADITAL originalprodukter (de gula).
 • Pharmacare Pharma Arnica Ice, 500 ml

  Pharmacare Pharma Arnica Ice, 500 ml
  Kylande liniment som påskyndar återhämtning efter ansträngning med hjälp av örter. Underlättar återhämtning efter ansträngning, förebygger sträckningar och lindrar ömma muskler och leder. Egenskaper: * Lindrar ömhet * Förebygger sträckningar * Lindrar blåsor och sår Teknisk beskrivning: Ingredients: Aqua, Isopropyl alcohol, Hydroxyethyl acrylate, E150 (color), Kaneli poistettu, Hamamelis Virgniana, Arnica Montana flower extract, Menthol. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Undvik kontakt med ögonen. Bör ej förtäras. Förvaras utom räckhåll för barn. Kräver 96 timmar karenstid enligt STC. Användning:Appliceras direkt på hästens hud på det drabbade området.
 • Pharmacare Pharma Herbal Clay, 4 kg

  Pharmacare Pharma Herbal Clay, 4 kg
  Örter lera för överansträngda muskler och ben. Ger först en kylande och därefter en värmande effekt. Örter bidrar till att förebygga och behandla muskel-, sen- och ledskador. Egenskaper: * Kylande * Värmande * Örter * Påskyndar återhämtning Teknisk beskrivning: Ingredients: Kaolin, Aqua, Magnesium Sulfate, Boric Acid, Isopropyl Alcohol, Acetic Acid., , Arnica Montana, Hamamelis Virginiana, Eucalyptum ,Mentha Piparita Oil. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik kontakt med ögon. Bör ej förtäras. Användning:Blandas väl före bruk. Appliceras direkt på drabbat område och lämnas att torka.
 • Trikem Sport Trikem Radital Kylgel, 500 ml

  Trikem Sport Trikem Radital Kylgel, 500 ml
  Ger effektiv och djupverkande kyla RADITAL Kylgel är snabbverkande med djupgående kyla för vård av mindre bristningar direkt efter hård ansträngning. Med kylning minskar genomströmningen i blodsystemet så att mindre blödningar i huden och ytliga vävnader kan läka snabbare. Målsättningen är att ett minskat läckage i vävnaderna ger snabbare återhämtning och rehabilitering. Därför är det viktigt att kylningen sker så snabbt som möjligt i anslutning till de förmodade bristningarna. Blod som kommer ut i vävnaden orsakar större skada eftersom vävnad också förstörs av blödningen. Kyla ger även en effektiv lindring av smärta som uppstår av den svullnad i vävnaden som blödningen orsakar. Kylgel kan appliceras återkommande under någon timma. Därefter kan man med fördel använda RADITAL Liniment för att åter öka blodgenomströmningen och snabba upp återhämtningstiden. Vid behandling av större bristningar rekommenderas hård bandagering som effektivt minskar blödningar. I dessa fall är kylgel inte att rekommendera eftersom kylan dels inte når tillräckligt djupt men även för att kyleffekten uppstår av att värme avleds från huden, vilket förhindras av bandagering. I dessa fall bör man istället använda kylpåse som läggs under bandaget. Teknisk beskrivning: Dosering: RADITAL Kylgel används normalt med riklig applicering men kan även appliceras återkommande med cirka 30 minuters mellanrum för längre kylande effekt.INNEHÅLL:Menthol.Eucalyptol.Etanol.Karbomer.Propylenglykol.Vatten.Färg E131. Användning:Användning: RADITAL Kylgel är avsedd för daglig vård efter hård träning och används endast för att minska mindre blödningar i de yttre vävnaderna. På hästar är kylgel väl beprövat med goda resultat för vård av hästens ben. Masseras in på önskat område i direkt anslutning till hårt arbete eller skada. Skall endast appliceras på oskadad hud.
 • Pharmacare Pharma Bitter Cool, 1000 ml

  Pharmacare Pharma Bitter Cool, 1000 ml
  Kylande liniment, som lindrar muskelspänning och ömma ben. Starkt kylande liniment för sporthästar. För bruk efter ansträngning för att påskynda återhämtning. Den kylande effekten lindrar ömma och spända benmuskler. Egenskaper: * Starkt kylande behandling * Lindrar ömhet * Minskar muskelspänning Teknisk beskrivning: Ingredients: Aqua, Isopropyl alcohol, Cetearyl alcohol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine. Menthol. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Ånga kan orsaka dåsighet eller yrsel. Förvaras utom räckhåll för barn. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Skölj omedelbart med vatten och kontakta läkare vid eventuell kontakt med ögonen. Kontakta omedelbart läkare och visa förpackningen eller etiketten vid eventuell förtäring. Kräver 96 timmars karenstid enligt STC. Användning:Appliceras direkt på ben och kropp.
 • Trikem Sport Radital Kylgel 500 ml

  Trikem Sport Radital Kylgel 500 ml
  Kylgel som är både snabbverkande och effektiv. Kan användas vid svullnader eller skador i muskler och leder, samt efter tävling och träning. Kylan kommer att lindra den tillfälliga smärtan samt minska blödning vid bristningar i muskler. Denna
 • Kavalkade Green Clay by Argiletz, 1,5 kg

  Kavalkade Green Clay by Argiletz, 1,5 kg
  Kavalkade Green Clay by Argiletz, 1,5 kg
 • Farnam Blue Lotion, 112 ml

  Farnam Blue Lotion, 112 ml
  Snabbtorkande, djupt penetrerande sårförband och lotion som hjälper till vid behandling av ytliga skador, småsår, skav och sadelsår. Praktisk dauber-flaska, utmärkt att använda på djur som är rädda för sprayapplicering. Antiseptisk.
 • Emin Cold Gel 520 ml

  Emin Cold Gel 520 ml
  Kylande lotion med hög halt mentol. Långvarig kylande effekt. Cold Gel får inte användas närmare än 96 timmar före tävling.
 • Ice Booster - liniment för hästar

  Ice Booster - liniment för hästar
  Det här är en effektiv kylande gel för hästar. Isgelen kyler snabbt leder och senor. Den är även bra för muskelvärk. Minskar svullnad snabbar på muskulaturens åerhämtning. Bruksanvisning: Smörj in muskler, leder och senor. Låt ve
 • Cavalor Freebute Gel 200 ml

  Cavalor Freebute Gel 200 ml
  Egenskaper: * Cavalor FreeBute Gel är en intensiv gel som kan användas för svullna ben, ömma leder och övertränade muskler och senor * Innehåller en unik blandning av eteriska oljor, och ger snabb lättnad * En gel för utvärtes bruk med en unik blandning av 8 essentiella oljor, inklusive eucalyptus, lavendel och Tea Tree, Cavalor FreeBute Gel är utformad för att tränga in i huden och ge en djup och kraftfull verkan
 • MSM 2-Effektliniment för hästar

  MSM 2-Effektliniment för hästar
  Med Black Horse 2-teholiniment behandlas hästens leder, senor och muskler efter hård träning. Först har den en kylande effekt som sänker svullnad, värme som uppstått på grund av ansträngning och inflammation. Sedan börjar dom eteriska o
 • Ice Gel Eclipse Biofarmab 1 l

  Ice Gel Eclipse Biofarmab 1 l
  Kylande liniment av högsta kvalitet för hästens muskler, leder och senor. Ger en behaglig kylande känsla.
 • Pharmacare Pharma Multi-Clay, 4 kg

  Pharmacare Pharma Multi-Clay, 4 kg
  Kylande/värmande lera, som främjar återhämtning efter ansträngning. Nedkylande och sammandragande effekt på leder, senor och ligament. Ökar blodcirkulationen, vilket motverkar sträckningar. Egenskaper: * Kylande * Värmande * Påskyndar återhämtning * För muskler, leder & senor Teknisk beskrivning: Ingredients: Kaolin, Aqua, Magnesium sulfate, Boric Acid, Isopropyl Alcohol, Acetic Acid, , Methyl salicylate. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik kontakt med ögon. Bör ej förtäras. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Kräver 96 timmars karenstid enligt STC. Användning:Blandas väl före bruk. Appliceras direkt på hästens hud och masseras in i musklerna.
 • Carr & Day & Martin CDM Switch Pro, 500 ml

  Carr & Day & Martin CDM Switch Pro, 500 ml
  Carr Day Martin Switch Pro. Vi vill ju alla att hästen ska må bra och inte känna obehag. Att hålla sår rena, ge lindring efter träning och motverka säsongsbundna problem är därför högt prioriterat. En enkel hållning till hästens vård sparar tid, pengar och energi samtidigt som din häst blir väl omhändertagen. Switch Pro ger lindring till sommarrelaterade problem som drabbar hästens hud. Bensylbensoat ger inte bara lindring till irriterade områden utan skyddar också innan problemen uppstår. Switch pro kan appliceras på redan angripna områden på huden men bör helst strykas på innan symptom uppstår för att ge maximalt skydd.
 • Arnika Gel Biofarmab 0,5 l

  Arnika Gel Biofarmab 0,5 l
  Rent arnikaliniment i gelform, utvunnet ur arnikablommor.
 • Trikem Sport Trikem Radital Kylgel 250 ml

  Trikem Sport Trikem Radital Kylgel 250 ml
  Ger effektiv och djupverkande kyla RADITAL Kylgel är snabbverkande med djupgående kyla för vård av mindre bristningar direkt efter hård ansträngning. Med kylning minskar genomströmningen i blodsystemet så att mindre blödningar i huden och ytliga vävnader kan läka snabbare. Målsättningen är att ett minskat läckage i vävnaderna ger snabbare återhämtning och rehabilitering. Därför är det viktigt att kylningen sker så snabbt som möjligt i anslutning till de förmodade bristningarna. Blod som kommer ut i vävnaden orsakar större skada eftersom vävnad också förstörs av blödningen. Kyla ger även en effektiv lindring av smärta som uppstår av den svullnad i vävnaden som blödningen orsakar. Kylgel kan appliceras återkommande under någon timma. Därefter kan man med fördel använda RADITAL Liniment för att åter öka blodgenomströmningen och snabba upp återhämtningstiden. Vid behandling av större bristningar rekommenderas hård bandagering som effektivt minskar blödningar. I dessa fall är kylgel inte att rekommendera eftersom kylan dels inte når tillräckligt djupt men även för att kyleffekten uppstår av att värme avleds från huden, vilket förhindras av bandagering. I dessa fall bör man istället använda kylpåse som läggs under bandaget. Teknisk beskrivning: Dosering: RADITAL Kylgel används normalt med riklig applicering men kan även appliceras återkommande med cirka 30 minuters mellanrum för längre kylande effekt.INNEHÅLL:Menthol.Eucalyptol.Etanol.Karbomer.Propylenglykol.Vatten.Färg E131. Användning:Användning: RADITAL Kylgel är avsedd för daglig vård efter hård träning och används endast för att minska mindre blödningar i de yttre vävnaderna. På hästar är kylgel väl beprövat med goda resultat för vård av hästens ben. Masseras in på önskat område i direkt anslutning till hårt arbete eller skada. Skall endast appliceras på oskadad hud.
 • Emin Super Speed Back 500 ml

  Emin Super Speed Back 500 ml
  Liniment för ben som genom massage ökar genomblödningen för att sedan kyla ner området efter behandling. Super Speedback får inte användas närmare än 96 timmar före tävling.
 • Liniment Emin Arnika Gel

  Liniment Emin Arnika Gel
  Arnika Gel från Emin är ett liniment med mycket goda egenskaper. Ett hästliniment med naturlig råvara och hög effekt.
 • Arnika Gel 0,5L Eclipse Biofarmab

  Arnika Gel 0,5L Eclipse Biofarmab
  Rent arnikaliniment i gelbaserad form som är lämplig vid massage av stora muskelgrupper, lätt och smidig att massera in.Utvunnet ur arnikablommor. 
 • Pharmacare Pharma Clay, 4 kg

  Pharmacare Pharma Clay, 4 kg
  Kylande lera för överansträngda benmuskler. Lindrar sträckningar i benen efter ansträngning. Egenskaper: * Kylande lera * Lindrar muskelsträckning * Påskyndar återhämtning Teknisk beskrivning: Ingredients: Kaolin, Aqua, Magnesium sulfate, Boric Acid, Isopropyl Alcohol, Acetic Acid, Menthol. WARNING: Bör ej appliceras på öppna sår eller irriterad hud. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik kontakt med ögon. Bör ej förtäras. Skyddshandskar rekommenderas vid applicering. Kräver 96 timmars karenstid enligt STC. Användning:Blandas väl före bruk. Appliceras direkt på hästens hud.

Användning av hästliniment på människor

Även om hästars och människors hud är olika finns det många hästliniment som går bra att använda på människor. Radital Liniment är en produkt som använts i över 50 år och anses av många vara det mest effektiva och bästa linimentet.

Om man har spända och ömmande muskler är liniment ett bra alternativ för att återhämta sig snabbare tillsammans med massage. Man skulle kunna tro att hästliniment är starkare för att hästar är stora men faktum är att många liniment för hästar är lite svagare. Deras hud är väldigt känslig så man brukar massera med milt liniment.

Anledningen till varför människor ens tänkt tanken att ta ett hästliniment är på grund av priset. Literpriset på hästlinimentet är betydligt lägre än en liten tub du köper på apoteket.

Värmesalva, kylgel och arnica gel

Kärt barn har många namn, eller är det skillnad på värmesalvor, kylgeler och vad är egentligen Arnika?

Ett liniment kan vara både kylande och värmande. Den första känslan när man smörjt på är ofta en kylande känsla. Efter ett tag träder värmekänslan in och varar ett bra tag.

Direkt efter en skada kan man minimera inflammationen genom att applicera kyla på det skadade området. Då är det bra med kylgel som smörjs på eller en kylpåse som hålls mot eller binds fast med bandage.

Arnika (arnica) är en växt som man gör tinkturer på. Extraktet från växten, som också kallas för Slåttergubbe eller Hästfibbla, har en god effekt på muskelvärk. Den har används som medicinalväxt under lång tid. Den förekommer i en del hästliniment eller som gel och kan då vara en av flera aktiva beståndsdelar.

Så fungerar linimenten

Exakt hur liniment funkar finns det lite olika teorier bakom. Dels kan det vara på grund av aktiva beståndsdelar som har smärtlindrar effekt i sig själva. Det kan också vara något som går genom det som inom smärtfysiologi kallas för Gate Control Theory. Den teorin berör nervimpulser och hjärnans tolkning av känselintryck. Impulser kan komma från många olika receptorer samtidigt men teoriskt anser man att det bara finns tolkningsutrymme för en bestämd mängd. Genom att konkurrera ut intrycken från receptorer av smärta med nervimpulser från termoreceptorer kan man minska känslan av att det gör ont.

Liniment som t.ex. Tigerbalsam innehåller kamfer, vilket verkar ökande på blodcirkulationen. Det innehåller också menthol som ger en kylande känsla. Dessa två ingredienser har lite olika syften som tillsammans minskar smärtan både på kort och lång sikt. Hästliniment kan också innehålla den här typen av ämnen.

ileadilead