Hästliniment

Det finns flera sorters liniment som används på hästar. En del hästliniment ger en kylande effekt och kan användas akut på skador. Andra verkar först kylande för att sen ge värme och används på skadade, ömmande muskler för att förebygga inflammation och svullnad. Den tredje formen av liniment smörjer man på före arbete för att underlätta uppvärmning av musklerna.

Populärt inom hästliniment

 • Liniment Trikem Radital Gel 250ml

  Liniment Trikem Radital Gel 250ml
  Radital är ett omtyckt dubbelverkande liniment med en initialt kylande effekt som övergår i behaglig värme. Här i smidig gelform.
 • Liniment Trikem Radital 250ml

  Liniment Trikem Radital 250ml
  Radital är ett omtyckt dubbelverkande liniment med en initialt kylande effekt som sedan övergår i behaglig värme. Här i flytande form.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500ml
  Hästliniment i gelform utvunnet ur arnikablommor. Lämplig vid massage av hästens stora muskelgrupper. Finns i två olika storlekar.
 • Liniment Fyra Ess 500ml

  Liniment Fyra Ess 500ml
  Liniment som snabbt tränger in i huden på din häst. Ökar transport av slaggprodukter i samband med massage efter träning och tävling.

Fler tips på hästliniment

 • Arnika 1 L

  Arnika 1 L
  Arnika från eclipse biofarmab lämpar sig framförall för hästen senor, leder och ligament. Men linimentet går även att använda som massageliniment.
 • Linimentstvätt NAF Warming Wash 500ml

  Linimentstvätt NAF Warming Wash 500ml
  Värmande linimentstvätt från NAF som inte behöver sköljas av, perfekt att använda som tvätt efter träning under de kalla höst- och vinterdagarna.
 • Trikem Sport Radital Ice Gel 1000 ml

  Trikem Sport Radital Ice Gel 1000 ml
  Kylgel som är både snabbverkande och effektiv. Kan användas vid svullnader eller skador i muskler och leder, samt efter tävling och träning. Kylan kommer att lindra den tillfälliga smärtan samt minska blödning vid bristningar i muskler. Denna kylgel
 • NAF Warming Wash Hästschampo – 500 ml

  NAF Warming Wash Hästschampo – 500 ml
  NAF Warming Wash Hästschampo – 500 ml Duschschampo innehållande ingefära och muskatellsalvia som effektivt rengör och värmer din häst när den torkar – perfekt att använda efter träningen under vintern! Instruktioner: Blanda ett par kapsyler av Warmi
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 1L

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika Gel 1L
  Rent Arnikaliniment av högsta kvalité i gelform från arnikablommor. Ett utmärkt massageliniment för hästens muskler.
 • NAF Ice Cool 3kg

  NAF Ice Cool 3kg
  Kyllera NAF Ice Cool är en extremt effektiv 24 timmars verkande kyllera. Leran innehåller en blanding av naturliga lerarter samt Arnika, Trollhassel & Pepparmintolja. En kylande lera som verkar omedelbart och i 24 h framåt. NAF Ice Cool kyllera ä
 • Liniment Trikem Arnica Gel 1L

  Liniment Trikem Arnica Gel 1L
  Klassisk Arnica i smidig gelform som rekommenderas som massageliniment till muskler samt som liniment till leder, ligament och senor.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 500ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 500ml
  Eclipse Biofarmab Arnika är ett rent arnikaliniment utvunnet ur arnikablommor. Används vid skötsel av tävlingshästens ben och muskler.
 • Liniment Trikem Radital 500ml

  Liniment Trikem Radital 500ml
  Trikem Radital är ett omtyckt dubbelverkande liniment med en initialt kylande effekt som övergår i behaglig värme. Här i flytande form.
 • Arnika Gel Biofarmab 1 L

  Arnika Gel Biofarmab 1 L
  arnika gel från biofarmab är ett lätt och smidigt att massera in tack vare gelformen. lämplig vid massage av stora muskelgrupper.ingen tävlingskarens   arnika gel finns att köpa i flaska&hellip:
 • Trikem Arnica Gel - 1000 ml

  Trikem Arnica Gel - 1000 ml
  Trikem Arnica är ett välgörande liniment för muskler och leder hos din häst. Det är en mild, naturligt arnrika baserad på Montana-extrakt som traditionellt använts för vård av senor, muskler, leder och benhinnor. Använd som massagevätska eller våtva
 • Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 1,5 kg

  Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 1,5 kg
  Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 1,5 kg Aluminiumoxidpasta för senor, ledband, leder och muskler. Stödjer återhämtningsprocessen efter sträckningar, stöt- eller krosskador osv. Pastan innehåller uppfriskande örtextraker som kyler och har en av
 • Liniment Eclipse Biofarmab Ice Gel 1L

  Liniment Eclipse Biofarmab Ice Gel 1L
  Kylande liniment av högsta kvalitet för hästens muskler, leder och senor. Lätt och smidig att massera in och ger en behagligt kylande känsla.Observera att det är 96 timmars tävlingskarens
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue 1L

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue 1L
  Eclipse Biofarmab Blue är ett massageliniment i gelform för hästar. Verkar först kylande, därefter värmande.
 • Eclipse Biofarmab Arnika gel – 1 L

  Eclipse Biofarmab Arnika gel – 1 L
  Eclipse Biofarmab Arnika gel – 1 L Djupverkande liniment av arnikatinktur för massage av hästens muskler. Linimentet är i gelform och masseras smidigt och lätt in. Arnikaextrakt har länge använts som läkemedelsväxt och bidrar bl.a till att vidga blod
 • Dispenser till Eclipse Biofarmab Arnika Gel 2700 ml

  Dispenser till Eclipse Biofarmab Arnika Gel 2700 ml
  Dispenser till Eclipse Biofarmab Arnika Gel 2700 mlUniversal dispenser i plast som kan användas till vissa stora förpackningar för smidig och mer hygienisk dosering.  Fungerar bl.a. till Eclipse Biofarmab Arnika Gel 2,7 liter.  Size: 40 mm UNRO Dis
 • Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500 ml

  Eclipse Biofarmab Arnika Gel 500 ml
  Eclipse Biofarmab Arnika Gel 0,5LEclipse Biofarmab extrakt som traditionellt använts för vård av senor, muskler, leder och benhinnor. Använd som massagevätska eller våtvarmt omslag, med eller utan bandage. Ska endast använda på intakt, oskadad hud. 
 • Liniment Trikem Competition Gel 1L

  Liniment Trikem Competition Gel 1L
  Trikem Competition Gel är en dubbelverkande linimentgel som är perfekt att använda på leder, senor och ligament efter träning eller tävling.
 • Super-Cool från Parisol

  Super-Cool från Parisol
  Naturliga växtextrakt har en lindrande, kylande och avslappnande effekt på muskler, senor och leder. Särskilt lämplig att använda på utsatta områden, så som ben och sedelområdet, efter träning. Storlek: 500 ml
 • Swede Clay Eclipse Biofarmab 2 Kg

  Swede Clay Eclipse Biofarmab 2 Kg
  Vid träning och tävling uppstår det lätt små, mikroskopiska bristningar och skador på senor och ligament. Då är det bra att kyla benen på din häst i förebyggande syfe, för att minska utbredningen&hellip:
 • Liniment Blue 1 Lit

  Liniment Blue 1 Lit
  96 timmars tävlingskarens.
 • Liniment NAF Ice Cool Gel 1L

  Liniment NAF Ice Cool Gel 1L
  Snabbverkande kylande liniment perfekt för att fräscha upp och ge kyla till din häst efter arbete eller ansträngande träning.
 • Liniment Emin Arnika Gel 520ml

  Liniment Emin Arnika Gel 520ml
  Arnika Gel från Emin är ett liniment med mycket goda egenskaper. Ett hästliniment med naturlig råvara och hög effekt.
 • Liniment Emin Arnika Gel 1050ml

  Liniment Emin Arnika Gel 1050ml
  Arnika Gel från Emin är ett liniment med mycket goda egenskaper. Ett hästliniment med naturlig råvara och hög effekt.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 1L

  Liniment Eclipse Biofarmab Arnika 1L
  Eclipse Biofarmab Arnika är ett rent arnikaliniment utvunnet ur arnikablommor. Perfekt för skötsel av tävlingshästens ben och muskler.
 • Liniment Eclipse Biofarmab Djävulsklo 500ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Djävulsklo 500ml
  Djävulskloliniment i gelform från Eclipse Biofarmab som är lätt och smidig att massera in. Linimentet är perfekt att använda vid massage av stora muskelgrupper.96 timmars tävlingskarens
 • Djävulsklo Biofarmab 600 G

  Djävulsklo Biofarmab 600 G
  fodertillskott som endast innehåller den naturliga afrikanska örten djävulsklo. Utfodras i förebyggande syfte för att minska stelhet och stimulera rörligheten hos äldre hästar. Effekt uppnås först&hellip:
 • Liniment Eclipse Biofarmab Blue 250ml

  Liniment Eclipse Biofarmab Blue 250ml
  Massageliniment i gelform för hästar. Verkar först kylande, därefter värmande. Finns i två olika storlekar.
 • Liniment DeLaval Mintcream 500ml

  Liniment DeLaval Mintcream 500ml
  Liniment för ökande blodcirkulation, med 35 % japansk pepparmintolja. Stimulerar blodcirkulationen tillsammans med massage. 
 • Swede Clay 2kg- Kylande Benlera

  Swede Clay 2kg- Kylande Benlera
  Swede Clay är lika användbar efter hårda ansträngningar som i din dagliga skötsel av din häst. Framförallt är denna riktad till hårt arbetande tävlingshästar eller hästar i hård träning. Det är en lera med unik sammansättning som absorberar värme frå
 • Liniment Trikem Ice Gel 1L

  Liniment Trikem Ice Gel 1L
  Trikem Ice Gel är en effektiv och snabbverkande kylgel som enkelt smörjs på utsatta områden efter träning, tävling eller i samband med en skada.
 • Trikem Sport Radital Kylgel 500 ml

  Trikem Sport Radital Kylgel 500 ml
  Kylgel som är både snabbverkande och effektiv. Kan användas vid svullnader eller skador i muskler och leder, samt efter tävling och träning. Kylan kommer att lindra den tillfälliga smärtan samt minska blödning vid bristningar i muskler. Denna kylgel
 • Djävulsklo-gel Biofarmab 0,5 L

  Djävulsklo-gel Biofarmab 0,5 L
  Djävulskloliniment i gelform som är lämpligt vid massage av stora muskelgrupper, då det är lätt och smidigt att massera in. Belagt med 96 timmars tävlingskarens. På flaska om 500 ml.
 • Arnika Gel Biofarmab 2,7 L

  Arnika Gel Biofarmab 2,7 L
  Arnika gel från biofarmab är ett lätt och smidigt att massera in tack vare gelformen.  lämplig vid massage av stora muskelgrupper. Ingen tävlingskarens   arnika gel finns att köpa i flaska om 500&hellip:
 • Eclipse Biofarmab Liniment Blue – 1 L

  Eclipse Biofarmab Liniment Blue – 1 L
  Eclipse Biofarmab Liniment Blue – 1 L Massageliniment i gelform som verkar både kylande och värmande. Bidrar till att förbereda hästens muskler inför träning samt återhämtning efter träning. Att linimentet först ger en kylande effekt medför att uppko
 • Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 4 kg

  Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 4 kg
  Chevaline Aluminiumoxidpasta Kylpasta - 4 kg Aluminiumoxidpasta för senor, ledband, leder och muskler. Stödjer återhämtningsprocessen efter sträckningar, stöt- eller krosskador osv. Pastan innehåller uppfriskande örtextraker som kyler och har en avsl
 • Liniment Emin Blue Lotion 1050ml

  Liniment Emin Blue Lotion 1050ml
  Blue Lotion är ett populärt massageliniment för häst, med goda effekter. Linimentet är först kylande och sedan värmande.
 • NAF cooling wash- 500 ml

  NAF cooling wash- 500 ml
  NAF cooling wash är en kylande linimenttvätt som tvättar bort hästens smuts och svett efter varma och svettiga dagar, passar även utmärkt till efter träningspassen. Utformad för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler. Instruktioner: T
 • Liniment Emin Blue Lotion 520ml

  Liniment Emin Blue Lotion 520ml
  Blue Lotion är ett populärt massageliniment för häst, med goda effekter. Linimentet är först kylande och sedan värmande.
 • Red Lotion Emin 1050 Ml

  Red Lotion Emin 1050 Ml
  Red lotion är en brunröd och klar vätska med stark doft av ättika och kamfer och med en värmande effekt som har fungerar djupverkande för hästens muskler. Red lotion är avsedd att användas lokalt,&hellip:
 • Linimentstvätt NAF Cooling Wash 500ml

  Linimentstvätt NAF Cooling Wash 500ml
  Kylande linimentstvätt från NAF som inte behöver sköljas av, perfekt att använda som tvätt efter träning under vår- och sommarmånaderna.
 • Trikem Sport Radital Competition Gel 1000 ml

  Trikem Sport Radital Competition Gel 1000 ml
  Detta är en dubbelverkande linimentgel från Trikem Sport i serien Radital Pro Selection. Den är dubbelverkande genom att den först ger en kylande effekt för att sedan övergå till att ge en behaglig, avslappnande och långtidsverkande värmande effekt,

Användning av hästliniment på människor

Även om hästars och människors hud är olika finns det många hästliniment som går bra att använda på människor. Radital Liniment är en produkt som använts i över 50 år och anses av många vara det mest effektiva och bästa linimentet.

Om man har spända och ömmande muskler är liniment ett bra alternativ för att återhämta sig snabbare tillsammans med massage. Man skulle kunna tro att hästliniment är starkare för att hästar är stora men faktum är att många liniment för hästar är lite svagare. Deras hud är väldigt känslig så man brukar massera med milt liniment.

Anledningen till varför människor ens tänkt tanken att ta ett hästliniment är på grund av priset. Literpriset på hästlinimentet är betydligt lägre än en liten tub du köper på apoteket.

Värmesalva, kylgel och arnica gel för hästar

Kärt barn har många namn, eller är det skillnad på värmesalvor, kylgeler och vad är egentligen Arnika?

Ett liniment kan vara både kylande och värmande. Den första känslan när man smörjt på är ofta en kylande känsla. Efter ett tag träder värmekänslan in och varar ett bra tag.

Direkt efter en skada kan man minimera inflammationen genom att applicera kyla på det skadade området. Då är det bra med kylgel som smörjs på eller en kylpåse som hålls mot eller binds fast med bandage.

Arnika (arnica) är en växt som man gör tinkturer på. Extraktet från växten, som också kallas för Slåttergubbe eller Hästfibbla, har en god effekt på muskelvärk. Den har används som medicinalväxt under lång tid. Den förekommer i en del hästliniment eller som gel och kan då vara en av flera aktiva beståndsdelar.

Så fungerar hästlinimentet

Exakt hur liniment funkar finns det lite olika teorier bakom. Dels kan det vara på grund av aktiva beståndsdelar som har smärtlindrar effekt i sig själva. Det kan också vara något som går genom det som inom smärtfysiologi kallas för Gate Control Theory. Den teorin berör nervimpulser och hjärnans tolkning av känselintryck.

Impulser kan komma från många olika receptorer samtidigt men teoriskt anser man att det bara finns tolkningsutrymme för en bestämd mängd. Genom att konkurrera ut intrycken från receptorer av smärta med nervimpulser från termoreceptorer kan man minska känslan av att det gör ont.

Liniment som t.ex. Tigerbalsam innehåller kamfer, vilket verkar ökande på blodcirkulationen. Det innehåller också menthol som ger en kylande känsla. Dessa två ingredienser har lite olika syften som tillsammans minskar smärtan både på kort och lång sikt. Hästliniment kan också innehålla den här typen av ämnen.

ilead