Storstäda stallet

De allra flesta brukar ta tillvara på våren för att storstäda stallet. Då kommer ljuset tillbaka och det är lättare att se allt damm och skräp som behöver tas om hand. Här får du några idéer på saker att göra i din vårstädning av häststallet.

Rengör boxarna

Börja med att tömma boxarna helt på strö och tillbehör. Använd en kraftfull högtryckstvätt för att noggrant avlägsna smuts och damm från väggar och golv. Efter tvätt, låt ytor torka ordentligt innan nytt strö läggs in. Det är också ett bra tillfälle att inspektera boxarna för eventuella skador eller behov av reparationer.

Städar i stallet, krattar mittengången

Sortera och rensa skåp

Ta dig an skåpen genom att först tömma dem helt. Bedöm sedan vad som ska behållas, doneras eller kastas. Rengör skåpens inre med en mild såplösning och torka noggrant. Organisera om innehållet på ett sätt som gör det lättillgängligt och enkelt att underhålla ordningen framöver.

Städa i sadelkammaren

Rengör golvet och damma av alla hyllor. Om möjligt, använd en dammsugare för att fånga upp damm och smuts i svåråtkomliga utrymmen. Ordna sadlar, träns och annan utrustning systematiskt. Detta förbättrar inte bara utseendet utan underlättar även framtida städning.

Tvätta upp hästtäcken

Kontrollera först alla hästtäcken för skador och reparera vid behov innan tvätt. Använd en maskin som klarar av storleken och vikten på täckena, många vanliga hemmamaskiner är för klena. Du kan lämna in täckena till en industritvätt som har bättre maskiner.

Om stallet har en bra maskin så kan du göra det själv. Avlägsna så mycket hästhår som möjligt innan du kastar in de i tvättmaskinen. Välj ett skonsamt tvättmedel anpassat för hästtäcken för att bevara materialets kvalitet och vattentäthet. Var noga med att följa tvättinstruktionerna och undvik för varmt vatten. Många täcken har en gummering på insidan som kan släppa om de utsätts för hög värme.

Hästtäcken ska efter tvätt hängtorka - absolut inte torktumlas!

Rengör sadlar och träns

Har rengjort sin sadel

Börja med att avlägsna all löst smuts och damm som fastnat på sadeln. Använd sedan en speciell lädertvål och en mjuk borste för att varsamt rengöra läderytorna. Efter rengöringen, applicera en läderbalsam för att återfukta och skydda lädret. Häng upp tränsen på ordentliga krokar för att behålla formen.