Hästtäcken

Om en häst behöver hästtäcke eller inte beror mycket på hur bra värmeproduktion hästen har. Värmeproduktionen beror i sin tur på hästtypen, hästens allmäntillstånd och hur mycket mat den äter. Hästar klarar kyla ganska bra men om hästen är klippt behöver den ett täcke om det är många minusgrader. Regn och vind ger en ökad nedkylning och vid sån väderlek ökar behovet av hästtäcke.

Det finns olika sorters hästtäcken för olika väder och täcken för skydd mot insekter och eksem. Här hittar du ett stort urval av bra täcken som du kan köpa till din häst.

Typer av hästtäcken:
Vintertäcke | Fleecetäcke | Regntäcke | Bomullstäcke | Flugtäcken | Svettäcken | Reflextäcke | Ländtäcken | Bogskydd | Eksemtäcke

Populärt inom hästtäcken

 • Ländtäcke Cooler från CATAGO

  Ländtäcke Cooler från CATAGO
  Ländtäcket transporterar bort överflödig värme från hästen. Täcket har kardborreförslutningar på framsidan, som kan fästas i sadeln så att täcket hålls på plats samtidigt som man är ute och rider. Detta är en modell som ligger bak
 • Horze Avalanche Combo regntäcke

  Horze Avalanche Combo regntäcke
  Detta kombitäcke är ett komplett regnskydd för hästen i det värsta regnvädret. Detta kombiregntäcke av utmärkt kvalitet är det förnuftiga valet av regnutrustning till din häst. Det heltäckande halstäcket håller regnet borta från hästens hals och löser problemet med att vatten rinner in under täcket. Hästen får ett heltäckande skydd från nacke till svans i detta smarta kombitäcke. Skalet av 1200D RipStop polyestertextil på våra täcken har en garanti på att vattenpelare och andasfunktion ska tåla 3 tvättar, något som våra konkurrenter på marknaden saknar. Horze Supreme Avalanche PRO Combo regntäcke tål oberäkneligt väder på våren och hösten. Din häst är nöjd och trygg samtidigt som bogvecken ger den så mycket rörelsefrihet att den fritt kan göra sina bocksprång. Den slitstarka textilen på detta regntäcke håller formen och tål tuffa lekar i hagen. Egenskaper: * Exklusiv Horze 3-tvätt garanti på 1200D RipStop polyesterskalet för att behålla de vattentäta egenskaperna. * Ett tunt polyesterfoder skapar ett lager mellan hästen och skalet. * Den heltäckande halsen med sin formade bogöppning och de extra höga bogvecken lindrar trycket på bogen och minimerar skav. * Halstäcket har en webbinghälla för fäste i grimman så att täcket hålls på plats * Ny, förbättrad bogknäppning med T-spännen för enkel hantering * Spännen i högkvalitativt och hållbart material med silverfärgad yta * Töjbara kryssgjordar för flexibilitet runt buken * Avtagbara och töjbara bensnören * Stort svansskydd med fäste högt uppe på ryggen för fullgod täckning och vindskydd. * Reflekterande webbingkanter * Tejpade sömmar för vattentät hållbarhet Teknisk beskrivning: Material: 1200D rutvävd RipStop-polyester3000mm/3000mvp vattenpelare/andasfunktion. Tvättråd: Maskintvätt i kallt vatten. Skonsamt program med milt tvättmedel Maskintvätt 40°C. Bör ej torktumlas. Lufttorkas.
 • Kerbl Skrittäcke Reflex

  Kerbl Skrittäcke Reflex
  Säkerhetstäcke med reflex från Kerbl. En bra livförsäkring för din häst att ha vi uteritt under mörkare årstider. Mät mellan manke och svansrot för rätt mått. Går att tvätta i maskin i 30° C. Material: 100% Polyester.
 • Karlslund vintertäcke

  Karlslund vintertäcke
  Vintertäcke i hög kvalitet, med bra passform och slitstark 600D ripstop nylon. 200 gram isolering ger bra värme, utan att vara för varmt.Täcket har elastisk halsöppning, slitsar vid bogen och utskärningar för benen för optimal passform efter hästens form och för full rörelsefrihet. Lämpligt för regnigt och kallt väder.Med dubbel frontknäppning med snabbhakar, svansskydd, elastiska benremmar, justerbara kryssgjordar och svanssnöre. Separat hals finns att köpa till det här täcket.

Fler tips på hästtäcken

 • Stalltäcke Horseware Amigo Insulator Medium

  Stalltäcke Horseware Amigo Insulator Medium
  Ett populärt och prisvärt stalltäcke från Horseware med perfekt passform, vilket minimerar risken för skav. Nu med ett yttertyg i 210D-polyester, ett rivstarkare tyg!
 • Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 130 cm Navy/Silver

  Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 130 cm Navy/Silver
  Bucas Freedom Turnout Light är ett väldesignat och prisvärt regntäcke. Utrustat med kryssgjordar, svansskydd och fästpunkter för bensnören. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 130 cm.
 • Ländtäcke Hansbo Reflex ponny neongult

  Ländtäcke Hansbo Reflex ponny neongult
  Reflexländtäcke med två breda reflexer baktill på båda sidor. Med 100 g fyllning, samt svart polycotton-insida.
 • Skrittäcke Hansbo Reflex Framknäppt Ponny Neongul

  Skrittäcke Hansbo Reflex Framknäppt Ponny Neongul
  Reflexländtäcke med två breda reflexer baktill på båda sidor, samt tunn reflexpasspoal innanför kantbandet. 100 g fyllning och svart polycotton insida.
 • Bucas Competition Cooler Kyltäcke - Navy

  Bucas Competition Cooler Kyltäcke - Navy
  Praktiskt hästtäcke med en övre del som är fodrad med Bucas' Stay-dry-foder, och en undre del i mesh för flugskydd. Passar utmärkt till tävling och resor under varma sommardagar. Ett bra kyltäcke eller transporttäcke till din häst i lättvi
 • Funktionstäcke Bucas Power Cooler 130 cm Black/Silver

  Funktionstäcke Bucas Power Cooler 130 cm Black/Silver
  Bucas Power Cooler är ett högpresterande och mångsidigt funktionstäcke som leder bort fukt och ser till att hästen alltid är torr. I svart/silvrigt utförande och storlek 130 cm.
 • Stalltäcke HS Ultra Light 95 cm Loving Green

  Stalltäcke HS Ultra Light 95 cm Loving Green
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Loving Green. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 95 cm.
 • Fleecetäcke Hansbo teddyfodrat 115 cm marin

  Fleecetäcke Hansbo teddyfodrat 115 cm marin
  Kraftigt fleecetäcke med fodring i mjuk teddy. 300 gram fleece och 380 gram teddy. Täcket är försett med avtagbara kryssgjordar.
 • Täckesväska Shires (L, Marinblå)

  Täckesväska Shires (L, Marinblå)
  Håll täcket i gott skick och fritt från damm med en praktisk täckesväska. Tillverkad av slitstarkt material. Perfekt att använda i stallet så väl som under resan.StorlekarS - 36x51x66 cmL - 51x66x71 cm
 • Horze 600D regntäcke

  Horze 600D regntäcke
  Horze 600D regntäcke
 • Stalltäcke HS Ultra Light 165 cm Loving Green

  Stalltäcke HS Ultra Light 165 cm Loving Green
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Loving Green. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 165 cm.
 • Flugtäcke Horseware Amigo Evolution Aqua/Orange 140 cm

  Flugtäcke Horseware Amigo Evolution Aqua/Orange 140 cm
  Flugtäcke Amigo Evolution är tillverkat av tåligt polyesternät. Det aquablå och orangea utförandet ger ett effektivt skydd mot flugor och andra insekter. Storlek 140 cm.
 • Regntäcke Hansbo Sport 600 D, Grå

  Regntäcke Hansbo Sport 600 D, Grå
  Ett grått regntäcke från Hansbo Sport i 600 D rip stop med polyesterfodring, dubbla snabbspännen i fronten och högt bogveck. Hästtäcket är även utrustat med låga kryssgjordar samt reflexer framtill och på den breda svansflärpen.
 • Regntäcke Horseware Mio Turnout Lite 115 cm svart/turkos

  Regntäcke Horseware Mio Turnout Lite 115 cm svart/turkos
  Klassiskt, vattentätt (600D) andas-täcke med dubbla kryssgjordar och dubbla, raka täckesfrontspännen framtill.
 • Bogskyddstäcke i lycra Hansbo Sport (Ponny)

  Bogskyddstäcke i lycra Hansbo Sport (Ponny)
  Bogskyddstäcke från Hansbo Sport tillverkat av 15% lycra och 85 % nylon. Bogskyddet formar sig efter hästen samtidigt som den gör pälsen ren och glansig. Träs över huvudet och knäpps med hjälp av en kardborregjord.  
 • Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 145 cm Navy/Silver

  Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 145 cm Navy/Silver
  Bucas Freedom Turnout Light är ett väldesignat och prisvärt regntäcke. Utrustat med kryssgjordar, svansskydd och fästpunkter för bensnören. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 145 cm.
 • Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 155 cm Navy/G

  Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 155 cm Navy/G
  Bucas Irish Turnout Light är ett välpresterande övergångstäcke med hög flexibilitet. Täcket är vattentätt och har goda andningsegenskaper. I marinblått utförande och storlek 155 cm.
 • Bucas Ridtäcke Zebra (135/M)

  Bucas Ridtäcke Zebra (135/M)
  Detta skrittäcke är baserat på forskning som har visat att Zebra mönster avvisar flugor. Vilket gör detta skrittäcke optimalt att använda under uteritter. 
 • Stalltäcke HS Ultra Light 155 cm Spicy Orange

  Stalltäcke HS Ultra Light 155 cm Spicy Orange
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Spicy Orange. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 155 cm.
 • Bucas Competition Cooler (Svart/Silver, 115)

  Bucas Competition Cooler (Svart/Silver, 115)
  Competition Cooler från Bucas är som det låter ett coolertäcke gjort för tävling och självklart även för träning. Det är et tpraktiskt täcke med Bucas Stay-dry teknik på den övre delen som gör att fukten lägger sig på utsidan samtidi
 • Övergångstäcke HS Comfort 150g 155 cm svart

  Övergångstäcke HS Comfort 150g 155 cm svart
  Övergångstäcke HS comfort 150 g 155 cm är tillverkat i 1200 D ballistik polyester med 70 D foderfyllning i polyester. I svart utförande. Täcket har en längd på 520 mm, samt är vattentätt och andas.
 • Back On Track Skrittmaskinstäcke (145)

  Back On Track Skrittmaskinstäcke (145)
  Skrittmaskinstäcke från back On Track i vattenavvisande material och passar bra att använda i skrittmaskin eller vid longering då bogarna läggs fria. Enkelt knäppe framtill och dubbla kryssgjordar håller täcket på plats.
 • Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 125 cm svart

  Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 125 cm svart
  Exklusivt täcke i ballistic nylon med 400 g fyllning. Halsstycke ingår.
 • Back On Track Ländtäcke

  Back On Track Ländtäcke
  Ländtäcke / ridtäcke i vattenavvisande material som du enkelt fäster i sadeln. Passar bra före, under och/eller efter träning, tävling eller uteritt. Back On Track ländtäcke har en bra effekt för hästar med korsförlamning. Effekten av
 • Glen Gordon Orion Ländtäcke (Cob, Svart)

  Glen Gordon Orion Ländtäcke (Cob, Svart)
  Elegant ländtäcke från Glen Gordon i Orion-kollektionen med dubbla kristallpasspoaler. Modellen knäpps runt sadelgjordsstropparna och ligger bakom sadeln, inget tyg hamnar mellan skänkeln och hästen.Material: Fleece
 • Shires Eksemtäcke Tempest Plus Sweet-Itch Combo (135, Vit)

  Shires Eksemtäcke Tempest Plus Sweet-Itch Combo (135, Vit)
  Eksem- och flugtäcket Shires Tempest Plus Sweet-Itch Combo skyddar hästen mot flugor och insekter genom att skapa en barriär vilket även tillåter luft att strömma fritt. Tillverkat i slitstarkt funktionsmaterial som ger upp till 90% skydd mot U
 • Waldhausen Eksemtäcke Zebra

  Waldhausen Eksemtäcke Zebra
  Hästtäcke för eksemhästar gjort i funktionellt material. Täcket är svart och vitt med zebramönster, magplatta, svansskydd och hel hals. En bit extra material medföljer så att du kan laga hål i täcket. Magplattan har smidiga snabbspännen.
 • CATAGO Jason 2.0 regntäcke 0 gram - Navy

  CATAGO Jason 2.0 regntäcke 0 gram - Navy
  Här har du ett vattentätt och andbart regntäcke i 600D ripstop Det har fin passform, tejpade sömmar och kraftigt innerfoder i bomull. Häst täcket har justerbar dubbelknäppning med pistolhakar och D-ringar, bakveck kryssgjordar, elastiska
 • Halstäcke Hansbo Sport Stay 100 g 600 D, Small

  Halstäcke Hansbo Sport Stay 100 g 600 D, Small
  Halsstycke i 600 D ripstop med glansig polyesterfodring och 100 grams fyllning. Försett med tre fästen inuti att ansluta till D-ringar på täcken. Storlek Small.
 • Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 145 cm Bl/G

  Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 145 cm Bl/G
  Bucas Irish Turnout Light är ett välpresterande övergångstäcke med hög flexibilitet. Täcket är vattentätt och har goda andningsegenskaper. I svart utförande och storlek 145 cm.
 • Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 170 cm Blue

  Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 170 cm Blue
  Bucas Buzz-Off är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och solens UV-strålar. Utrustat med heltäckande hals, svansskydd och avtagbar magplatta. I blått utförande och storlek 170 cm.
 • Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 140 cm svart

  Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 140 cm svart
  Exklusivt täcke i ballistic nylon med 400 g fyllning. Halsstycke ingår.
 • Funktionstäcke Bucas Power Cooler 140 cm Navy/Silver

  Funktionstäcke Bucas Power Cooler 140 cm Navy/Silver
  Bucas Power Cooler är ett högpresterande och mångsidigt funktionstäcke som leder bort fukt och ser till att hästen alltid är torr. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 140 cm.
 • Linertäcke Horseware Blå, 100 g/m2

  Linertäcke Horseware Blå, 100 g/m2
  Linertäcke från Horseware med 100 g/m2 fyllning. Kan användas tillsammans med de flesta täcken från Horseware. Täcket är utrustat med smidig kardborrknäppning fram och snabbspännen baktill, för att hålla det på plats under andra täcken.
 • Horseware Amigo Petite flugtäcke

  Horseware Amigo Petite flugtäcke
  En ny produkt i vår specialkollektion för miniatyrhästar . Flugtäcket Petite ger överlägset skydd mot flygfän, med den extra fördelen av UV-skydd. Avtagbar hals, raka gjordar och mjukt foder som skonar man, svans och bog. Teknisk beskrivning: Material: Slitstark polyesternätutsida, polyesterfoder vid bogen.
 • Regntäcke Bucas Smartex Rain 130 cm Blue

  Regntäcke Bucas Smartex Rain 130 cm Blue
  Bucas Smartex Rain är ett komfortabelt regntäcke med utmärkt hållbarhet. Utrustat med kryssgjordar, patenterad frontknäppning och bogveck för utökad rörelsefrihet. I blått utförande och storlek 130 cm.
 • Flugtäcke Horseware Mio Fly Rug Brons och Marin 155 cm

  Flugtäcke Horseware Mio Fly Rug Brons och Marin 155 cm
  Mio Fly Rug är ett flugtäcke med fodring i man och bogparti, vilket motverkar skav. Täcket är tillverkat i mjuk polyester för att säkerställa komfort och funktion.
 • Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 125 cm Navy/G

  Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 125 cm Navy/G
  Bucas Irish Turnout Light är ett välpresterande övergångstäcke med hög flexibilitet. Täcket är vattentätt och har goda andningsegenskaper. I marinblått utförande och storlek 125 cm.
 • Waldhausen Unicorn Hearts Fleecetäcke

  Waldhausen Unicorn Hearts Fleecetäcke
  Sött täcke som är rosa och lila med hjärtmönster i mjuk fleece. Matchar resten av produkterna i Unicorn Hearts-serien från Waldhausen. Perfekt fatt använda i stallet, efter ridpasset, i transporten eller på tävlingsplatsen. Detta täcke funk
 • Funktionstäcke Bucas Power Cooler 155 cm Black/Silver

  Funktionstäcke Bucas Power Cooler 155 cm Black/Silver
  Bucas Power Cooler är ett högpresterande och mångsidigt funktionstäcke som leder bort fukt och ser till att hästen alltid är torr. I svart/silvrigt utförande och storlek 155 cm.
 • Flugtäcke Bucas Buzz-Off Zebra Full-Neck 135 cm

  Flugtäcke Bucas Buzz-Off Zebra Full-Neck 135 cm
  Bucas Buzz-Off är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och solens UV-strålar. Utrustat med heltäckande hals, svansskydd och avtagbar magplatta. I zebra-randigt utförande och storlek 135 cm.
 • Svart CATAGO Endurance hästtäcke - 0g

  Svart CATAGO Endurance hästtäcke - 0g
  Här har du ett varmt, vattentätt outdoortäcke som andas i kraftig 1680D nylon. Häst täcket har fFin passform, tejpade sömmar och kraftigt bomullsfoder vilket gör täcket idealiskt till vinterbruk. Det här täcket är försett med justerbar
 • Globus Sport Molly Fleecetäcke

  Globus Sport Molly Fleecetäcke
  Fleecetäcke med två spännen fram, kryssgjordar med T-spännen och svansrem. Fleecefodrat vid manken. Detta täcke säljs i osorterade färger - det finns fler färger än vad som syns på bilderna, exempelvis: mörkbrun, ljusgul, vinröd, mörk
 • Flugtäcke Bucas Freedom Full Neck 95 cm Paradise

  Flugtäcke Bucas Freedom Full Neck 95 cm Paradise
  Bucas Freedom är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och andra insekter. Utrustat med heltäckande hals, kryssgjordar och ett stort svansskydd. I rosa utförande och storlek 95 cm.
 • Amigo Jersey Cooler 155 cm Marin Silver

  Amigo Jersey Cooler 155 cm Marin Silver
  Amigo Jersey Cooler är ett svettäcke som fungerar bra både som stalltäcke och transporttäcke. Utsidan är slät för att strö inte skall fastna så lätt.
 • Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 115 cm Blue

  Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 115 cm Blue
  Bucas Buzz-Off är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och solens UV-strålar. Utrustat med heltäckande hals, svansskydd och avtagbar magplatta. I blått utförande och storlek 115 cm.
 • Stalltäcke Hansbo Sport Ultra Light, Orange

  Stalltäcke Hansbo Sport Ultra Light, Orange
  Ultra Light från Hansbo Sport är ett ultralätt hästtäcke i 160 gram lättviktsmaterial. Det snygga, bekväma täcket i sportig design är perfekt som stalltäcke men går lika bra att använda som ett foder under ett regn- eller vintertäcke eller som transporttäcke.
 • Utetäcke Amigo Hero ACY Plus T/O Med Atlantic Blue 69 125 cm

  Utetäcke Amigo Hero ACY Plus T/O Med Atlantic Blue 69 125 cm
  Amigo® Hero ACY Plus Medium 200 g 125 cm är ett utetäcke som är tillverkat av tåligt och starkt 900D luftkonditionerat polyestergarn. Täcket och halsen består även av ett glansigt polyesterfoder med fiberfyllning som minimerar skav.
 • Bucas Buzz-off Rain Zebra Full Neck (125)

  Bucas Buzz-off Rain Zebra Full Neck (125)
  Buzz-Off Rain Zebra erbjuder samma skydd mot flugor som Buzz-Off Zebra, men har även en vattentät och andningsbar del för att skydda din häst mot regnskurar. Den silvriga färgen på täckets översida reflekterar solstrålarna och hjälper täck
 • Fleecetäcke Hansbo STAY 145 cm marin

  Fleecetäcke Hansbo STAY 145 cm marin
  Fleecetäcke med antipilling, 260 g. Med dubbla täckesfrontspännen fram, samt låga kryssgjordar.
 • Back On Track Brösta till Hästryggvärmare

  Back On Track Brösta till Hästryggvärmare
  Brösta från Back On Track som förhindra ryggvärmaren från att glida bakåt. Kopplas till ryggvärmarens ringar. Passar alla Back On Track ryggvärmare. Tvättråd: Maskintvätt 40° med ett milt tvättmedel utan blekningsmedel.Använd ej skölj
 • Stalltäcke HS Ultra Light 125 cm Tipsy Pink

  Stalltäcke HS Ultra Light 125 cm Tipsy Pink
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Tipsy Pink. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 125 cm.

Bättre rätt storlek än billiga hästtäcken

Som med så mycket annat är det bra om man väljer rätt produkt och inte bara går på lågt pris. Det är viktigt att storleken på täcket är anpassat för hästen. En ponny kan inte ha samma storlek som en fullvuxen häst. Tänk dig själv att ha för trånga kläder som ger skav och obehag.

Köp därför inte första bästa täcke bara för att det var billigt. Ta reda på vilken storlek du behöver och börja sen leta efter det billigaste bland den täckesstorleken.

En annan viktig aspekt att tänka på är att täcket ska kunna andas. Risken är annars att din häst vid snabbt väderomslag står och svettas. Se också till att hästtäcket du valt är anpassat i tjocklek och typ för den väderlek som råder.

Köp minst två utetäcken och ett tunt innetäcke

Vi tycker att alla hästar ska ha minst två utetäcken och ett tunnare innetäcke. Täckena för utomhusbruk ska tåla väta och andas. Det är inte någon bra att idé att lägga flera tjocka innetäcken på sin häst när den går ute.

Därutöver är ett svettäcke och en filt bra att ha efter ett ridpass om hästen blivit svettig. Då är täcken gjorda av fleece eller ull att rekommendera då de släpper igenom fukt men samtidigt värmer.

Ländtäcken är den typ av täcke du ska använda om din häst behöver det även vid ridning.

Tvätta ett smutsigt täcke rätt

Om ett hästtäcke blivit smutsigt och man vill tvätta det kan man göra det i tvättmaskin. Det ska då göras i 40 grader och endast med tvättmedel, undvik sköljmedel. Efter maskintvätten hänger du upp täcket på en täckestork för dropptorkning. Hästtäcken ska inte torktumlas.

Utetäcken som du impregnerat ska du helst inte tvätta. Låt i första hand täcket torka och borsta sedan bort smuts. Om du tvättar täcket måste du impregnera det på nytt för att få bra vattenavstötning.

Impregnera ditt hästtäcke för längre hållbarhet och optimal funktion

Vid ihållande regn är det vanligt att vatten tränger in. Slitna täcken som tvättats mycket kan få läckage i takt med att vattenpelaren försämras. Genom impregnering kan man stärka hästtäckets motstånd mot vatten.

Börja med att tvätta täcket enligt anvisningarna och se till att allt tvättmedel är ordentligt ursköljt. Låt hästtäcket torka på en täckeshängare och spraya sen på impregneringsmedel. Efter cirka 12 timmar är täcket klart för användning igen. Observera att färgen på täcket kan bli något mörkare på grund av behandlingen.

Att laga ett hästtäcke som gått sönder

Om hästtäcket har gått sönder och fått en repa kan man laga det själv. Det händer om hästen till exempel fastnar eller trampar på täcket. Om det är ett utetäcke är det bäst att limma fast en tygbit på undersidan och eventuellt sy runt omkring hålet. Grejjen med utetäcken är dock att man ska sy så lite som möjligt eftersom det är vattentäta tyger. Varje nålstick ger möjlighet för vatten att tränga igenom.

Om du gillar att sy själv och vill prova kan du hos vissa butiker få lagningstyg. I annat fall finns det säkert någon bra person att finna genom hästklubben som gjort en lagning av hästtäcken förut.

Visste du att att hästtäcke på engelska heter horse blanket, direkt översatt – hästfilt.

ileadilead