TopHorse » Hästutrustning » Hästtäcken

Hästtäcken

Om en häst behöver hästtäcke eller inte beror mycket på hur bra värmeproduktion hästen har. Värmeproduktionen beror i sin tur på hästtypen, hästens allmäntillstånd och hur mycket mat den äter. Hästar klarar kyla ganska bra men om hästen är klippt behöver den ett täcke om det är många minusgrader. Regn och vind ger en ökad nedkylning och vid sån väderlek ökar behovet av hästtäcke.

Det finns olika sorters hästtäcken för olika väder och täcken för skydd mot insekter och eksem. Här hittar du ett stort urval av bra täcken som du kan köpa till din häst.

Typer av hästtäcken:
Vintertäcke | Fleecetäcke | Regntäcke | Bomullstäcke | Flugtäcken | Svettäcken | Reflextäcke | Ländtäcken | Bogskydd | Eksemtäcke

Populärt inom hästtäcken

 • Horze Avalanche Combo regntäcke

  Horze Avalanche Combo regntäcke
  Detta kombitäcke är ett komplett regnskydd för hästen i det värsta regnvädret. Detta kombiregntäcke av utmärkt kvalitet är det förnuftiga valet av regnutrustning till din häst. Det heltäckande halstäcket håller regnet borta från hästens hals och löser problemet med att vatten rinner in under täcket. Hästen får ett heltäckande skydd från nacke till svans i detta smarta kombitäcke. Skalet av 1200D RipStop polyestertextil på våra täcken har en garanti på att vattenpelare och andasfunktion ska tåla 3 tvättar, något som våra konkurrenter på marknaden saknar. Horze Supreme Avalanche PRO Combo regntäcke tål oberäkneligt väder på våren och hösten. Din häst är nöjd och trygg samtidigt som bogvecken ger den så mycket rörelsefrihet att den fritt kan göra sina bocksprång. Den slitstarka textilen på detta regntäcke håller formen och tål tuffa lekar i hagen. Egenskaper: * Exklusiv Horze 3-tvätt garanti på 1200D RipStop polyesterskalet för att behålla de vattentäta egenskaperna. * Ett tunt polyesterfoder skapar ett lager mellan hästen och skalet. * Den heltäckande halsen med sin formade bogöppning och de extra höga bogvecken lindrar trycket på bogen och minimerar skav. * Halstäcket har en webbinghälla för fäste i grimman så att täcket hålls på plats * Ny, förbättrad bogknäppning med T-spännen för enkel hantering * Spännen i högkvalitativt och hållbart material med silverfärgad yta * Töjbara kryssgjordar för flexibilitet runt buken * Avtagbara och töjbara bensnören * Stort svansskydd med fäste högt uppe på ryggen för fullgod täckning och vindskydd. * Reflekterande webbingkanter * Tejpade sömmar för vattentät hållbarhet Teknisk beskrivning: Material: 1200D rutvävd RipStop-polyester3000mm/3000mvp vattenpelare/andasfunktion. Tvättråd: Maskintvätt i kallt vatten. Skonsamt program med milt tvättmedel Maskintvätt 40°C. Bör ej torktumlas. Lufttorkas.
 • Ländtäcke Cooler från CATAGO

  Ländtäcke Cooler från CATAGO
  Ländtäcket transporterar bort överflödig värme från hästen. Täcket har kardborreförslutningar på framsidan, som kan fästas i sadeln så att täcket hålls på plats samtidigt som man är ute och rider. Detta är en modell som ligger bak
 • Karlslund vintertäcke

  Karlslund vintertäcke
  Vintertäcke i hög kvalitet, med bra passform och slitstark 600D ripstop nylon. 200 gram isolering ger bra värme, utan att vara för varmt.Täcket har elastisk halsöppning, slitsar vid bogen och utskärningar för benen för optimal passform efter hästens form och för full rörelsefrihet. Lämpligt för regnigt och kallt väder.Med dubbel frontknäppning med snabbhakar, svansskydd, elastiska benremmar, justerbara kryssgjordar och svanssnöre. Separat hals finns att köpa till det här täcket.
 • Flugtäcke Horseware Mio

  Flugtäcke Horseware Mio
  Flugtäcke från Horseware som skyddar din häst mot bitande och irriterande insekter. Täcket är tillverkat i mjuk polyester och väldigt bekväm för din häst.

Fler tips på hästtäcken

 • Regntäcke Hansbo STAY 600 D 135 cm marin

  Regntäcke Hansbo STAY 600 D 135 cm marin
  Regntäcke i 600 D ripstop med tejpade sömmar, samt dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr. Med låga kryssgjordar med elastik och glansigt polyesterfoder.
 • Finntack Pro Alaska Combo vintertäcke

  Finntack Pro Alaska Combo vintertäcke
  Extra varmt kombivintertäcke i ny design som täcker hålet vid bogen som de flesta kombitäcken har. Högt halstäcke med kardborreremmar. Dubbel bogknäppning med snabbknäppen. Töjbara kryssgjordar. Töjbara bensnören. Svansskydd. De höga bogvecken ökar rörelsefriheten och minskar skav. Textilen behåller sin andasfunktion och vattentäthet trots många tvättar. Teknisk beskrivning: Material: Skal: 600D RipStop-polyester 3000mm/3000mvp, stoppning: 300 g polyester. Maskintvätt i 40°C. Bör ej torktumlas.
 • Vintertäcke HS Comfort 300 g 125 cm svart

  Vintertäcke HS Comfort 300 g 125 cm svart
  Vintertäcke HS Comfort 300 g 125 cm är ett vintertäcke i polyester med kryssgjordar. Täcket är 580 millimeter långt och i svart utförande. Med 300 grams foderfyllning i polyester. Täcket är vattentätt och andas.
 • Horseware Rambo Pony flugtäcke med hals

  Horseware Rambo Pony flugtäcke med hals
  Rejält tilltagen svanslapp, bogveck, magskydd, V-frontknäppning, silkeslen nack-, bog- och mankfodring, tre raka gjordar samt skydd för att täcka öronen. Teknisk beskrivning: Material: Slitstark, tätvävd 1000D polyester, UV-skydd, supermjukt, bekvämt och hållbart.
 • Vintertäcke 300 g STAY 600 D 135 cm marin

  Vintertäcke 300 g STAY 600 D 135 cm marin
  Vintertäcke med 300 g fyllning i 600 D ripstop med tejpade sömmar. Dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr.
 • Regntäcke Amigo Bravo-12 Turnout Lite 145 cm marin

  Regntäcke Amigo Bravo-12 Turnout Lite 145 cm marin
  Vattentätt och andbart regntäcke ifrån Horseware. 1200 D polyester utsida.
 • Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 145 cm svart

  Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 145 cm svart
  Exklusivt täcke i ballistic nylon med 400 g fyllning. Halsstycke ingår.
 • Funktionstäcke Bucas Competition Cooler 145 cm Navy

  Funktionstäcke Bucas Competition Cooler 145 cm Navy
  Bucas Competition Cooler är ett snyggt och praktiskt funktionstäcke som kombinerar flugnättextil med fukttransporterande Stay-Dry textil. I marinblått utförande och storlek 145 cm.
 • Stalltäcke HS Ultra Light 155 cm Happy Blue

  Stalltäcke HS Ultra Light 155 cm Happy Blue
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Happy Blue. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 155 cm.
 • Stalltäcke HS Ultra Light 95 cm Loving Green

  Stalltäcke HS Ultra Light 95 cm Loving Green
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Loving Green. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 95 cm.
 • Utetäcke Amigo Hero Ripstop Plus 200 g, Vinröd

  Utetäcke Amigo Hero Ripstop Plus 200 g, Vinröd
  Vattentätt utetäcke i klassisk Horseware-passform med 600 D ripstop polyester yttertyg, glansigt innertyg och 200 gram fiberfyllning. Det vinröda täcket har en avtagbar halsdel, dubbelt frontspänne, två maggjordar och svansrem.
 • Fleecetäcke Hansbo STAY 135 cm marin

  Fleecetäcke Hansbo STAY 135 cm marin
  Fleecetäcke med antipilling, 260 g. Med dubbla täckesfrontspännen fram, samt låga kryssgjordar.
 • Stalltäcke HS Ultra Light 165 cm Loving Green

  Stalltäcke HS Ultra Light 165 cm Loving Green
  Stalltäcke Ultra Light från HANSBO SPORT är ett lättviktsstalltäcke i utförande Loving Green. Täcket är tillverkat i nylon och fodrat med ett polyesterfoder för att undvika skav. 160 g fyllning. I storlek 165 cm.
 • Fleecetäcke Hansbo teddyfodrat 135 cm chokladbrun

  Fleecetäcke Hansbo teddyfodrat 135 cm chokladbrun
  Kraftigt fleecetäcke med fodring i mjuk teddy. 300 gram fleece och 380 gram teddy. Täcket är försett med avtagbara kryssgjordar.
 • Flugtäcke Horseware Mio Fly Rug Brons och Marin 115 cm

  Flugtäcke Horseware Mio Fly Rug Brons och Marin 115 cm
  Mio Fly Rug är ett flugtäcke med fodring i man och bogparti, vilket motverkar skav. Täcket är tillverkat i mjuk polyester för att säkerställa komfort och funktion.
 • Regntäcke Hansbo STAY 600 D 85 cm marin

  Regntäcke Hansbo STAY 600 D 85 cm marin
  Regntäcke i 600 D ripstop med tejpade sömmar, samt dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr. Med låga kryssgjordar med elastik och glansigt polyesterfoder.
 • Vintertäcke 300 g STAY 600 D 155 cm marin

  Vintertäcke 300 g STAY 600 D 155 cm marin
  Vintertäcke med 300 g fyllning i 600 D ripstop med tejpade sömmar. Dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr.
 • Flugtäcke Bucas Freedom Full Neck 155 cm Silver

  Flugtäcke Bucas Freedom Full Neck 155 cm Silver
  Bucas Freedom är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och andra insekter. Utrustat med heltäckande hals, kryssgjordar och ett stort svansskydd. I silvrigt utförande och storlek 155 cm.
 • Regntäcke Hansbo STAY 600 D 95 cm marin

  Regntäcke Hansbo STAY 600 D 95 cm marin
  Regntäcke i 600 D ripstop med tejpade sömmar, samt dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr. Med låga kryssgjordar med elastik och glansigt polyesterfoder.
 • Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 125 cm Bl/G

  Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 125 cm Bl/G
  Bucas Irish Turnout Light är ett välpresterande övergångstäcke med hög flexibilitet. Täcket är vattentätt och har goda andningsegenskaper. I svart utförande och storlek 125 cm.
 • Eskadron Flugtäcke

  Eskadron Flugtäcke
  Tillverkat av tät vävd polyester. Generöst snitt med långa sidor. Snabbspännen fram, svanssnöre och avtagbara kryssgjordar. Med eller utan fleece på ryggen som Pro Cover-modell.• Säsongsprodukt, inte som standard i lager Teknisk beskrivning: Eskadron Flugtäcke.
 • Regntäcke Bucas Smartex Rain 135 cm Black

  Regntäcke Bucas Smartex Rain 135 cm Black
  Bucas Smartex Rain är ett komfortabelt regntäcke med utmärkt hållbarhet. Utrustat med kryssgjordar, patenterad frontknäppning och bogveck för utökad rörelsefrihet. I svart utförande och storlek 135 cm.
 • Utetäcke Amigo Hero ACY T/O Med Atlantic Blue 72 130 cm

  Utetäcke Amigo Hero ACY T/O Med Atlantic Blue 72 130 cm
  Amigo® Hero ACY Medium 200 g 130 cm är ett utetäcke som är tillverkat av tåligt och starkt 900D luftkonditionerat polyestergarn. Täcket består även av ett glansigt polyesterfoder med fiberfyllning som minimerar skav.
 • Ländtäcke Hansbo Reflex ponny neongult

  Ländtäcke Hansbo Reflex ponny neongult
  Reflexländtäcke med två breda reflexer baktill på båda sidor. Med 100 g fyllning, samt svart polycotton-insida.
 • Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 95 cm Navy/Silver

  Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 95 cm Navy/Silver
  Bucas Freedom Turnout Light är ett väldesignat och prisvärt regntäcke. Utrustat med kryssgjordar, svansskydd och fästpunkter för bensnören. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 95 cm.
 • Regntäcke Bucas Smartex Rain 120 cm Blue

  Regntäcke Bucas Smartex Rain 120 cm Blue
  Bucas Smartex Rain är ett komfortabelt regntäcke med utmärkt hållbarhet. Utrustat med kryssgjordar, patenterad frontknäppning och bogveck för utökad rörelsefrihet. I blått utförande och storlek 120 cm.
 • Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 145 cm Blue

  Flugtäcke Bucas Buzz-Off Full Neck 145 cm Blue
  Bucas Buzz-Off är ett flugtäcke av lättviktsmaterial som skyddar hästen mot flugor och solens UV-strålar. Utrustat med heltäckande hals, svansskydd och avtagbar magplatta. I blått utförande och storlek 145 cm.
 • Vintertäcke HS Comfort 300 g 135 cm svart

  Vintertäcke HS Comfort 300 g 135 cm svart
  Vintertäcke HS Comfort 300 g 135 cm är ett vintertäcke i polyester med kryssgjordar. Täcket är 580 millimeter långt och i svart utförande. Med 300 grams foderfyllning i polyester. Täcket är vattentätt och andas.
 • Regntäcke Hansbo STAY 600 D 155 cm marin

  Regntäcke Hansbo STAY 600 D 155 cm marin
  Regntäcke i 600 D ripstop med tejpade sömmar, samt dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr. Med låga kryssgjordar med elastik och glansigt polyesterfoder.
 • Waldhausen Reflex Ländtäcke

  Waldhausen Reflex Ländtäcke
  Syns i mörkret med detta reflexländtäcke från Waldhausen. Ett ländtäcke som går utmärkt att rida i. Har hål för sadeln och svansrem. Täcket knäpps framför sadeln. Storlek: Universal
 • Nättäcke Hansbo Sport (145, Marinblå)

  Nättäcke Hansbo Sport (145, Marinblå)
  Nättäcke från Hansbo Sport med polyesterabsoberande fleece. Ett spänne fram och en svansrem. Finns i marinblått med gul kordel och marint kantband. 
 • Waldhausen Ridtäcke Reflex

  Waldhausen Ridtäcke Reflex
  Det är viktigt att synas när du är ute med din häst i mörker, dimma, skymning och gryning. Detta gör du genom att använda reflexprodukter av olika slag både på din häst och dig själv. Denna produkt är ett perfekt reflextäcke som är ti
 • Stalltäcke Hansbo Forest 220 g 165 cm grönt

  Stalltäcke Hansbo Forest 220 g 165 cm grönt
  220 g polyesterfyllning. 210 D yttermaterial i polyester.
 • Waldhausen Eksemtäcke Zebra

  Waldhausen Eksemtäcke Zebra
  Hästtäcke för eksemhästar gjort i funktionellt material. Täcket är svart och vitt med zebramönster, magplatta, svansskydd och hel hals. En bit extra material medföljer så att du kan laga hål i täcket. Magplattan har smidiga snabbspännen.
 • Stalltäcke Hansbo STAY 220 g 125 cm marin

  Stalltäcke Hansbo STAY 220 g 125 cm marin
  Stalltäcke med 220 g fyllning, dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr, låga kryssgjordar med elastik, samt glansigt polyesterfoder.
 • Funktionstäcke Bucas Power Cooler 115 cm Navy/Silver

  Funktionstäcke Bucas Power Cooler 115 cm Navy/Silver
  Bucas Power Cooler är ett högpresterande och mångsidigt funktionstäcke som leder bort fukt och ser till att hästen alltid är torr. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 115 cm.
 • Eskadron R.E.S.R. flugtäcke, Pro Cover

  Eskadron R.E.S.R. flugtäcke, Pro Cover
  Egenskaper: * Ett unikt flugtäcke i tätstickad polyestermesh med integrerad ryggdel som har snygg R.E.S.R. text * Gjort av lätt mesh med andasfunktion som skyddar mot nedkylning * Avtagbara kryssgjordar som gör att täcket ligger säkert både i transporten och ute i hagen * Begränsad utgåva
 • Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 130 cm Ruby

  Övergångstäcke Bucas Irish Turnout Light/50 g 130 cm Ruby
  Bucas Irish Turnout Light är ett välpresterande övergångstäcke med hög flexibilitet. Täcket är vattentätt och har goda andningsegenskaper. I rött utförande och storlek 130 cm.
 • Stalltäcke Hansbo Sport Ultra Light, Blå

  Stalltäcke Hansbo Sport Ultra Light, Blå
  Hansbo Sport Ultra Light är ett ultralätt hästtäcke i 160 gram lättviktsmaterial. Det bekväma täcket i en snygg, sportig design är perfekt som stalltäcke men går lika bra att använda som foder under ett vinter- eller regntäcke eller som transporttäcke.  
 • Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 125 cm svart

  Vintertäcke Horseware Rambo Optimo 400 g 125 cm svart
  Exklusivt täcke i ballistic nylon med 400 g fyllning. Halsstycke ingår.
 • Regntäcke Horseware Mio Turnout Lite 155 cm svart/turkos

  Regntäcke Horseware Mio Turnout Lite 155 cm svart/turkos
  Klassiskt, vattentätt (600D) andas-täcke med dubbla kryssgjordar och dubbla, raka täckesfrontspännen framtill.
 • Schockemöhle Schockmöhle Flytime Plus, flugtäcke SPORTS

  Schockemöhle Schockmöhle Flytime Plus, flugtäcke SPORTS
  Egenskaper: * Premium flugtäcke som kombinerar jersey och nätmaterial * Nättyg för optimal luftcirkulation och gott skydd mot irriterande insekter * Avtagbar, elastisk gjord * Frontknäppning * Schockemöhle Sports logotryck Teknisk beskrivning: 100 % polyester.
 • Stalltäcke Hansbo STAY 220 g 135 cm marin

  Stalltäcke Hansbo STAY 220 g 135 cm marin
  Stalltäcke med 220 g fyllning, dubbla täckesfrontspännen fram och kardborr, låga kryssgjordar med elastik, samt glansigt polyesterfoder.
 • Funktionstäcke Bucas Power Cooler 125 cm Black/Silver

  Funktionstäcke Bucas Power Cooler 125 cm Black/Silver
  Bucas Power Cooler är ett högpresterande och mångsidigt funktionstäcke som leder bort fukt och ser till att hästen alltid är torr. I svart/silvrigt utförande och storlek 125 cm.
 • Flugtäcke Horseware Amigo Evolution Aqua/Orange 125 cm

  Flugtäcke Horseware Amigo Evolution Aqua/Orange 125 cm
  Flugtäcke Amigo Evolution är tillverkat av tåligt polyesternät. Det aquablå och orangea utförandet ger ett effektivt skydd mot flugor och andra insekter. Storlek 125 cm.
 • Stalltäcke Horseware Amigo Insulator 200g Navy/silver 160 cm

  Stalltäcke Horseware Amigo Insulator 200g Navy/silver 160 cm
  Amigo Insulator är ett populärt och prisvärt stalltäcke från Horseware, med perfekt passform som minimerar skav.
 • Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 115 cm Navy/Silver

  Regntäcke Bucas Freedom Turnout Light 115 cm Navy/Silver
  Bucas Freedom Turnout Light är ett väldesignat och prisvärt regntäcke. Utrustat med kryssgjordar, svansskydd och fästpunkter för bensnören. I marinblått/silvrigt utförande och storlek 115 cm.
 • Finntack Pro Alaska Combo vintertäcke

  Finntack Pro Alaska Combo vintertäcke
  Extra varmt kombivintertäcke i ny design som täcker hålet vid bogen som de flesta kombitäcken har. Högt halstäcke med kardborreremmar. Dubbel bogknäppning med snabbknäppen. Töjbara kryssgjordar. Töjbara bensnören. Svansskydd. De höga bogvecken ökar rörelsefriheten och minskar skav. Textilen behåller sin andasfunktion och vattentäthet trots många tvättar. Teknisk beskrivning: Material: Skal: 600D RipStop-polyester 3000mm/3000mvp, stoppning: 300 g polyester. Maskintvätt i 40°C. Bör ej torktumlas.
 • Bucas Rug Conditioner för hästtäcke 500ml

  Bucas Rug Conditioner för hästtäcke 500ml
  Vattenbaserad conditioner för hästtäcken som enkelt sprayas på utsidan av täcket. Spraya med ett avstånd av 15 cm och låt torka fullständigt innan täcket används. Inandas inte spray, undvik kontakt med ögon och sörj för god ventilation.
 • Ridtäcke Rambo Reflex Xlarge Silver Svart

  Ridtäcke Rambo Reflex Xlarge Silver Svart
  Rambo reflextäcke för full synlighet även i sämre väderförhållanden.
 • Harry's Horse flugtäcke med hals

  Harry's Horse flugtäcke med hals
  Flugtäcke i mesh med avtagbar hals, dubbel bogknäppning, dubbel halsknäppning, gjordar, bensnören och svanslapp. Teknisk beskrivning: 100 % polyester.
 • Regntäcke HS Comfort 115 cm svart

  Regntäcke HS Comfort 115 cm svart
  Regntäcke HS Comfort 115 cm är ett regntäcke i ballistik polyester med låga kryssgjordar. Täcket är 500 mm långt. I svart utförande. Med 70 D foderfyllning i polyester. Täcket är vattentätt och andas.

Bättre rätt storlek än billiga hästtäcken

Som med så mycket annat är det bra om man väljer rätt produkt och inte bara går på lågt pris. Det är viktigt att storleken på täcket är anpassat för hästen. En ponny kan inte ha samma storlek som en fullvuxen häst. Tänk dig själv att ha för trånga kläder som ger skav och obehag.

Köp därför inte första bästa täcke bara för att det var billigt. Ta reda på vilken storlek du behöver och börja sen leta efter det billigaste bland den täckesstorleken.

En annan viktig aspekt att tänka på är att täcket ska kunna andas. Risken är annars att din häst vid snabbt väderomslag står och svettas. Se också till att hästtäcket du valt är anpassat i tjocklek och typ för den väderlek som råder.

Köp minst två utetäcken och ett tunt innetäcke

Vi tycker att alla hästar ska ha minst två utetäcken och ett tunnare innetäcke. Täckena för utomhusbruk ska tåla väta och andas. Det är inte någon bra att idé att lägga flera tjocka innetäcken på sin häst när den går ute.

Därutöver är ett svettäcke och en filt bra att ha efter ett ridpass om hästen blivit svettig. Då är täcken gjorda av fleece eller ull att rekommendera då de släpper igenom fukt men samtidigt värmer.

Ländtäcken är den typ av täcke du ska använda om din häst behöver det även vid ridning.

Tvätta ett smutsigt täcke rätt

Om ett hästtäcke blivit smutsigt och man vill tvätta det kan man göra det i tvättmaskin. Det ska då göras i 40 grader och endast med tvättmedel, undvik sköljmedel. Efter maskintvätten hänger du upp täcket på en täckestork för dropptorkning. Hästtäcken ska inte torktumlas.

Utetäcken som du impregnerat ska du helst inte tvätta. Låt i första hand täcket torka och borsta sedan bort smuts. Om du tvättar täcket måste du impregnera det på nytt för att få bra vattenavstötning.

Impregnera ditt hästtäcke för längre hållbarhet och optimal funktion

Vid ihållande regn är det vanligt att vatten tränger in. Slitna täcken som tvättats mycket kan få läckage i takt med att vattenpelaren försämras. Genom impregnering kan man stärka hästtäckets motstånd mot vatten.

Börja med att tvätta täcket enligt anvisningarna och se till att allt tvättmedel är ordentligt ursköljt. Låt hästtäcket torka på en täckeshängare och spraya sen på impregneringsmedel. Efter cirka 12 timmar är täcket klart för användning igen. Observera att färgen på täcket kan bli något mörkare på grund av behandlingen.

Att laga ett hästtäcke som gått sönder

Om hästtäcket har gått sönder och fått en repa kan man laga det själv. Det händer om hästen till exempel fastnar eller trampar på täcket. Om det är ett utetäcke är det bäst att limma fast en tygbit på undersidan och eventuellt sy runt omkring hålet. Grejjen med utetäcken är dock att man ska sy så lite som möjligt eftersom det är vattentäta tyger. Varje nålstick ger möjlighet för vatten att tränga igenom.

Om du gillar att sy själv och vill prova kan du hos vissa butiker få lagningstyg. I annat fall finns det säkert någon bra person att finna genom hästklubben som gjort en lagning av hästtäcken förut.

Visste du att att hästtäcke på engelska heter horse blanket, direkt översatt – hästfilt.

ileadilead